Již od samého počátku těhotenství mě trápí noční buzení cca 2 za noc, což bych přežila, ale trvá mi cca hodinu než usnu a po včerejšku jsem vyřízená, nespala jsem vůbec. Jsem vyřízená, řešily jste to nějak? Co pomohlo?
@sarus87 Já s tím taky docela bojuju a to už od cca 6-7 tt a zatím to nepřechází. Druhý trimestr mi začíná každým dnem, tak snad se to zlepší. Většinou usínám velmi brzo u televize (mezi 20-21 hod) a za noc jdu několikrát na wc a poté už mám problém usnout a jen se převaluju a závidím manželovi. Navíc do toho lehké nevolnosti, kvůli kterým asi hlavně nemůžu usnout a naopak se třeba musím něčeho malého najíst, aby nezvracela. Když mně to přejde, tak většinou už usnu bez problémů, ale to už je většinou skoro ráno a musím vstávat do práce 🙄 Pak jsem totálně nepoužitelná. Žádnou fintu jsem na to bohužel nenašla a kdyby někdo něco poradil, tak sem s tím 😀
@eliotka1 jako kdybych to psala já, do 21 hodiny jsem tuhá u tv, a pak se budím po půlnoci a nad ránem, navíc manžel chrápe, takže já si mezitím stihnu naplánovat následný den. Před spaním je mi zima a v noci zase horko, takže si musím otevřít okno. Nějak to nezvládám, jsem protivná, přecitlivělá. Mě napadly nějaké kapky nebo čaj.
@sarus87 Ano, na manželovo chrápání jsem zapomněla 😀 🙄 A špunty to většinou nevyřeší, protože se mi za chvilku sunou z uší ven... 😖 Čaj nebo kapky možná nějaké existují, otázkou je, zdali se můžou v těhotenství 😖 Nebo homeopatika... Kdyby měl někdo nějaký osvědčený recept, budu ráda.
@pjodatle Pokud máš děti, tak to chápu 🙂 Taky bych zůstala doma, ale už mám málo dovolené a na neschopenku to u mě není, takže si počkám, až mně po novém roce naběhne nová, celá dovolená a budu si do mateřské častěji vybírat dovolenou a víc odpočívat 🙂 Na mateřskou bych měla jít během dubna. Musíme to holt vydržet 🙂
@sarus87 Tak tady píší, že stačí odpracovat 60 dní a je nárok na dovolenou 21 dní. Paní měla taky nástup v dubnu: http://www.aperio.cz/poradna/23980 ale je možný, že se zase zákon trošku změnil. A taky tam píší, že záleží na zaměstnavateli. No uvidíme, necháme se překvapit 🙂
@sarus87 Není zač. Ano, v práci už to vědí, protože se nám dlouho mimčo nedařilo a povedlo se teprve přes IVF, takže mě kolegyně, včetně šéfové hodně podporovaly a byly zvědavy, jak jsme dopadli. Navíc když jsem nosila propustky ze všech těch vyšetřeních a ultrazvuků, tak tam bylo razítko asistované reprodukce, takže bych to stejně neutajila. Na běžnou gynekologii jsem začala chodit až když mně v centru asistované reprodukci potvrdili srdeční činnost miminka. Aspoň se nemusím vymlouvat, proč nemůžu pít , když teď nastane období vánočních večírků 🙂 Uvidíme, jak to s tou dovolenou dopadne.
@eliotka1 Aha tak to gratuluji, my se mále taky blížili k asistované reprodukci, manželovi dopadl hodně špatně spermiogram a jakmile jsme to měli začít řešit, zjistila jsem, že jsem těhotná, tak jsem tomu nemohla uvěřit, takže pro nás zázrak. V práci to chci oznámit příští týden, vedení je umístěné v zahraničí, takže jsem neměla prostor k oznámení, ale teď už by to bylo asi vhodné. I když výsledky screeningu bude vědět ve středu, vedení dorazí v úterý.
@sarus87 Taky moc gratuluji a hlavně, že se vám povedlo i bez asistované reprodukce 🙂 U nás byl problém jediný a to u mě - neprůchodné vejcovody. Jen jsem se modlila, aby se nenašlo ještě něco dalšího, ale stimulace naopak proběhla na více než výbornou, protože jsme měli ze 17 oplodněných vajíček 15 embryií nej kvality, z nichž jsme si 9 nechali zamrazit. Samozřejmě použijeme ještě maximálně jedno 😀 Ale ze začátku si člověk říká, že čím víc pokusů, tím lépe, jelikož netuší, jestli se mimčo uchytí napoprvé, nebo třeba až napopáté 🙂 Pokud bych přišla do jiného stavu přirozenou cestou, tak to v práci oznámím taky asi až po screeningu, nebo prostě přibližně po tom 3 měsíci.
@eliotka1 Děkujeme, když jsem se dozvěděla, že normální cestou to nepůjde a takhle přesně to řekla doktor, tak jsem byla vděčná ze to, že víme na čem jsme a nemusím si dělat každý měsíc testy jestli ano/ne, že víme na čem jsme a můžeme to řešit, manžel z toho byl špatný a já se snažila být aspoň navenek oporou. Ale nakonec to dopadlo snad šťastně. Měla jsem nějaké problémy, takže jsem bohužel musela začít k dr. v rámci pracovní doby, po práci již neordinovali a je mi hloupé pořád bezdůvodně oznamovat, že musím k lékaři. Ale řeším dilema, výsledky budeme znát ve středu a vedení je tady v úterý, co když dopadnou špatně, ale to si nepřipouštím samozřejmě.
Tak to je super, že Vám to vyšlo hned, já se právě bála, že to bude dlouhý boj.
@sarus87 Je dobře, že si to negativní nepřipouštíš, protože to dopadne určitě dobře! Já tak nějak vnitřně tuším, že i nám to dopadne dobře, i když samozřejmě nervy předtím budou. My jdeme na screening 18.11., tak už budeme ve 14 tt a možná už bude vidět i pohlaví. Po každé kontrole u své Dr. jsem klidnější a klidnější. Dnes jsme byli na kontrole, vše je v naprostém pořádku a prcek je dokonce dle ultrazvuku o 3 dny dopředu, krásně se prohýbal, plaval si tam a strkal si ručičku do pusinky 😀 Manžel z toho byl nadšený!
A ano, taky jsem se bála, že to bude běh na dlouhou trať, ale nejhorší na tom všem bylo paradoxně ultrazvukové vyšetření vejcovodů, které mně strašně bolelo... Stimulace a odběr vajíček byla oproti tomu procházka růžovou zahradou. Dokonce jsem i přes hormony pár kg zhubla 😀
@eliotka1 A teď jsi přesně v kolikátem týdnu? Já bych dle poslední MS měla být dnes 12+3, ale miminko je mladší dle středečního ultz. 11+5, ale říkal že necháme co mám v průkazce takže 11+3, takže složité🙂 Mě právě zastupující dr. manžela nenabídl, ale jak jsem byla v poradně tak jsem se zeptala, jestli na rozhodující screeningový ultz. můžu vzít manžela sebou a on říkal, že ať ho bere pokaždé, že jsou takové maminky, musím zaklepat že můj gynekolog je vážně zatím super chlap, poradí, pokecá, má lidský přístup.
Taky jsem teď klidnější a klidnější, ze začátku nervy, jestli to není mimoděložní, následně jestli je tam srdeční činnost, akorát teď mám obavy ze špatných výsledků krve (zjistili mi možnou infekci) výsledky zase budu vědět v úterý, ale říkám si, že musím být v klidu i když to nejprve nešlo. Mimochodem u nás okolí ještě moc neví, že jsem těhotná, chtěla jsem počkat na screening, ale řekli jsme si, že to by jsme se museli strachovat pořád.
Tak držím palce, ať vše dobře vyjde, myslím si, že zdraví je vážně nejdůležitější, i když je to ohrané klišé, ale je.
@sarus87 Já jsem dle menstruace 11+4, ale dle dnešního ultrazvuku už 12+0 , takže prcek je o 3 dny napřed 🙂 Ale doktorka říkala, že je to orientační a že tam 1, 2, 3 dny (někomu týden) můžou prostě lítat 🙂 Že přesnější bude ultrazvuk dle screeningu a od toho se snad dozvím konečný datum porodu. A naše doktorka je taky úžasná! Manžela můžu mít u každé prohlídky, vše nám vysvětlí, je úplně stejně jak ten Váš doktor lidská, zasmějeme se, můžeme se na cokoliv zeptat a navíc má sama dítě pomocí IVF a ze stejného centra asistované reprodukce, kde sama pár let dělala doktorku 🙂 A je tam také úžasná sestřička (cca nad 50 let), která je usměvavá, příjemná, do poradny za ní chodím fakt natěšená a dnes byla i u našeho ultrazvuku a byla z něj úplně unešená 🙂
Ano, přesně co ty jsem prožívala taky... Nejdřív strach z mimoděložního, potom aby bylo srdíčko, potom, aby nedošlo třeba k zamlklému potratu (četla jsem tu bohužel hodně smutných příběhů), prostě pořád nějaké nervy a stres a bude to celé těhotenství před každým důležitým vyšetřením, takže asi je fakt jedno, kdy to komu oznámíme, ale jako značka ideál vidím ten konec 1. trimestru kolem data screeningu.
Taky ti moc držím palce! A hlavně, ať máš krevní výsledky v pořádku a screening ať dopadne na 1 🙂 Dej určitě vědět, jak jsi dopadla 😉
@eliotka1 Děkuji moc, dám vědět a ty mi taky dej vědět🙂
Já tady taky četla příběhy, ale zakázala jsem si to, protože ne každé těhotenství takto dopadá, je to smutné, že se něco takového děje, ale myslím, že bysme neměly takto uvažovat 😉
Jo i sestra je super, jsou tam dvě, starší okolo 55+ a ta není moc ochotná, ale vesměs mám štěstí na tu druhou, mladou a ta si mě vždycky pamatuje, říkala jsem si, že za to ochotu a podporu jim musím něco dobrého koupit🙂
Hrozně se těším až vezmu sebou manžela a on konečně uvidí toho našeho prcka, bojím se, že budu bulet🙂
Termín máš tedy 21.5? Obdivuji páry co si projdou IVF, připadá mi to hrozně nespravedlivé, někdo má děti hned bez problému a přitom je nechce a někdo má problémy.
Jinak přeji hezký víkend🙂
@sarus87 Odpovídám až teď protože jsem dřív utekla z práce 🙂 Termín mám dle MS 23.5. a dle ultrazvuku 20.5., tak uvidíme, jak se to posune dle screeningu 🙂
Ty špatné příběhy jsem si taky zakázala, protože se kvůli nim akorát víc stresuju a navíc, těch dobrých příběhů je přeci jen daleko více, jen se o nich tolik nepíše 😉 Takže musíme věřit!
Manžel se mnou chodí i do poradny, takže viděl prcka od fazolky, ale až včera to fakt stálo za to, protože prcek se krásně předváděl a byl to už malilinký človíček 🙂 Pokud budeš plakat, tak to budou slzy štěstí!
Taky přeji krásný víkend!
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@sarus87 Mě trápí téměř od začátku to samé... Bohužel nepomáhá mi na to nic. Teď jsem 22.tt a budím se stále, už teda jen tak jednou za noc, ale fakt nepamatuju noc, kdy bych spala celou. 😒 Je to zoufalství, ale musíme vydržet!