Byla jsem tam na kontrole 17+3 a vše bylo naprosto v pořádku.Teď jsem tam byla na kontrolu 18+6 a pan doktor našel mírná dilatace pravé pánvičky ledv. nyní 5,4 a slabší náplň žaludku. Bohužel jsem byla tak zaskočena, že jsem se nezeptala co to znamená a co to obnáší. Nemáte někdo podobné zkušenosti?
Dilatace je zúžení...tam je riziko zánětů močového měchýře.. proto se pak dojíždí do nefroporadny, kde se ledviny hlídaji..ale s růstem dítěte roste i ledvina a zúžení se může úplně vytratit.. mě to dr.zjistil u třetího dítěte pár hodin před porodem. Jezdili jsme pak co půl roku do nefroporadny, musela jsem odebírat moč kvůli případným bakteriim..
Slabší náplň žaludku....to se mohlo miminko treba zrovna vyčůrat, tak to vypada, že v žaludku nic nemá...
To jsem řešila zase u čtvrtého ditka, kdy mě poslala dr.do gennetu na 4d, aby byl žaludek lépe vidět(miminko mělo slabší náplň po 2 návštěvy na gyndě)...a dr.chtela vyloučit, že by měl syn někde něco zúženého, co by právě ovlivňovalo příjem do toho žaludku...na 4d všechno v pořádku 😉
Takže do porodu se to může ještě klidně změnit, tak zatím nestresuj😊
Ten žaludek nevím, ale dilataci jsme měli u druhorozeného, přišlo se na to taky tak nějak v půlce těhotenství, měla jsem jeden ultrazvuk v nemocnici navíc, kdy to kontrolovali. Nám vysvětlovali, že to dost často do porodu zmizí, jak mimi roste, a to byl i náš případ. Pak byl ještě na kontrolním vyšetření po porodu, ale už to bylo v pořádku. Ale chápu, že to vyděsí, taky jsem z toho byla špatná.
I u mého prvorozeneho byla při screeningu odhalena mírná dilatace, s tím že u chlapečků to bývá relativně častá diagnóza v tomto stádiu a většinou do porodu vymizí. Byli jsme v sestinedeli tenkrát ještě na nějaké doplňkové kontrole pro jistotu, no vše bylo úplně v pořádku . Tak přeji stejný průběh. Krásné těhotenství!
@ts021 dilatace je rozšíření nikoli zúžení. KPS (kalichopanvickovy systém ) se muže rozšířit na základě zúžení někde v délce mocovodu, tim ze nemůže odtékat moc tak se rozšiřuje panvicka. Musí se to hlidat kdyby se to horsilo nebo nezmizelo tak se po sestinedeli dela operace na urologii ale většinou to zmizí.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
ježiš to nevím bohužel ale asi by ti něco tomu řekl víc kdyby to bylo vážné ale klidně bych tam být tebou zašla a prostě se zeptala ...držím se toho že budu klidně za plašana ale budu mít jistotu a nebudu se zbytečně stresovat