Mohu celaskon, když mám těhotenskou cukrovku?

lastovenka
29. bře 2019

Ahoj holky, mám nějakou virózu a protože nemůžu skoro žádný ovoce kvůli těh. cukrovce, tak bych si ráda pomohla nějakými vitamíny. Mám tu celaskon červ. pomeranč. Nevíte, jestli ho můžu? děkuju!

malinkaelinka
29. bře 2019

@lastovenka Podívej se na složení 😉

leniczka23
29. bře 2019

Ja uzivam tehu vitaminy a Cecko si davam sumive tam je sladidlo ne cukr.😊 ale jak je pise malinkaelinka, podivej se na slozeni.

petula720
29. bře 2019

@leniczka23 umělá sladidla při GDM také nejsou nejlepší nápad. Sice nemají žádné kalorie (většina z nich), nicméně glykémii přesto ovlivňují.
@lastovenka daleko víc než syntetické vitamíny ti pomůže obyčejný zázvor a citrón. Buď do čaje a nebo ve formě osvěžující limči do vody. Dál je možné užívat kapky z lichořeřišnice. Sice se oficiálně těhotným a kojícím nedoporučují kvůli obsahu alkoholu, ale je to tak maličké množství, že to ničemu neuškodí. Také mám GDM, jsem zrovna nastydlá a používám je, doktorka není proti.

malinkaelinka
29. bře 2019

@petula720 Na lichořeřišnici nedám dopustit, taky užívám i v těhotenství... je to opravdu všelék.

petula720
29. bře 2019

@malinkaelinka jo, je skvělá. 🙂 Na virozy zabírá ještě o něco líp tinktura z grepových jader, ale grep by se v těhotenství užívat neměl kvůli chininu, tak si musím vystačit s tou lichořeřišnicí. 🙂

werumka
29. bře 2019

@petula720 Jak prosím ovlivňují sladidla glykémii?

petula720
29. bře 2019

@werumka dle odborníků tak (velmi stručně řečeno), že sladká chuť v ústech dává signál slinivce k produkci inzulínu, ale jelikož do krevního řečiště ve skutečnosti žádný cukr nedorazí, může dojít k nerovnováze. Samozřejmě záleží i na množství sladidla, kolik je ho konzumováno, ale i kdybys zrovna tomuhle nevěřila, jistě víš, že umělá sladila nejsou nic zdravého. Navíc šumáky jsou většinou slazené cyklamátem, což je největší svinstvo na trhu a ve většině zemí je zakázaný stejně jako aspartam.

werumka
29. bře 2019

@petula720 Mně by totiž zajímalo, kteří odborníci tohle řekli. Protože za 30 let, co mi slinivka nefunguje, jsem nikdy nezažila, že by sladidla glykémii jakkoli ovlivnila. Ať už syntetická nebo přírodní (typu stévie). Nečtu to tady poprvé a vždycky mě zajímá zdroj, ke kterému jsem se zatím nedopracovala.

petula720
29. bře 2019

@werumka tak já tohle mám z více zdrojů. Kromě různých doktorů a výživářů (např. Slimaková o tom má hodně článků i video), které osobně neznám, mi to nezávisle na sobě řekla moje diabetoložka i gynekoložka. Je tam ale spousta faktorů, které to můžou ovlivnit. Jednak záleží na konkrétním sladidla - tento "efekt" by měla mít pouze sladidla s 0 kcal, takže např. březový cukr by měl být ok. Ten je ovšem dost drahý a v potravinářských výrobcích se běžně nevyskytuje. Také toto pravidlo platí pouze v případě, že v oné potravině nejsou žádné sacharidy, tzn. týká se to právě výše zmíněných vitaminovych šumáků, uměle slazených limonád a podobně. Když si do tvarohu s ovocem přidám trochu stévie, je to samozřejmě jiná situace a vše je v pořádku. Dále pak není pacient jako pacient - obzvlášť pacientky s GDM reagují na různé potraviny naprosto odlišně. Například mě glykémie litá po jakékoliv příloze kromě brambor, pečivo nesnesu vůbec kromě celozrnného chleba, který si upeču sama podle vlastního receptu na míru a i tak můžu jenom jeden slabý krajíček. Jiná těhotná vyřadí pouze sladkosti a mírní se ve velikosti porcí a je ok. Fakt to nejde paušalizovat.

werumka
29. bře 2019

@petula720 Jasný, já se nechci přít, jen ráda hledám zdroje informací. Samozřejmě také mluvím s diabetology - za život jsem mluvila s mnoha - a v tomhle ohledu se jejich informace často trochu liší. Každopádně protože mě problematika umělých sladidel zajímala a zajímá, tak když můj muž dělal před dvěma lety rozhovor s profesorem Svačinou, tak se ho na tyto otázky ptal. Profesor Svačina je největší odborník na umělá sladidla v Čechách a zároveň dietolog, diabetolog a obezitolog. A při vší úctě k paní Margit Slimákové, víc věřím jemu, který se na umělá sladidla specializuje dlouhá léta 🙂

petula720
29. bře 2019

@werumka ale i kdyby všechno to, co jsem napsala v předchozím příspěvku, neplatilo, stejně nevidím jediný důvod, proč syntetická sladidla konzumovat. Nevím o ničem, čím by tělu prospívala. Proti doma pěstované stévii a domácím produktům z ní nic nemám, ten xylitol bych ještě taky chápala, ale to ostatní je naprosto zbytečné požívat.
Na tohle téma (stejně jako na spoustu dalších doposud ne příliš probádaných) se odborníci vždycky budou přít. Mě téma výživy, sladidel, zdravého životního stylu a pod. také dost zajímá a snažím se zjišťovat co jde. Jsem zdravotník, koresponduje to s mojí profesí a teď kvůli GDM mě to zajímá ještě víc. Nechci to nijak dogmatizovat, ale při jistých podmínkách tvrzení, že um. sladidla ovlivňují hladinu glykémie, podle mě smysl dává. 🙂

werumka
29. bře 2019

@petula720 v tom se určitě shodneme. Ale existují situace, kdy je prostě sníš a neznamená to, že se stane nějaké drama. Viz. třeba ten Celaskon nebo například Magnosolv na křeče v těhotenství. Tam přínos převyšuje jakékoli riziko a je potřeba k tomu tak přistupovat.

petula720
29. bře 2019

@werumka jasně, že neumřeš, neupadneš do kómatu ani nic podobného, ale mě to prostě přijde naprosto zbytečné, když existují jiné možnosti. 🙂 Přeci nemusím užívat Magnosolv, když existují tablety čistého magnezia s vitamíny je to stejné... A ty umělými sladidly sladíš?

werumka
29. bře 2019

@petula720 Ano, dávám si stévii běžně do kafe. Nebo si koupím colu light. Upřímně - je to pro mě drobnost vzhledem ke všem omezením a ústupkům, které mi cukrovka přináší celej život. A pokud mi to nic s glykémií nedělá, nevidím důvod, proč vytvářet nějaké další omezení kvůli mému pocitu. Ano, určitě je třeba lepší použít čekankový cukr, ten mám taky ráda. Tohle je ale můj osobní názor, který bych nerada prezentovala jako obecnou pravdu. Proto jsem zmiňovala pana profesora, protože jsem některé věci chtěla mít od zdroje.
Já osobně třeba neznám žádnou náhradu, která by měla stejné složení jako magnosolv, který je nejúčinnější a neobsahoval by sladidla.... stejně tak co se týká antibiotik pro děti. Někdy prostě jiná alternativa není. Pokud třeba bych dostala na výběr pro dítě injekce každý den nebo antibiotický sirup se sladidly, tak je to pro mě jasná volba. Ale chápu, že to nemusí sdílet každý a respektuju 🙂 Jen nemám ráda, když se kolem některých věcí dělají zbytečná dramata, která v konečném důsledku vyzní tak, že pokud tu potravinu pozřeme, narodí se nám dítě se dvěma hlavama.

petula720
29. bře 2019

@werumka jo, tak pokud není alternativa, tak to neodsuzuju. Stejně si to každý musí rozhodnout sám, co chce a nechce jíst. Někdo si radši bude píchat inzulín, než aby se vzdal buchet. 😉 Ale to už jsme fakt hodně daleko od Celaskonu. 😂

werumka
29. bře 2019

@petula720 To jo 😀 On totiž hlavně ten inzulín v ten moment není žádným dlouhodobým řešením. Já mám výhodu, že tím, že mám cukrovku od malinka, jsem prostě od mala na stabilně nízkých dávkách inzulínu, které si držím. Protože čím vyšší dávky inzulínu, tím vyšší riziko obezity. Stejně tak prostě nesním k jednotlivým jídlům víc sacharidů, než bych měla, protože bych si pak musela zbytečně inzulín přidávat a to mi za to nestojí. Ano, glykémie by byla v pořádku, ale inzulín je prostě růstový hormon. Neumím si třeba představit, že bych si třeba k obědu nalila do sklenice k jídlu džus - byť 100%. Protože to množství sacharidů by pro mě bylo neúnosné. Je to prostě životní styl. Ale díky tomu opravdu nemám problém s inzulinovou rezistencí a ani v těhotenství jsem neměla a navyšování dávek bylo jen minimální.

leniczka23
29. bře 2019

@petula720 a ja se na neco ptala?😊

petula720
29. bře 2019

@werumka mám to stejně. Spousta kamarádek se mi diví, proč to tak striktně dodržuju. Vždyť je to přeci jen těch 9 měsíců a když budou hodnoty vyšší, píchne se inzulín a pohoda. Už nevidí ty věci za tím. Mě to za to taky nestojí, radši se trochu omezím a mám klid. Aspoň třeba nebudu taková bečka. 😂
@leniczka23 neptala, já jsem jen okomentovala ta sladidla. Jestli to vadí, tak se omlouvám.

leniczka23
29. bře 2019

@petula720 No jde spis o to, ze bud budu brat cecko se sladidlama (a opravdu neni prokazano ze by to vadilo) nebo dostanu uz druhy antibiotika a je dost mozny ze si udelam uz treti vylet na pohotovost se zanetem stredniho ucha. Co by sis vybrala ty? A ver mi ze mit zanet dutin a do toho jezdit na pichani ucha v 35tt nic moc.. Neladuju to do sebe cele tehotenstvi a hlavne mi to s hladinou cukru nic nedela, nevidim jeden jedinej duvod proc si ho nedat.
Takze ne, nevadi to..ale nekdy je nevyzadana odpoved fakt k nicemu, protoze uz nevis ty okolnosti..Tak me to mozna trosku nastvalo😊
Tak se nezlob ze jsem si neodpustila rejpavej komentar😉

petula720
29. bře 2019

@leniczka23 tak to promiň, že tě to naštvalo. Tazatelka se ptala, jestli může v těhotenství Celaskon s příchutí, já bych ho neužívala a proto jsem reagovala na tvojí odpověď, že je v pohodě. Těhotenská cukrovka je strašně individuální záležitost a to, že umělá sladidla nevadí tobě, neznamená, že nemůžou vadit jiné. Podle tebe možná není potvrzené, že sladidla glykémii ovlivňují - podle mě to není ani vyvrácené. Každý si tedy musí vybrat sám, jakou cestou půjde. 😉 K Celaskonu existují alternativy, ať už přírodní nebo syntetické. Nemyslím to zle, jenom ukazuji další možnosti a každý si může vybrat to svoje.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru