Ahoj holky, dneska jsem byla na diabetologii. Mám si 4x denně měřit glykémii. Na lačno a vždy hodinu po hlavním jídle. Jenže jsem se nějak zapomněla zeptat, jestli se ta hodina počítá už od začátku jídla (tj. kdy začínám jíst) nebo teprve až dojím? Mně třeba trvá 20 minut sníst oběd, takže nevim, co je pak správně...... Poradíte někdo? děkuji
@lastovenka i já měla tehotenskou cukrovku a říkaly mi hodinu od začátku jídla. Je to napsáno i na stránkách tehotenskacukrovka.cz
@153lenka hodinu od konce jidla je ale špatně
mě to bylo řečeno takhle přímo diabetologem. Také jsem měla těhotenskou cukrovku a nyní ji mám zase a v dia poradně mi vždy řekli tohle. Tak nevím. Doktoři by si měli sjednotit metodiku. A ještě přidám nedávnou zkušenost s glukometry. Lačnou glykemii jsem měla hrozně vysokou, už to vypadalo i na inzulin, ale napadlo mě ještě nechat si zkalibrovat glukometr a ukázalo se, že odchylka tam byla 1,3mmol/l (a to byl nový, jakože zkalibrovaný). Takže ve skutečnosti jsem měla dobré hodnoty. U těhotných prý glukometry často ukazují horší hodnoty, než jsou. Po této zkušenosti doporučuji zkontrolovat i nový glukometr, který dostaneš v dia poradně 🙂
@lachtanice86 Souhlas, glykemie se měří hodinu od zacatku jidla. Nalacno c nejdříve po probuzeni, nejlépe jeste v posteli.
@153lenka Ahoj, u glukometrů jsou velké rozdíly, které ale často plynou z důvodu různých výrobců. Někteří výrobci mají glukometry přesnější, některé méně. Je dobré si to zjistit. Není rozdíl mezi těhotnými a netěhotnými diabetiky. A určitě nelze říct, že u těhotných se ukazují horší hodnoty, než jsou. Měření je potřeba provádět hodinu od začátku jídla. Tahle metodika už je nastavená. Bohužel opět někteří diabetologové ty metodiky nečtou. Stejně jako ostatní doporučení týkající se těhotných.
holky díky za rady! budu si to měřit tedy hodinu od začátku jídla🙂
Jinak je možný, že raní hodnoty mám vyšší a ty ve dne, po obědě a večeři ok? Jsem myslela, že ty hodnoty budu spíš naopak, ráno nižší, večer vyšší....
@lastovenka Ano, je to jedno ze specifik těhotenské cukrovky 🙂 Hladina hormonů je totiž k ránu vyšší a jde proti účinku inzulínu. Na lačnou je dobré vyzkoušet různé druhy druhých večeří. Někomu pomůže větší množství bílkovin, někdo potřebuje víc dlouhých sacharidů, někdo nic. Pokud zlobí glykémie po snídani, je možnost si tu snídani rozdělit na dvě poloviny. Jednu sníst a po hodině (a změření) druhou půlku 😉 Ráno taky dělají neplechu mléčné výrobky, tak pozor na ně 🙂
@lastovenka mě u apolinare na diabetologii řekli ze se to měří od začátku jídla a bere se ze jíš 15minut pokud déle tak přictes těch třeba 5 minut. Já měla na začátku problém jen s lacnou. Zkusila jsem všechny možné i nemožné druhé večeře včetně ovoce které paradoxne zabírá malému procentu žen ze ráno maj glykemii v poradku a stejně jsem skončila na tabletkach. Teď ke konci mi vyskočila z ničeho nic po snídani takže jsem snižovala sacharidy na snídani. Je to se s tím naučit pracovat....
Mně řekli hodinu po jídle. Takže měřím po jídle. Zeptej se na své diabetologii, oni mají zkušenosti a řeknou ti😉
Ahoj holky ..původně jsem chtěla založit nové téma ,ale nakonec to napíšu sem.
Jsem teď 25tt a včera jsem byla na testu na cukrovku. Dnes mi volali, že to nebylo úplně v pořádku a že mám přijít zítra a test se bude opakovat.
No každopádně počítám s tím, že tu cukrovku mít budu..
Ale absolutně si nevím rady, jak pak začít s tou dietou a případně s tím měřenim..nikdy jsem dietu extra nedržela, nikdy nic nepočítala a nic nemeřila... mám totální strach z toho, že to budu dělat špatně, že budu malému dál škodit:(.
Je tu někdo, kdo má s tím vším zkusenosti a případně by mi mohl s tím pomoci?
@karoczde Neboj se, všechno ti na diabetologii řeknou. Hodnoty na těhu cukrovku se zpřísnily, tak si třeba na hraně. Dostaneš glukometr, budeš se měřit pichnutím do prstu minimálně 6x denně a začneš s dietou. Koukni na stránky tehotenskacukrovka.cz. Je to tam hezky napsané. Bude to v pořádku 😊
@amaliekvidova no ja nevim jak je to tady v Německu.. uvidím co mi řeknou zitra.. jaký jsem měla hodnoty..doufám, že nebudou tak vysoký:(.
Dneska jsem se snažila držet, menší porce, nemít sladké atd.a mám teda popravdě pořád hlad..:(
@karoczde ono to nemusí byt vyloženě o menších porcich ale je to zejména o skladbě jídla. Když přeženu tak treba čistého masa můžeš sníst co hrdlo raci ale všechny přílohy omezené jako brambory ryze těstoviny. Mě třeba prochází jen brambory na všechny způsoby a varena zelenina žádný těstoviny ryzi nic takového nemůžu 😞 pecivo jen čisté zitny chléb eventuálně Šumavu nebo večerní chlebik. Máslo jen kvalitní já mám vyzkoušený italské Burrov tady v Čechách stojí 80kc taková malá kostička ale má méně než 0,1 sacharidů. A proste koukas a hledas co má málo sacharidů. Všechno budeš mít plnotucny jako bílý jogurt tvarohu atd... všechny odtucnene věci jsou doslazovane nebo aspoň většina z nich. Fakt koukni na to tehotenskacukrovka.cz je to sepsány lekarema
@karoczde přesně tak když se budeš měřit tak ráno nalacno - vysoká lacna se upravuje nejčastěji druhou veceri, pak hodinu po snídani, hodinu po obede a hodinu po veceri. Hodina se počítá vždy od začátku jídla. Toto jsou mezinárodní standardy tak by to mělo byt stejně v ČR i v DE. Takže porodit si domu kuchyňskou váhu a já už dlouho kamarádům s aplikaci v telefonu kaloricketabulky.cz používala jsem ji při hubnutí a teď celou dobu při dia dietě. Odvazis si jidlo najdeš ho tam a ono ti to spocita kolik čeho ta dana porce obsahuje.
Ahoj, poradite zda se ma merit glikemii i kdyz jsem nemocna? Zvyseuje me mi to hrozne vysledky.
@153lenka ahoj, muzu se prosim zeptat, jak presne jsi to resila? Ja mam glukometr z dia poradny, ale koupila jsem si jeste svuj. Ten z dia ukazuje v prumeru o 0.8 vice. Coz po ranu je opravdu dost. Nevim ale jak to resit. Jestli to doktorka vubec bude chtit resit a nerekne mi rovnou, ze ten muj meri spatne... pritom je kvalitnejsi nez ten jejich.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Ahoj, hodinu počítej až poté, co dojíš. A na lačno se pokus měřit co nejdříve po probuzení. To bylo doporučeno mě 🙂