Ahojte,
Dnes po kontrole dr. zjistila,že malý přibývá na váze méně než by měl. Za dva týdny přibral cca 300g a zpožďuje se aktuálně o týden. Za týden jdu na kontrolu znova zda a jak moc povyroste. Podle utz v 1. trim bych měla být 33+0, dnes utz vyšel 31+1.
Můžu se optat na zkušenosti s tímto?
Samozřejmě pokud nebude profitovat, očekávám vyvolání porodu. Zas když mu nedokážu dát co potřebuje, tak je logické ho netrápit hlady v břiše.
Počkala bych na další UTZ - u syna jsem měla taky špatné ohady váhy - všechno ostatní bylo vpořádku takže o předčasném vyvolávání se ani nemluvilo - jen jsme řešili porodnici ,protože v té kde jsem chtěla rodit nejsou připraveni na malé a nedonošené děti, chtěli nás posílat rodit jinam, no závěrem - poslední odhad váhy byl 7 dní po termínu cca 2400g - syn se narodil o dva dny později s váhou 3 700g , takže ono taky záleží jak má doktor přesnou ruku a přesný UTZ, prozatím bych zůstala klidná
@ange_de_la_morte no tak to je docela ústřel🙂
malou jsem měla v bříšku asi tak o 4 týdny vzrůstů opožděnou .. následně ve 34 týdne se zjistilo, že má zhoršené průchody pupečníkem i v hlavičce kde mě můj gynekolog poslal už do poradny do nemocnice, kde následně ve 35 týdnů mě raději poslala si poležet aby malou kontrolovali .... dostávala jsem injekce do ramene a každý večer na záznam plodu .... malá ještě ke všemu byla koncem pánevním a odhadovanou váhu v posledním dni měla 2,5 kg takže jsme se domluvili na plánoavaný císařský řez ve 37+5 kdy mi bylo zjištěno méně plodové vody ... nakonec šla malá ve 37+4 protože mi dopoledne odtekla plodová voda ... tehdy jsem si zrovna dopřávala banán a chtěla jít slupku od banánu vyhodit a už to bylo .. takže jsem musela čekat 5 hodin než mě mohli vzít na sál, byla jsem hlídána v tom čekacím boxu .... nastali silné kontrakce po 3 minutách .. musela jsem to vydržet těch pět hodin protože jsem nechtěla částečnou narkózu ale úplnou ... malá se za 25 minut narodila a byla opravdu maličká .. měla 42 cm a to jí měřili cca po 10ti dnech protože neměla narovnané nožičky a vážila 2150 gramů .. naštěstí měla nad 2 kg jinak bych musela být převezena do jiné nemocnice vzdálené cca 50 km ... původně kdyby měla odhad pod 2 kg tak bych šla rovnou rodit tam ... byla 14 dní v inkubátoru a týden nabírala 15 gramů aby jsme mohli domů ... vůbec nenabírala ale to proto že jsem neměla dostatek mléka a neřešili to a ani dokrm jí už nechtěli dávat .. ten jí dávala cca 14 dní pak už ne když už byla venku z inkubátoru .. no nakonec jsem tam dohromady strávila 5 týdnů ale malé už je 8,5 měsíců a má se čile k světu .. sice je maličká ale to vůbec nevadí 🙂 vše nakonec dopadlo dobře
napsala jsem ti do zpráv 🙂
@uzivatelkapetra jestli je to jen 1 týden, tak to je v poho. Mě dr. taky dle UTZ řekl, že je o 4 týdny menší a tak jsem musela podstoupit vyšetření na jiném UTZ v nemocnici a vše je ok, ale menší teda bude a je. Předchozí dvě děti byly taky menší, takže se není čemu divit. Pokud je plod správně vyživiván, tak nic nehrozí.
@zofinecka super díky, ji nejde asi ani tak o to jak je velký, ale spíše jak bude růst si myslím. Pokud by se růst hodně zpomalil, očekávám invazivní řešení. Ale pokud bude menší a ok, vůbec se nebudu zlobit, sama jsem prcek, tak nevím jak bych zvládla 3,5kg macka🙂
@zofinecka tak to jste měla štěstí že jste měla vše OK ... mě bohužel potvrdili zhoršené průchody, ale nebyli tak hrozné aby musela malá hned ven .. vyndali jí díky úbytku plodové vody a nakonec odtečení plodové vody ....
@uzivatelkapetra no abych pravdu řekla tak raději alespoň 2,5 kg prcka než 2,15 :D a ještě alespoň 46 cm a ne 42 a to při narození měla ještě méně :D nebo se mi to zdálo díky těm nožičkám když mi jí nemohli změřit hned po narození
Mně ošetřující gynekoložka posílala do nemocnice z důvodu, že dcera byla celkově cca o 10 dní menší a bříško o 3 týdny. V nemocnici mi udělali Dopplera - průtoky v pořádku, na UTZ zjistil doktor to samé, jako moje gynekoložka, váhový odhad byl v 36tt 2200g. Na kontrole za týden, mi ten samý doktor řekl váhu 2900g...rodila jsem o 9 dní později a dcera měla 2734g. Takže taky hodně záleží na tom, jak si doktor nastaví UTZ, pokud jsou v pořádku průtoky, tak bych byla v klidu. Mně na konci těhotenství strašili a dcera je prostě drobek, ve 2 letech má 9,5kg a nosí kraťasy velikosti 68, aby jí nepadaly 🙂
Vyvolavali mi porod ze stejneho duvodu. Vahovy odhad 2.6kg. Narodil se o 2 dny pozdeji s 3.25kg. Vsichni v soku, jak velke dite vylezlo. Odhad je jen odhad.
@lenkamor ty jo tak to je tedy drobek ve dvou letech ... 68 velikost? to asi jenom ty kraťasy že? taky jsem malé koupila kraťasy a padají jí a to mám její velikost :D ale je pravda že záleží jak to mají nastavené .. mě nakonec řekli odhad 2,5 kg + - 680 gramů no a nakonec měla jenom 2,15 ... v 8. měsících nosí 62-68 ale spíš 62 a někdy i 56 :D a má pouze 6,5 kg tak jsem zvědavá kolik bude mít v roce ....
@bartakova_veronika Jj, spodky...vršky má 86/92, je docela dlouhá, ale hrozná žížala. Celý den se nezastaví, vůbec neumí chodit normálně, pořád jen pobíhá :D Ale jinak prospívá dobře, když na to přijde, tak dokáže sníst polívku, zajíst ji jogurtem a navrch si dát ještě šunku :D Naštěstí máme osvícenou doktorku a po vyšetřeních nás nehoní ;)
@lenkamor tak mala neurologii ma hlavne kvuli tomu zw se narodila predcasne a mela hpdne prptahlou hlavicku
Na vojtovku nas nenutili ale nakonec jsme uznali ze to bude asi nejlepsi, po skonceni dvou mesicu jsme nakonec sami chtelo pokracovat i kdyz jsme ze zacatku byli proti. Male to bavi a je spokojena a ani neplace 🙂
@bartakova_veronika Jasné, to je něco jiného. Dcera žádné komplikace neměla 🙂
mě se malá zpozdila mezi velkým utz ve 30 týdnu a výstupním utz ve 37 týdnu ( při předání do porodnice) o 4 týdny ! Následně nepovyrostla ani na další kontrole v poradně v porodnici a vyvolávali porod ve 37+2, zjistilo se, že malá je bez vody a špatné prutoky. Vše bylo po narození v pořádku, ale pobyt v bříšku už jí prostě nic nedával jen stačil na to aby jí udržoval přeživší.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Moje zkušenost je taková, byla jsem na kontrole 29. týden vše ok, po třech týdnech ve 32.tt nárustek o 300g, ale plodová voda, placenta, průtoky vše bylo ok, takže další kontrola zase za tři týdny a to najednou o 800 g víc, sice pořád jsme pozadu obvodem bříška o tři týdny a celkově o dva, ale o vyvolání porodu, když je vše ostatní ok, nepadlo ani slovo. Navíc na kontrolním sonu v porodnici zase úplně jiné odhady, takže ještě bych nedělala závěry.