Ahoj, máte některá zkušenost s nespavostí po porodu? Co vám zabralo a jak dlouho to trvalo? Čaje nepomáhají, zásady spánkové hygieny dodržuji....
@karolly Já před těhotenstvím taky spala jako dudek. Mně to začalo trochu už v těhotenství, to jsem myslela, že je to třeba ze stresu z porodu a z toho co bude....ale od porodu je to už špatné a trvá to už skoro rok....Nemůžu usnout a když mně něco probudí, tak už zase nespím...Mimčo spí dobře a já ne, přitom žádné problémy nemám ☹
Ja tedy taky spatne spim, kdyz uz muzu spat, ze me miminko necha, tak nemuzu usnout. Spim tak 3 hodiny denne😕
@kassandra1 Tak v těhotenství je špatný spánek asi běžná záležitost. ☹ Nechceš to zkusit řešit třeba s doktorem?
Máma pro dítě musí být fit holky 🙂
V dm mají bachovky pro klidný spánek, to by nemuselo vadit ani při kojení.
Mam, voni hezky, ale efekt nula☹
@kassandra1 po narození syna jsem několik měsíců nespala víc než 3h za noc - a ne v kuse. Přitom jsem jinak bezproblémový spáč 🙂
Zkoušela jsem meduňku, bachovy esence, meditační techniky atd.
Nakonec jsem se s tím jaksi taksi smířila, přestala z toho šílet ( vadilo mi zejména to, že pak jsem ve dne byla jako mátoha a neměla k tomu dost síly na 2letou dcerku) a postupně to přešlo samo.
Ale trvalo to no, půl roku určitě.
Přeji tu první prospanou noc co nejdříve :-*
@smudlinka24 K bachovkám se nečichá, ty se polykají🙂.
@hojda
Neni pravda, ale asi kazda myslime neco jineho🙂
http://www.bio-bachovky.cz/roll-on-energie-10-m...
Ja jsem pres vsechno co voni, miluju parfemy ale ted skoro nic nepouzivam kvuli kojeni a tak.
za sebe doporučuji levandulový sirup, stačí sklenka před spaním
@karolly Byla jsem u praktické dr a řekla mi, buď prášky na spaní - což je návykové nebo že mi napíše antidepresiva Trittico, přestože deprese nemám...Že je to nenávykové, spíš na spaní...No ale prášky se mi moc zobat nechtějí, tak by mně zajímalo, jestli to někdo měl podobně a nějak to vyřešil jinak nebo jestli to časem odeznělo....
@kassandra1 a jak dlouho uz jste od porodu? Sama nijak extra spat nepotrebuji po porodech, jsem nabudena hormony a ta potreba spanku a odpocinku se navraci az postupne. Az ted u tretiho jsem byla unavenejsi a dokonce se mi podarilo zabrat i v porodnici, bylo to tedy po prasku na psani, ale u me zazrak... Jinak doporucuji spankovou laborator, ale fakt zalezi, jak dlouho jste od porodu, jestli par mesicu, tak to je vice mene normalni stav...
@smudlinka24 Tak ty z DM se kapou do jazyk.
@kassandra1 Nečetla jsem předchozí, jen původní dotaz. Měla jsem to samé, nejhorší to bylo okolo 8 měsíců dcery, byla jsem už úplně vyčerpaná. Nakonec jsem se objednala k psychiatrovi a dostala jsem slabou dávku antidepresiv (nemám depresi, bylo to fakt jen kvůli tomu spaní). Brala jsem je 6 měsíců a spravilo se to, a už je to od té doby OK. Doporučuju to řešit takto, mě se do toho moc nechtělo (další doktor a k tomu psychiatr), ale pak mi to velmi pomohlo. Měla jsem Trittico.
Tak já jsem po prvním porodu byla úplně hotová a ne a ne zabrat. A nakonec jsem skončila taky na tritticu a rivotrilu.
@bamishop Necelý rok, takže už mi to moc normální nepřijde....Navíc všude spíš slyším, jak maminky jsou zničené, spaly by celou noc kdyby je dítě nechalo a spí i přes den apod. Ve spánkové laboratoři jsem byla na konzultaci a k nic nového, dr mi doporučila taky Trittico a povídání o tom, ať každý den hodně sportuji apod....
@michaela_2 No přesně, pak se přes den cítím taky jako mátoha...
@alkuska Já jsem zkusila to Trittico brát asi měsíc 1/3 prášku, nejdřív mi to zabíralo, ale pak přestalo a už jsem nechtěla zvyšovat dávky, tak jsem to zase vysadila. Zkoušela jsi vysadit i dřív? Tak to je dobrá zpráva, že to někomu pomohlo a po vysazení už ok. Já se právě bojím, abych už to nemusela zobat doživotně 😨
@danahladnickova A jak dlouho jsi to brala a bylo to ok?
@kassandra1 Mě to zabralo cca po týdnu až 10 dnech užívání, už nevím, je to skoro rok, a na kontrole mě pak doktor varoval ať nevysazuju, že by ta léčba měla trvat aspoň toho půl roku, i když se už cítím dobře. Tak jsem to těch 6 měsíců vydržela a vysadila až pak. Vymluvila jsem se že chci těhotnět 🙂 A od té doby už mám pokoj, klep klep. Jako občas si taky musím vzít hypnogen, ale většinou jen tehdy když si zdřímnu přes den s malou, to pak v noci mám problém usnout. Ale je to jen občas, rozhodně se to nedá srovnat s tím, jak to bylo předtím, to jsem fakt dobře nespala kolik nocí po sobě, to byla hrůza. Už ani jistě nevím kolik jsem toho trittica brala, myslím že taky tu třetinu, prostě nízkou dávku. Doktor říkal, že kdyby mi to přestalo stačit, že mi to navýší, ale nebylo to naštěstí potřeba.
@kassandra1 na tom pohybu neco je, nachodis denne aspon 5=10km s kocarkem nebo chodis si zabehat? Je fakt, ze kamaradka to mela stejne jako ja, ale ji se to drzelo, a pote, co zacala behat, tak se to velmi rychle spravilo, myslim, ze po mesici dvou, uz spala jako pred detma. No a ja sem vzdy po porodu korba, tak dost litam s kocarem, tech 5=10km denne dam, casto i jednou tolik a mizi mi to do pulroku od porodu. Ono to dost spravuje chemicke pochody v tele, na druhou stranu, blizi se podzim, bude ubyvat slunka, takze pokud to vcas nepomuze, tak pak uz na ty leky bude muset dojit, protze se to muze pak jeste zhorsit.
Byla jsem koncem sestinedeli uplne znicena, presto spanek neprichazel, hruza. Pak uz jsem si to mozna i privolavala tim, ze jsem cekala, ze zas neusnu. Pomahal trochu horcik anebo vyjimecne sklenka Plzně pred spanim. Casem to odeznelo. Ale s takto dlouhodobou nespavosti zkusenosti nemam...
@kassandra1 Jj, taky se toho bojím, v prvním těhotenství jsem taky nemohla spát, ale teď k tomu budu mít malé dítě a to se neptá 😉. Mě ten psychiatr říkal že kdyby bylo nejhůř, ať si půlku hypnogenu i v tom těhotentsví vezmu, že je to lepší než to vůbec nezvládat. Takže to tak beru že v nejhorším případě záchranu mám. I když se tomu samozřejmě budu vyhýbat, ale aspoň vím, že se v těhotenství nezhroutím z nevyspání.
Také jsem po porodu špatně spala. Podvědomě jsem měla nervy na spagate, ať mám rychle reakce v případě potreby. Je to instinkt, s tím nenadělá nic. U mě to částečně odeznelo po roce, ted má mala 16 měsíců a když ji nemám u sebe,je to spaní bida. Když jo, stejně se budím pri kazdem otočení.. přestala jsem to řešit, aspoň odpocívám, jako refresh mi začlo stavit 20 minut polospanku přes den.
@kassandra1 tak mně sa k tomu přidala laktační psychoza a prášky jsem brala cca půl roku pak se dávky snižovaly a pak jsem znovu otěhotněla tak jsem je přestala brát uplně a v pohodě...😉
Ahoj holky, jak jste ted na tom? Mam stejne problemy a jsem uz silene hotova..co vam prosim pomohlo?? Jsem tak strasne unavena az brecim, ale usnout mi proste nejde..
@pavicka Ahoj, koukám že máš měsíční miminko, tak tam je šance že se ti to časem srovná....Já se spánkem bohužel bojuji vlastně pořád (syn už má skoro 2 roky), takže to přerostlo v nějakou chronickou nespavost. Před těhotenstvím jsem byla velký spáč (9 h v kuse) a nic mě nevzbudilo. Teď čekám druhé dítko, takže v noci se budím kvůli kopancům, hladu a hlavně čůrání a potom už mívám problém znovu zabrat. Po porodu předpokládám, že se to zase ještě zhorší, jak se bude v noci mimčo budit, to teď naštěstí nemám, syn spí celou noc. Jinak čaje mi nepomáhají. Někdo doporučuje smíchat teplé mléko s medem, banánem a skořicí a vypít před spaním, no občas jsem po tom usnula ale jestli to bylo tím, těžko říct 🙂 Co není špatné, je bylinkový doplněk Persen forte, ten mi občas zabral. Ale ten teď v těhu neberu. Určité zlepšení mě nastalo, když jsme syna v roce a čtvrt přestěhovali do vlastního pokojíku a měli u sebe chůvičku. Předtím jsem z jedné strany měla manžela a z druhé postýlku, tak to mě asi rušilo, navíc jsme museli kvůli synovi topit a já byla zvyklá spát v noci v zimě. Občas mi pomáhá před spaním knížka nebo si pustit nějaký nudný film, takže usnu, akorát se teda pak vzbudím v noci.
@kassandra1 diky za odpoved ☺ koupila jsem si ten Persen forte, v sobotu v noci to celkem slo, dnesek byl hrozny, nejenze jsem nemohla vubec zabrat a usnout, ale do jedne hodiny jsem se snad 10x probudila 😣 pak se vzbudila mala, ktera ocividne nemela svuj den/noc a ten pavian usnul az v 5.15, ja uz pak neusla, i kdyz jsem se fakt moc snazila, takze silena hruza zase 😣 co ti pomahalo to zvladat? Mne je desne zle, mota se mi hlava, je mi na omdleni, na zvraceni 😢😢😢
@pavicka To znám, přes den jsem byla jako mátoha, unavená....Kolikrát jsem nespala celou noc a až k ránu jsem zabrala, jenže to už zas musí manžel do práce a já se starat o dítě. Druhý den jsem si říkala, že vyčerpáním určitě usnu a ono ne....
Taky záleží jestli kojíš.... Mně pak hodně pomohl manžel, neměl problém v noci vstát a připravit UM. Zatímco já po tom nemohla usnout, tak manžel spí za pár vteřin.
Jinak v šestinedělí to bylo hrozné tím, že syn měl obráceně režim, po šestinedělí se to upravilo, takže už spal v noci normálně a budil se většinou jen třeba jednou na jídlo a pak usnul. Takže v tomhle to bylo bezva, ale stejně i tak já prostě nespala nebo spala blbě.
Jsem pořád čekala, že se mi ten spánek časem srovná a bohužel to bylo snad čím dál horší, šla jsem večer vždycky do postele už s obavou, že nebudu spát. Občas se mi pár dní podaří spát normálně a pak se mi nespavost zase vrátí...takže u mě je to pořád boj. Přes den si dám třeba kávu na nabuzení, ale samozřejmě jen do určité hodiny.
No asi jsem ti moc neporadila....
@kassandra1 takze treba ted spis jak?
Mala je taky na um, ted uz jsme zavedli to, ze se s manzelem stridame ob jednu noc..jenze mame tenke steny a ja stejne vse slysim nebo me to aspon vzbudi 😣 jsem asi fakt silena, nedokazu se nejak od toho oprostit a v klidu usnout, porad mam pocit, ze nema cenu spat, ze se hned vzbudi a bude zase rvat a tak porad dokola..mala ma hrozne neklidne spani, porad se vrni, atd. A to md taky hrozne budi..Asi mam nejaky blok, psychicky blok nebo jako fakt nevim 😣 byla si nekde treba u doktora?
@kassandra1 a co to triticco? Pomahalo? Nejake vedlejsi ucinky? Uvazuju o tom 🙃
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@kassandra1 Já teda byla tak KO, že jsem spala jako dudek. A trvá to do dnes - syn má skoro 15 měsíců.
A nemůžeš usnout nebo spíš trhaně nebo co?