Zdravím, chtěla jsem se zeptat jak je to s krevními skupinami, někde jsem četla že Rh faktory mohou dělat problém. Já jsem 0+ a přítel B- , krevní skupinu miminka nevím, ale to je asi ještě brzy (18+1) - dá se vůbec zjistit před porodem? Jak je to s tím? Mám se bát? Je to me první těhotenství. Děkuji za odpovědi 🙂
Já mám RH faktor - pritel + malej po narozeni + ale injekci jsem nedostala. Pry se to resi pri druhem porodu.
@brookmichaela a nedostala jsi ji uz v tehotenstvi? Kolem 28tt? Ted uz to casto pichaji preventivne takto brzy. Protoze pokud jsi ji nedostala vubec (ma se pichnout do 48h po porodu miminka s rh+) pri dalsim tehotenstvi ditete s plusovym faktorem muzou tvoje protilatky zpusobit potrat.
Ja mam 0- a manzel ma 0+. Kdyz se narodili pred 10 lety dvojcata mely oba 0+. Dostala sem injekci po porodu. Ted mi kolem 28tt delali test na protilatky a dostaka sem zase injekci. Prcek ma opet 0+ takze me ceka jeste jedno preockovani. Tak jako tak bych se poptala. Ale pokud ma naminka rh+ tak se nic neockuje
@brookmichaela tak to slyším prvně. Ano,sice komplikace nastávají až při druhém či dalším těhotenství,ale injekce se dává hned po prvním porodu dítěte s Rh+. Mně ji dali po potratu,kdy se Rh miminka nevědělo,a předchozí děti mám Rh- ,takže to byl jakoby první kontakt s dítětem s potenciálním Rh+.
@bledulka84
@andelka Holky ted jste me uplne vydesily! Takze kdyz budu chtit znovu otehotne mam sklony k potraceni? Vzpetne si vzpominam ze nejakou injekci v prubehu tehotenstvi jsem dostala.
@brookmichaela každé Rh- matce se do 72 h po porodu ( měla by se dávat i po potratu a jiných zákrocích, prostě kdykoliv hrozí smíchání krve matky a dítěte) má dát injekce s anti D. Aby bylo ochráněno další těhotenství. Jediná výjimka je,když dítě má taky Rh-. Vždycky mi pár hodin po porodu přišli říct,jakou ks má miminko,a že tedy injekce nebude. Po potratu mi ji dali automaticky ráno před propuštěním,a měla jsem jít po 8 měsících ještě na kontrolu protilátek. Jenže to už jsem byla dávno zase těhotná,a protilátky se kontrolovaly při prvních odběrech na gynde. Jestki jsi Rh- a dítě Rh+ tak jsi ji musela dostat po porodu. Dneska se Rh - matkám dává injekce navíc preventivně ve 28 tt,aniž by se vědělo jakou ks dítě v břiše má.
Co jsem teď četla,tak obvykle se teď dává injekce už v těhotenství ve 28 tt,ale po porodu taky znovu, pokud je dítě +. Ale pár holek mělo jen tu v těhotenství.
@brookmichaela no jen tech plodu s pozitivnim faktorem, ale kdyz jsi ji dostala v tehu, bude to v poradku. Ja ji nedostala v tehu (muj gynekolog, prestoze je na to nejaky predpis, ze se to ma pichat uz v tehu, tomu neni naklonen), ale az po obou porodech, obe deti maji rh+, ja minus.
@bledulka84 já ani tu preventivní nechci. Když budou protilátky ok. Obě děti mají Rh po mně,a anti D jsem dostala letos v únoru po potratu. Tak chci počkat až po porodu,podle reálné ks mimca.
ja 0- muž B+ deti mji 0+, me v tehu kontrolovali protilátky a po porodu jsem dostala injekce u obou deti, preventivni injekce na protilátky mi prijdou zbytecne když se to kontroluje a to je v poradku.
Děkuji všem za odpovědi 🙂 už jsem klidná 🙂
Mám A - , manžel B +, malý AB +. Po porodu jsem dostala injekci.
@brookmichaela takt on je docela na houby. Ta injekce by se měla dát už v tehu a pak druhá po porodu.
Já když byla na operaci kvůli mimoděložnímu,tak mi rovnou píchli injekci,protože já jsem negativní,takže i kdyby manžel měl pozitivní,už by to paseku neudělalo.
Jsem taky minusak a dostala jsem v těhotenství i po porodu. Dcera je +.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@karol1996 problém je, pokud je to naopak. Pokud bys měla ty Rh - a partner +. Po porodu by se zjistovalo, jak to má miminko a pokud by mělo + (a ty to -), dostala bys injekci a to je všechno.