Nasazení antidepresiv ve 3. trimestru

sunflower_28
20. črc 2017

Ahojte, chtěla jsem se zeptat, jestli nemá někdo nějakou zkušenost s nasazením antidepresiv až ve 3. trimestru? Vím, že se spíše před porodem vysazují, ale nejsem si jistá, jestli to bez nich zvládnu. Před otěhotněním jsem se asi rok léčila na úzkostně - depresivní poruchu. Když jsem zjistila, že jsem těhotná, tak už mi bylo celkem fajn a po domluvě s mou lékařkou jsem antidepresiva vysadila (Cipralex, Tritico). První dva trimestry mi bylo dobře, občas přišla nějaká úzkostná myšlenka, nálada, ale všechno se dalo zvládnout a já si to období užila 🙂 Začala jsem chodit k psycholožce, ať jsem případně na ty potvory hnusné myšlenky a pocity připravená, kdyby se náhodou chtěly vrátit, ale dlouho mi bylo až na mírná zakolísání fajn.
Až ve třetím trimestru jsem začala pozorovat, že se začínám cítit o něco hůře, ale vždycky jsem to probrala se svou psycholožkou, dělaly jsme nějaké nácviky, jak si s těmi stavy poradit, snažila se mě povzbudit, ať to vydržím, a tak jsem zatla zuby a věřila, že to bude ok a nějak to zvládnu. Teď mám asi 3 týdny do porodu a už si tím tak jistá nejsem...Někdy je mi fajn, ale někdy zase úplně na nic, hlava si jede to svoje a mám pocit, že se to spíše zhoršuje. Snažím se na to nemyslet, nějak se zaměstnat, pořád mít nějakou aktivitu, chodím za kamarádkami, ale i tak mám pocit, že už to nemám moc pod kontrolou a je mi hůře a hůře. Proto jsem se začala i dost děsit toho, co bude po porodu...Moje doktorka mi teď napsala Oxazepam, jenom výjimečně na stavy nouze, ať to do porodu nějak zvládnu, že navíc ta látka zůstává v těle jenom dočasně a že pak uvidíme, jak mi bude po porodu a že pak třeba zase nasadíme antidepresiva. Hrozně ráda bych si ale toho svého drobka užila, ráda bych i kojila, pokud by to šlo a nechci moc čekat, jestli se po porodu nezhroutím úplně nebo jak to vlastně bude...Tak jsem si říkala, že jestli by nebylo lepší zase radši brát antidepresiva už teď, ať se třeba srovnám ještě před porodem...Nemá někdo podobnou zkušenost, radu, co by bylo nejlepší? Už je to jenom pár týdnu, takže vydržet a čekat co přijde, nebo to radši nějak řešit už teď? Snažím se to nějak překonat a nehroutit se, co jen to jde, ale nevím jestli bych to radši neměla řešit jinak ( a cpát do sebe Oxazepam)
Předem moc děkuji za všechny postřehy 🙂

annasmyckova
20. črc 2017

já při čtvrtém těhotenství přecházela z Trittica na Mirtazapin, brala jsem ho celé těhotenství a i když už se mi dělalo líp, nechávala jsem si ho pro jistotu i na šestinedělí -hormony dělají své....ale bylo to v pohodě, takže jsem postupně vysazovala. Oxazepam jsem taky brala celé těhotenství -večer na usnutí -bylo mi doporučeno kojit tak, abych nakojila před užitím a měla odstříkanou jednu dávku, aby ho bylo v mlíku co nejméně, naštěstí se dcerka budila až skoro nad ránem, takže jsem jen kojila. mirtazapin prý na kojení nevadí, takže jsem normálně fungovala a po šestinedělí vysadila oba léky protože jsem se cítila už úplně silná a fit. (Ale psychicky jsem byla připravená i na nekojení)

makky1310
20. črc 2017

Ja s timto zkusenosti nemam, ale pokusila bych se to uz preckat do porodu a zbytecne se nebat sestinedeli. Taky jsem cekala nejakej silenej hormonalni ulet ale to se nekonalo. Takze se zbytecne neboj dopredu a pak uvidis...treba na Tebe mimi bude mit blahodarny ucinek a bude dobre. Drzim pesti a preju hodne sil a klidnych myslenek 😉🤰👍

mari90
20. črc 2017

@annasmyckova muzu se te zeptat v jake davce jsi brala ten Mirtazapin? A kojeni ti bylo schvaleno psychiatrem?

annasmyckova
20. črc 2017

@mari90 mirtazapinu jsem brala tuším půlku večer (je to už pět let, tak si nejsem jistá) a o kojení jsem se radila s psychiatrou -říkala, že má víc takových maminek, které normálně kojí údajně se toho do mlíka moc nedostane, když to není koňská dávka. Je fakt, že jsem po pár týdnech stejně vysadila.

michalka147
20. črc 2017

A nemůžeš to mít třeba z toho,že se bojíš porodu?Oxazepam je přece taková první pomoc,a je dost návyková.Otec ho bere pouze v případu nouze.A co Ti porodila doktorka?Je pravda,že když jsi to vydržela skoro celé těhotenství,tak že jsi hodně statečná.A myslím si,že i ženy,které se nelečí,tak mají strach jak to dopadne.Je to přirozené,protože nevíš,do čeho jdeš.Zkusila bych to zvládnout bez léků.

sunflower_28
autor
20. črc 2017

@michalka147 Porodu se právě ani moc nebojím, říkám si, že to prostě nějak zvládnu. Spíše se obávám toho, co přijde potom. Větší část těhotenství mi bylo dobře, takže jsem to nijak zvláště řešit nemusela, až teď na závěr se mi to zase všechno začalo vracet a je to spíše horší a horší, proto se celkem bojím, jak to bez těch prášků zvládnu dále. Doktorka mi právě napsala ten Oxazepam jenom teď na těch pár týdnu v případě, že už to fakt nepůjde vydržet a že uvidíme, jak se budu cítit po porodu. Ale upřímně mám z těch návykových léků docela respekt, takže se snažím je nebrat...

sunflower_28
autor
20. črc 2017

@makky1310
Díky za povzbuzení, kéž by na mě mimi mělo takový pozitivní vliv 🙂

makky1310
20. črc 2017

@sunflower_28 urcite bude, neni ceho se bat. Je to nase prirozenost se starat o dite, urcite to zvladnes a nakonec prijdes na to ze to neni nijak slozity, proste je to jen o prebalovani a krmeni. 😉

sunflower_28
autor
20. črc 2017

@annasmyckova
Celé těhotenství i těsně před porodem? a mimi bylo předpokládám v pořádku? No asi už to zkusím nějak vydržet a případně si lupnu ten Oxazepam a pokud by to po porodu nešlo, nechám si zase napsat nějaká normální antidepresiva...

aklin
20. črc 2017

Cele tehotenstvi jsem uzivala quatiapin. A vysadila jsem ho az kdyz dceri bylo 15 m.

annasmyckova
20. črc 2017

@sunflower_28 miminko bylo úplně v pořádku...přeju ti ať všechno proběhne v poklidu, nejlepší by bylo léky vůbec nepotřebovat, ale na druhou stranu jsem ráda, že žijem v dnešní době, že jsou tyhle věci léčitelné...

rajecka
21. črc 2017

Já myslím, že ti tady nikdo nemůže poradit lépe, než doktor, který tě léčí. Můžu se tě zeptat, jak se ty úzkostné stavy projevují, čeho se týkají? Sama nemám s ničím takovým zkušenost a zajímalo by mě, co takový člověk prožívá.

sunflower_28
autor
21. črc 2017

@rajecka jj to určitě jo, spíše mě jenom zajímalo, jestli to tak třeba někdo měl, že začal brát antidepresiva takhle těsně před porodem. U mě se to projevuje tak, že jsem v totálním napětí z nějaké možné situace, kolikrát mě to úplně paralyzuje, prostě takové co by kdyby. Můžeš si to 100krát logicky vysvětlit, že vůbec nemá cenu se nad tím vůbec zamýšlet a řešit to, ale stejně ti to v té hlavě pořád naskakuje...to tak ve zkratce, každopádně fakt nic příjemného. A to jsem ve spoustě věcí úplný flegmatik.

luciana2111
21. črc 2017

Ahoj holky, nechci nějak otravovat, moc mne vaše psaní zaujalo, protože si myslím, že mám deprese, proste z lidí kolem sebe a nejvíc z mojí tchýně, vždy když semnou začne mluvit, mam nepříjemný tlak na hrudi a vysoký tlak a jdou na mně mndloby, navíc trpím astmatem, tak se často dusím, mam krásnou malou dcerku, je šikovná a miluji ji nejvíc, a bojím se že by antidepresiva ovlivnila výchovu, nebo bezpečnost. Chtěla bych druhé mimi, ale myslím že se to asi nepodaří, už jsem jednou samovol potratila. Můžete mi prosím poradit jestli jit k psycholožce?

annasmyckova
21. črc 2017

@luciana2111 psycholožkou nic nezkazíš, rozebere tě, srovnáš si hlavu a třeba poradí jak zvládat stresy a špatné vztahy s tchýní... (jen antidepresiva předepisuje psychiatr) Ani léky nijak neovlivňují výchovu (to bys musela dostat fakt koňskou dávku, abys byla mimo). Deprese je normální léčitelné onemocnění, prostě se dorovná nějaká chemická nerovnováha v hlavě lékama, určitě se toho neboj - třeba ti to pomůže i s astmatem - tělo i duše jsou spojené nádoby. Tak hodně štěstí i s druhým miminkem

luciana2111
21. črc 2017

Annasmyckova, děkuji moc 🙂

luckamarcu
21. črc 2017

@sunflower_28 ahoj....premyslela jsem jestli ti napisu...nakonec teda jo...nebylo by lepsi z vlastni zkusenosti mim.nez jest leky,ktery nic neresi jen blokujou, patrat po pricine nebo spousteci tvych stavu...?vsimla jsem si v mym okoli,ze je dost lidi,kteri se ze vseho furt hrouti...pritom nic extra se nedeje...sou mnohem mnohem strasnejsi veci kvuli cemu by se lidi mohli hroutit pravem.Mluvim z vlastni zkusenosti,taky sem trpela kdysi davno atakama uzkostnyma,dvakrat me odvezla rychla s kolapsem...rvali do me leky,ale rekla jsem si,ze takhle zit nechci,a at treba chcipnu,ale premuzu to...a dostala jsem z toho...takze jde to...tobe drzim palce...a krasny miminko ;)

ruzenkas
21. črc 2017

@sunflower_28 ahoj, nečetla jsem celý příspěvek, taj snad nebudu odpovídat mimo. Před tehu jsem brala tritico a asentru ve větších dávkách. Tritico jsem vysadila úplně a asentru snížila na půlku. Dle dr nemá asentra žádný vliv na mimi a je s ní možno kojit. Prý je daleko horší být v uzkostech, kdy nedochází k dostatečnému prokrvování z placenty k plodů, než brát léky. Dle slov mého dr.

marcifiedl
21. črc 2017

Ahoj, jsem budoucí porodní bába, zdaleka nevím všechno o těhotenství, ale už se chvíli pohybuji mezi těhotnými a můj osobní názor je, že byste měla věřit lékařce a léky užívat, protože většinou platí, že čím více je maminka v klidu a v pohodě, tím lépe se má i miminko a určitě s lékařkou probrat léky na šestinedělí, které nebudou ovlivňovat laktaci a nebudou mít vliv na miminko, protože v šestinedělí opravdu nastane velký hormonální boom a každá žena ho snáší jinak a maminky léčící se s těmito poruchami jsou na to bohužel mnohem více náchylné. Každopádně držím palce a přeji pevné nervy teď a následně i v šestinedělí 🙂

surykata
21. črc 2017

Cele tehotenstvi beru Elicea. Je fakt, ze jsme na pocatku davku postupně na dvakrat
snizovali. Budu moci pri techto praskach v pohode i kojit.

surykata
21. črc 2017

@luciana2111 určitě odbornika vyhledejte. Vas partner.by mel take urcite vedet, co s vami jeho matka dela a mel by ji dat co proto. Ja jsem toro resila s moji vlastni mamou, ...jen kdyz jsem videla, ze mi vola, tak jsem se cela roztrasla a tacala od nervu zvracet. Porad mi vse vycitala, prolizala byt a skrine v me nepritomnosti atd....

sunflower_28
autor
21. črc 2017

@luckamarcu
S tím souhlasím, však jsem taky psala v úvodu, že jsem v těhotenství začala chodit k psycholožce, ať jsem připravená na to, kdyby se ty mé stavy vrátily. A hlavně teda z důvodu toho, abych našla příčinu mých problému, protože jsem si nebyla vědoma ničeho zásadního, co by moje problémy mohlo způsobovat...Něčeho jsme se snad dopátraly, ale stále je to v procesu...Vím, že spoustu lidí řeší v životě skutečně závažné problémy a mohli by se hroutit, ale to já právě vůbec nemám...a možná i proto je horší se pak smířit s tím, že máš nějaké psychické problémy a vlastně k tomu nemáš zas až tak zásadní důvod...ale tak to prostě je, a budu moc ráda, když to jednou třeba zvládnu bez prášků 🙂 díky za povzbuzení 🙂

sunflower_28
autor
22. črc 2017

@luciana2111 Ahoj, já návštěvu psychologa určitě doporučuji, rozhodně to stojí za to zkusit a může hodně pomoct 🙂 Držím palce, ať se podaří druhé mimi 😉

luciana2111
22. črc 2017

Děkuji moc holky surikata a sunflower, vážím si toho moc.

veronikao87
15. kvě 2019

@annasmyckova mohu se zeptat,vy jste brala mirtazapin od začátku tehotenstvi?

annasmyckova
16. kvě 2019

@veronikao87 ano, přecházela jsem z jiného antidep. na mirtazapin a užívala jsem ho i v šestinedělí, pak už jsem ho nepotřebovala, srovnalo se to

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru