Ahoj,
doktorka na hematologii mi doporučila kompresní punčochy s ohledem na leidenskou mutaci homozygot, s tím, že by bylo fajn je aspoň občas nosit. Přiznám se, že teď na léto do těch veder se mi do nich vůbec nehce :( Nohy mi neotékají, křečáky nemám (jen metličky na stehnech), žádné jiné obtíže taky moc nepozoruju. Můžu se zeptat, nosili jste?
Mám za sebou už jedno úspěšné těhotenství, při kterém se právě zjistil Leiden a tam jsem je nenosila a ani mi je nedoporučovali. Jsem ale na vážkách, abych přeci jen něco nepodcenila. Okukuju je tu na internetu a najednou mi došlo, že jsem se ani nezeptala, jestli stačí pod kolena nebo celé až na stehna. Jak jste to měly vy? Děkuju!!
@heikemeike já právě taky moc nechápu. Píchám si od 20. týdne injekce na ředění, na kontroly chodím, výsledky prý výborné, ale při každé kontrole dotaz a doporučení na ty punčochy. S váhou problémy nemám (při 171cm mám teď nějakých 66kg), mám od začátku nahoře 6kg, žádné otékání nic... Takže to asi nebudu moc řešit.. Díky za názor 😊🌷
Mám taky leidenskou mutaci, ale heterozygotni a tedy o punčochách doktorka na hematologii nic neříkala. Clexane si pícham od začátku, protože se mi před dvěma lety udělal embolizacni uzávěr na posledním článku prstu na ruce, díky tomu mi část bříška na prstu samovolně odumřela. Po celou dobu chodím co 4 týdny na kontrolu a dle potřeby mi navysuji dávkování injekci.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Mám taky Leidenskou mutaci homozygot. Nenosila jsem nic takového. Připadá mi, že tady s tím někteří doktoři moc nadělají. Ano, rizika spojená s LM jsou, ale to znamená, že bys měla být více sledovaná na hematologii a v případě zhoršených krevních výsledků by se přikročilo k medikaci a nějakým opatřením, ne že budeš jen tak preventivně nosit v létě kompresní punčochy... Jinak pro zajímavost v některých zemích má LM 20-25% obyvatel. A doktoři to tam zdaleka tak neprožívají.