Nejistý výsledek PrenatalSafe, máte zkušenost?

leontynkar
30. kvě 2015

Ahoj dámy. Chtěla bych se s vámi podělit o svou zkušenost. Biochemie ve12.tt mi vyšla PAPP 0,43 MoM a hCG 1,82 MoM. Po ultrazvuku ve 12.tt riziko Downa 1:1300, což sem si říkala fajn. Ale moje dr. Je pečliva a nabídla nám prenatalsafe. Posila se do Říma. A ze se na mimi podíváme za tyden. Za tyden po přepočtu v tom programu Astria, po ultrazvuku, vyšlo 1:577. A včera přišel výsledek prenatalsafe - trisomie 21 SUSPECTED. Ke genetické konzultaci a dovysetreni. Takže v pondeli 1.6. jdu stejně na tu plodovku do Brna. 😓.
Vlastně prvotrimestralni screening byl negat. , ale z krve na PrenatalSafe vyšlo podezření. Nevim co si o tom mam myslet. Achjo. Takový trápení 😥

Mate některá zkušenost, prosim?

cepanka
30. kvě 2015

Hele, ber to tak, ze porad je to jenom screening...nic jineho...stejne jako NT screen a Tripple testy... Jsou to jen screenengy, ktere upozornuji na to, ze by mooozna mohlo byt neco hur, ale ani to mozna neni 100%. Jistota je az z odberu plodovky, ale temahle screenama se nestresuj, jen poukazuji na to, ze by se jeste neco melo sledovat dal.

jozy2
31. kvě 2015

Ahoj ja mam taky podezreni na Downa a

Ahoj ja mám taky podezření na Downa a vyslo mi na tipple testu 1z 170 a vzhledem k věku 1z980 ve středu mam jít na odběr z plodovky.mám velký strach jak to všechno dopadne mám už 1 zdravého kluka a v prvním tehotenství proběhlo všechno v pořadku.Tak dufam,že to dopadne aj tobě aj mne dobře.

leontynkar
autor
31. kvě 2015

@cepanka Jj, doufám ze ano. Trochu mam z te plodovky strach, ale riziko podstoupim.

@jozy2 ono je to takový podezření, ale furt je to jeste malý riziko 1:170... Mi dr. Vlasin dělal ted v pátek UZ a prý podle UZ vypadá miminko zdravé, ze si mysli, ze 95% Downiku pozná. Na AMC jdu kvuli tomu neinvazivnimu testu z krve /prenatalsafe /, který vyšel s podezřením. Takže spoustu peněz a stejně musím na AMC. Věřím ze budeme mít všechny 3 zdravé deticky:-*

leontynkar
autor
9. čer 2015

Tak jsem to sepsala, snad to některým nastávajícím maminkám pomůže.

Milé současné, ale hlavně nastávající maminky.

Chtěla bych se s vámi podělit o svou zkušenost s neinvazivním testem PrenataSafe. Jedná se o neinvazivní vyšetření genetické výbavy miminka, vyloučení nejčastějších i méně časných chromozomálních poruch z krve matky. Lékaři jej často doporučují jako korelát s amniocentézou či CVS. Nechci abyste to braly jako hanění dané techniky, ale spíš jako v některých případech ne zcela jednoznačné a pravdivé vyšetření.

Ráda bych Vás uvedla do našeho případu:
Biochemie ve 12.tt : PAPP 0,43 MoM a hCG 1,82 MoM, což není zcela ideální. Po ultrazvuku, kdy mělo miminko lehounce vyšší tepovou frekvenci a lehce vyšší hodnoty ductus venosus, ve 12.tt riziko Downa 1:1300, což sem si říkala fajn.. negativní. Je mi 26 let a mému muži 28. Moje paní doktorka je pečlivá. Dala nám možnost neinvazivního vyšetření. S tímto výsledkem by to na AMC neviděla, ale pokud bychom chtěli mít jistotu, můžeme si zaplatit neinvazivní test, t.č. nám nabídla Prenatalsafe, kdy vyšetření T 21, 18 a 13 společně s vyšetřením dalčích méně častých syndromů stojí nyní 17.300 korun. Posílá se do Říma a na internetových stránkách uvádí, že test má přesnost větší než 99 %, pro detekci trizomie 21, trizomie 18 a trizomie 13, a 95% spolehlivost pro detekci monozomie X, a s méně než 0,1 % falešně pozitivních výsledků..

Jelikož jsem puntičkář, chtěla jsem mít jistotu a tento test jsme si s manželem zaplatili. Uvádí, že výsledek je k dispozici do 3-7 pracovních dnů. My tedy čekali od úterý /brzy ráno odběr/ do dalšího pátku odpoledne, kdy přišel výsledek - Trisomie 21 SUSPECTED /podezření/ - ke genetické konzultaci a dovyšetření. Nebudu zapírat, že nás to velmi překvapilo a tak trochu srazilo na kolena. Takže po konzultaci s více doktory mi stejně doporučili AMC, které jsem se chtěla vyhnout. Prý když je jednou vysloveno podezření, je třeba to došetřit.
Takže jsem za další týden a kousek šla na časnou AMC v 15.týdnu. Byla jsem v Brně na Veveří. Přístup všech parádní, až na paní doktorku na genetice / Dr.Leznarová/, která k nám přistupovala jako že je test pozitivní. Seděli jsme u ní s manželem jak oukropečci a ona nám říkala, že to ještě není ztracený a že třeba budeme ti jedni z 500 párů, u kterých se to podezření nepotvrdí, jelikož slibují spolehlivost 99,8%. Dále potom že vlastně jim by se spíš hodilo, kdyby se Down potvrdil, jelikož pak těm testům mohou přikládat opravdu větší váhu a řídit se jejich výsledkem. Takže taková sprcha na genetice, když nás poté ještě čekala samotná AMC a ještě čekání na výsledky. Když jsme odcházeli, tak nám paní doktorka řekla, že když se Down potvrdí, tak se zítra uvidíme, že od ní budeme potřebovat nějaké vyplněné papíry….

Samotný odběr byl bezbolestný, víc mě bolí teda odběr žilní krve. Tam byla Dr. Vondráčková a ta byla super, moc milá a příjemná paní doktorka.
Čekání bylo drsné, ale večer nám zavolala paní laborantka výsledky a DOWN NEBYL POTVRZEN! Brečela jsem štěstím jako želva a mísilo se ve mně spoustu pocitů.

Budu ráda, když tento příspěvek bude pro někoho, kdo si prožívá podobnou situaci, přínosem.
Neberte to, prosím, jako negativní reklamu, ale spíš jen že výsledky neinvazivních testů opravdu mohou být falešně pozitivní, což samozřejmě na stránkách uvádí.

Držím všem nastávajícím maminkám pěsti a přeji krásná a zdravá miminka.

S pozdravem Lea

cepanka
9. čer 2015

@leontynkar ja ti dekuji a pocteni...jsem rada, ze to dobre dopadlo... Me odebrali vesmes to samr, ale hrazene pojistovnou..a negativni...
cim vic se utvrzuji v tom, ze to jsou ,,zbytecne testy"..pro priste vim, ze se screen.vyhnu.

jozy2
10. čer 2015

Dobry večer tak mne vyšli vysledky negativne a bude to kluk 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru