Kortikoidy na vývoj plic miminka. Někdo zkušenosti?

0805nikol
27. lis 2024

Ahoj holky, chci se zeptat minuly tyden ve stredu jsem byla u dr. 29TT, hrdlo prý měkke asi trochu zkraceny čipek, predepsali mi magnesium a hodne lezet odpocivat, kdyz to nebude lepsi za 14 dni takze příští stredu, pry me posle pani dr. Do nemocnice na kortikoidy aby se malemu vyvinuly plice, zajima mě zda s něčím takovym nema nektera z vas zkusenosti, jak dlouho jste byli v nemocnici? Porodily jste dřive či v terminu? Děkuji moc za odpovedi🙂

pe_tu_ss_ka
27. lis 2024

@0805nikol píchali mi je ve 33 týdnu. Jestli si pamatuji dobře píchali mi 4.. pak se syn narodil. Jestli můžu doporučit hořčík se super vstřebáváním, tak natios malate ráno a bisglycinate večer, případně tekutý mega mag od trace minerals.

0805nikol
autor
27. lis 2024

@pe_tu_ss_ka a mohu se zeptat proč vam je pichaly? Taky stejny duvod jako muj? A za jak dlouho po pichnuti se tedy narodil☺️

pe_tu_ss_ka
27. lis 2024

@0805nikol malý měl vvv, a já díky nu nadměrné množství plodové vody. Praskla mi voda ve 32+3 a malý se narodil ve 33+6, když mi dokapaly léky na zastavení porodu.
Začali hned ve středu večer, poslední mi pichli v pátek (3 nebo 4 injekce) a v sobotu večer se narodil.

0805nikol
autor
27. lis 2024

@pe_tu_ss_ka Děkuji za odpovědi, no ja stejne furt doufam, že mi ve stredu dr. Rekne ze je to lepsi a nebudu muset ležet ani jet do nemocnice musim toho jeste hodne nakoupit, zaridit a tak🙈

merope
28. lis 2024

@0805nikol Pokud říkají, že máš hodně ležet a odpočívat, tak hodně lež a odpočívej. Pokud porodíš dřív než je termín a bude vše v pohodě, tak klidně budeš mít čas i dokupovat věci i pokud bude už dítě na světě.

Jinak teda mě kortikoidy píchali až od pondělka (pondělí večer, úterý večer) a ve čtvrtek ráno jsem měla CS (ten ty mít nebudeš, protože u tebe spíše hrozí samovolný předčasný porod). Holky, co tam hrozil ale předčasný porod, byly v nemocnici klidně několik týdnů - ležely, tuším ani na jídlo do jídelny nechodily, minimální pohyb - do 35tt, kdy už pak bylo "jedno", kdyby porodily. Magnesium měly snad v kapačkách.

Čím víc se budeš pohybovat, tím to bude horší - fakt ležet a "nohy nahoru". Porod ve 31tt ještě nic moc - proto než riskovat porod, tak tě raději nechají v nemocnici, kde budeš vstávat fakt jen na záchod.

hennrietta
28. lis 2024

V 29tt hospitalizace, protože zkracování čípku (asi 1cm) a otevírání zevnitř. Nasazeny kortikoidy - 2 injekce po 24 hodinách. K tomu kapačky s vyšší dávkou magnesia a nějaká kapačka na zastavení porodu. Připouštěli mě po necelých 2 týdnech s tím, že můžu kdykoli porodit a mám se hodně šetřit. Ale stejně mi lékaři řekli, že jen ležení nepomůže a pokud k porodu má dojít, tak dojde...
Byla jsem po měsíci hospitalizována na týden ještě jednou (otevřená na 2 cm) a píchnuty další kortikoidy. Docházela jsem pak 2x týdne do rizikové poradny. Další 2 týdny jsem byla otevřená na 2 - 3 cm a porodila jsem na konci 35. týdne. Dcera má 3 roky a je v pořádku.

squezy
28. lis 2024

@0805nikol ja byla v 28tt na běžné kontrole,kde mi řekli, že začínám rodit. Monitor to potvrdil, takže jsem dostala snad všechno možné,aby se porod ještě nekonal. Bylo zasadni,aby mi nepraskla voda. Dostala jsem taky kortokoidy, musí se vydržet aspon 24h nebo 48hodin,davaji se dve dávky. Určitě lež a odpocivej!!!!!!! Fakt jen lež a doufej, že se cipek nebude dale zkracovat. Fakt to není sranda porodit tak brzy!!! Takže do další kontroly opravdu jen lež, maximálně doma si ohřát jidlo,zachod a sprcha. Ono je to pak raz naraz a dítě se může narodit s 1kg nebo 1,5kg. Ja to tentokrát zvládla,nechali me pak 2 tydny doma přes vanoce a po silvestru si mě už zase nechali v nemocnici,opet jsem dostala kortokoidy a ležela tam další 4 tydny. Děti, jednovaječná dvojčata,se narodila 36+1. Oba v pořádku a dýchali oba sami. 10 dni v porodnici,ale byli brani jako nedonošení samozřejmě, takže bylo jiné očkování, cvičili jsme vojtovku,chodili preventivně na neuro a do 18 měsíců byli sledovani. Oba naštěstí zdraví. Nechci ani myslet na to,v jakém by byla stavu,kdyby se narodili v 28tt. Teď čekám 3.dite,jsem v 25tt a raději už nic šíleně nepřeháním..

0805nikol
autor
28. lis 2024

@merope no jasně, jako samozdrejme lezim co to jde, nic moc nedelam, neuklizim a tak magnesium mam 4x denne vse dodrzuji, jen me zajimalo jestli treba to tak nekdo mel, dodrzoval a treba se to i zlepšilo a do nemocnice treba nakonec ani nemusel, minuly patek jsem ještě byla u dr. V jine nemocnici kvuli vytoku, pro jistotu a ten mi dal prasky na zavadeni ale rekl mk ze cervikometrie je 30mm ze to vypada v pohode, otevrena nejsem plodova voda v normě, tak nevim jestli me treba moje dr schvalne vic nepostrasila abych vice lezela no, uvidime dalsi stredu a diky za odpovedi🙂

0805nikol
autor
28. lis 2024

@hennrietta tak to jste byla v nemocnici fakt dlouho:/ me dr rekla ze na 2-3 dny na ty kortikoidy, tak doufam ze me tam nenechaji lezet do ledna!! Kdyby teda na to uz prislo na vanoce aspon bych teda chtela byt doma.. ale samozdrejme pro miminko bych to zvladla to je nejdulezitejsi..

0805nikol
autor
28. lis 2024

@squezy u mě to je jine s tim, že jako se ji to pani doktorce jen nezdalo ze pry kdyby to bylo tak hrozne tak me posila do nemocnice hned, tak prave nevim co si myslet.. ted jsem 30+1 maly ma uz kolem 1,5 kg chci fakt vydrzet nejlepe do 36 tydne nejmene.. tak fakt budu i na vase doporuceni vsech jen lezet lezet a doufat.. dekuji moc

hennrietta
28. lis 2024

@0805nikol Ležela jsem poprvé necelé 2 týdny, pak týden v 33. týdnu a až pak na porod. Zpětně mi to nepřijde jako tak moc dlouhá doba.
Navíc kdyby se cokoliv dělo, jsi aspoň pod dohledem. On ten 30. týden fakt není ještě "sranda" a na JIPkách jsem slýchávala různé příběhy od ostatních pacientek..
A mimochodem, kdyby to bylo vážné tak tědo nemocnice pošle hned. 😉 Teď v druhém těhotenství mi vaginální vyšetření doktor nedělal vůbec a jsem za to ráda.

0805nikol
autor
28. lis 2024

@hennrietta no to je fakt🙂 kdyby to bylo tak vazne tak uz tam asi lezim, tak snaaaad teda se to zlepsi a nebudu tam muset

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru