(Ne)dobrovolně na nemocenskou v těhotenství

zyky
5. čer 2016

Ahoj holky,
Jsem ve 20tt, do této doby mi nic nebylo vlastně jsem ani na začátku netušila ze jsem těhotná. Teď mám ale problémy s nízkým tlakem,slabostí,motá se mi hlava a nemam vůbec chuť jist. Moje doktorka me nechala na týden doma ať si odpočinu ale vůbec nic se nezmenilo. Pořád je mi stejně. Doktorka mi naznačila že me do práce už asi nepustí ale na druhou stranu si říkám jestli je to v těhotenství normální takové stavy není spiš na škodu být doma. Jsem prvorodička a každý mi říká něco jiného. Co si myslíte vy?

nov.tere
5. čer 2016

A jakou máš práci?

andreaandrejka
5. čer 2016

To musíš vědět sama, co je pro tebe přednější. Jestli chodit do práce i za cenu takových stavů. které ano, jsou normální, nebo jestli raději budeš doma, v klidu 🙂
Je asi jedno jakou máš práci, protože nízký tlak, slabost a motání hlavy je nepříjemný i u sezení v kanceláři.
Pokud máš ochotnou dr. která ti neschopenku sama nabízí, tak bych na ní asi šla, pokud by se to nedalo v takových stavech v práci vydržet.

nov.tere
5. čer 2016

@andreaandrejka tam jde o to že pokud by měla namahavou práci může požádat o přeřazení na jinou a pokud zaměstnavatel jinou práci nemá tak může zůstat doma za 100procent a nebýt omezena vychazkami jako na nemocenské.

andreaandrejka
5. čer 2016

@nov.tere Nic neříkám. Jen si myslím, že při takových stavech, které já osobně znám velice dobře, je nepříjemné pracovat i na té nejjednodušší pozici...ale to musí zakladatelka sama vědět co zvládne.

zyky
autor
5. čer 2016

Pracuji jako operátorka v proskleny budově kde nefunguje ani klimatizace takže už ted je tam na padnutí s tim ze Máme poviné přesčasy. Já už dříve trpěla na kolapsove stavy ale ted se bojim ze někde sebou flaknu milionkrát víc.

g_m
5. čer 2016

@zyky No tak pokud se bojíš a podmínky jsou takové, tak proč tam tak moc chceš?

zyky
autor
5. čer 2016

Nikde jsem nepsala ze chci mermomocí jít do práce. .jen me zajímalo co by dělali jiný pokud je to normální, je zbytečný se zas stresovat pořád doma jestli je vše v pořádku.

g_m
5. čer 2016

@zyky Tak ono je těžko říct, jak moc je ti špatně. Každý reaguje jinak a má trochu jiné stavy, takže bych na to šla podle sebe - pokud ti to nedělá dobře, motá se ti hlava a máš pocity na omdlení, tak bych do práce rozhodně nechodila. To bych měla větší stres z toho, že někde spadnu...

dzogobela
5. čer 2016

Ja na to taky hodne trpim, v mhd jsem si musela sedat, nejednou jsem jinak vystupovala behem cesty, abych rozdychala pocit na omdleni. Ale v sede mi je dobre, jednou jsem teda zustala asi 3 dny doma, protoze jsem to v kanclu nedavala ani v sede. Ale do prace jsem chodit neprestala... Ackoliv jsem se tesila, az z prace vypadnu, tak jsem si neumela predstavit, ze budu sedet doma az do porodu, kdyz mi vlastne nic moc neni. Navic on clovek na materske a rodicovske uz tak dost zakrni, tak proc to jeste prodluzovat 😀 Doktorka mi neschopenku taky nekolikrat nabizela, ale ja se citila vzdycky relativne dobre. Takze jak pisou holky vys, musis si ty sama rict, jestli chces byt doma a nebo jestli to v praci zvladnes. Ja osobne moc nechapu holky, co zustavaji doma a vlastne nemaji zadne vaznejsi komplikace, ale je to kazdeho vec 🙂 a samozrejme nemene podstatna stranka jsou i finance, nemocenska neni moc slavna...

butterfly
5. čer 2016

Nebo je možné požádat o zkrácení nebo jinou vhodnou úpravu pracovní doby, zaměstnavatel je povinen vyhovět, nebrání-li mu vážné provozní důvody. Zaměstnavatel nesmí zaměstnávat těhotné ženy prací přesčas (paragraf 156 ZP).

butterfly
5. čer 2016

Pardon, paragraf 241.

nov.tere
6. čer 2016

@zyky tak požádejte o přeřazení na jinou pozici bez prescasu a pokud zaměstnavatel nemá jinou práci tak v zákoně na ten se musím přesně podívat je že můžete být doma za 100procent.

annaaandelka
3. lis 2016

Pokud se však necháte zaměstnat na zkrácený úvazek nebo vás přeřadí na jinou méně placenou pozici, připravíte se tak o nějaké korunky na mateřské i případné nemocenské, protože Vám to sníží průměrný příjem :( Taky řeším, já jsem přešla na zkrácený úvazek (6hod/den), ale stejně to moc nezvládám... Mám navíc doma už 2 děti, takže ani po příchodu z práce si moc neodpočinu, říkám si, v podstatě mi nic není, tak proč zůstávat doma, na druhou stranu jsem odpoledne doma nepoužitelná a chudáci starší dětičky, na které prostě v těchto stavech nemám náladu, jsem 22.TT.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru