Krásný večer, ráda bych se zeptala ...
Má tu někdo zkušenost s nemocí nebo nějakým volnem v těhotenství?
Jen by mě zajímalo, jak se to dělá. Jsem v 1. trimestru, špatně mi není tedy vůbec (musím zaklepat), ale jsem strašně unavená. Nikdy dříve jsem přes den nespala, teď dokážu usnout kdykoli. Jenže chodím do práce, kde musím být 8 hodin na nohou a ještě k tomu tahat různě těžké věci. Občas mám opravdu co dělat těch 8 hodin vydržet ... Chci se zeptat, jestli se tohle dá nějak řešit? Nechce se mi jít k obvoďačce a být třeba týden/14 dní doma, jelikož by mi stačilo i méně hodin v práci, nebo třeba den volna, pak práce, po pár dnech třeba zase den ... Ale to nejspíš nejde, že? Jedině dovolená, no tu už ale bohužel nemám.
V práci nás nenechají doma letos ani na Vánoce, ani kolem nebo mezi svátky. Nedokážu si to tedy vůbec představit ... 😖
@megynka13 Tak to snad jedině požádat o převedení na jinou práci nebo se pokusit domluvit se zaměstnavatelem na zkrácení úvazku (pozor ale na snížení mzdy - mateřské). Pracovní neschopnost v režimu jak popisuješ určitě nefunguje. K PN by měl být nějaký zdravotní důvod a to není o co stát. Těhotenství samo o sobě není nemoc a asi skoro každá těhotná se potýká s nějakými potížemi, jsem ve stejném tt jako ty a taky mě trápí šílená únava a ač mi není vyloženě nevolno, mám pořád žaludek na vodě. Odpadám už v 8 večer a to jsem ještě nedávno chodila běžně spát po půlnoci. Chodím normálně do práce, dělám v kanceláři ale dosti psychicky náročnou práci. Taky už nemám dovolenou (vyplácala jsem letos celý měsíc na studijní přípravu, odpočinek žádný), takže Vánoce taky v práci. Nezbývá než zatnout zuby a vydržet, bude líp 🙂
To je take pravda...
Děkuji, na gynekologii jsem objednaná v polovině prosince, tak se s ním určitě domluvím. Vím, že zaměstnavatel má povinnost mě dát na lehčí práci, v tom si myslím, že nebude problém (ještě jsem to v práci nenahlásila, chystám se na to tento týden), ale doma mě určitě nenechají 😒 Přijde mi právě na hlavu jít marodit vždy na pár dní, jelikož první tři dny jsou ještě navíc neplacené, že. Ale snad mě to také v tom 3 měsíci už přejde, to už je za chvilku 🙂
@filetra Samozřejmě je mi jasné, že každý to musí vydržet a určitě nechci fňukat, jistě jsou na tom maminky i hůř. Spíše mě to zajímalo. Kéž bych se děla v kanceláři ;) ale pracuji ve fabrice a to není zrovna snadné, navíc mám ještě dceru a běžně se každý den dostáváme domů až kolem 5-6 hodiny večer.
@megynka13 Mas uz tehotenskou prukazku? Pokud ne a nedavas to, osobne bych sla k obvodnimu lekari a sla na tyden/14 dni marodit, a pak az budes ve 12tt, budes mit prukazku a mit za sebou 1.screening, tak bych oznamila tehotenstvi v praci a zazadala o prelozeni na pracovni misto vhodne pro tehotnou, nebo o prizpusobeni pracovni doby (nevim, co presne delas, zalezi, jestli je tvoje misto oficialne vhodne pro tehotnou nebo ne). S tim prizpusobenim pracovni doby ti musi vyhovet, pokud v tom nebrani zavazne provozni duvody (napr.pokud jsi mene unavena brzo rano, muzes pozadat napr.o smeny 7-16h misto napr. 9 -18h..)
Jinak sice nejsem zastance zbytecnych neschopenek v tehotenstvi, ale kdyz uz, tak v 1.trimestru to chapu... cloveku je nejvic blbe ale v praci to jeste oznamit nechce...
Ja jsem pracovala v kancelari a 1.trimestr pro-zvracela, ale v praci jsem to nejak vydrzela... nejhur mi bylo okolo 9tt a pak uz to bylo lepsi.
Gynekolozka mi napsala papír aby mi dali v zaměstnání jinou praci nebo upravili hodiny. Takze to rozhodne jde. Ale jsem od zacatku na neschopence protože mam psychicky narocne zaměstnání a naštěstí do prace chodit nemusím kvuli penězům. Obvodak nebo gynekolog ti napíše kdyz budes chtít.
Nechápu, proč chodit na neschopenku, když tuhle situaci upravuje zákon, kde nařizuje zaměstnavateli přeřazení na vhodnou pozici pro těhotné nebo být doma, ale za plnou mzdu. Jak již bylo psáno výše.
Na neschopenku také nechci - hlavni kvůli financím. Ptám se, protože mě to zajímá - prostě zjišťuji informace 🙂 To, že mi zaměstnavatel musí dát vhodnou práci, to vím. Ale právě jsem netušila, jak by to bylo, kdybych to prostě těch 8 hodin nezvládala ... za plnou mzdu mě doma na 100% nenechají, tak mě jen zajímali možnosti. Děkuji 🙂
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Tak jedine opravdu na tu gyndu a jit marodit kvuli zamestnani, ktere nejde delat v tehotenstvi. Kazdy rozumny gyndar vam neschopenku napise. A treba se v druhym trimestru uz budete citit dobre, ze se do prace jeste na chvili vratite. Me unava prestala az na konci 3.mesice.