Ahoj, mám takový problém možná potřebuji i trochu uklidnit v pátek jdu na oGTT. Problém je ten ze trpím záchvaty při odběrech což by nebyla taková překážka protože jsem je teď začala zvládat, za to větší problém je ten, že od mala trpím tím, že když se ráno nenajím tak kolabuji, vydrzim max. hodinu a potom jdu do bezvědomí mám záchvatové stavy musím prostě jíst v určitý čas. Docela se toho bojím. Zkusila jsem se zeptat na test s rohlíkem bylo mi řečeno že jina možnost prý není. Nemáte nějakou radu? Na odběr jinam jít nemohu moje doktorka má smlouvu pouze s tímto centrem.
@michaelasv14 domluv se s obvodní lékařkou na pravidelné kontroly cukru
@eldrag Obvoďačku mám zrovna naprd.
Mám to stejně, když se nenajím, tam zvracím a pak temno před očima a nevím o světě.. Test jsem odmítla, cukr jsem si nechala vzít nalačno asi v 15.tt při odběrech na endokrinologii a byl v normě.
Pokud ti nebude chtít krev vzít mudr, můžeš jít do odběrové místnosti / laboratoře a nechat si vzít krev jako samoplátce.. Nevím, kolik to stojí, plácnu třeba do stovky 🙂
Určite odmitni. Neni to povinnost ani hazard. Dr ti muze nabrat krev jen na cukr nebo si nechat udelat sama. A muzes si koupit glukometr treba. Tento test je velky riziko pro tebe i dite. I v jinych zemich uz se skoro neprovadi jen u nas. Je tam riziko predcasnyho porodu. Cetla jsem clanek i od jedne gynekolozky, ze test nedoporucuje. U nas ve skupine po testu asi 3 porodily. Plus nemluvim o tom, kolik zen treba zkolabovalo. Je to fakt zatez a zbytecna. Ja kolabovala s prvnim synem, po druhe uz jsem odmitla.
Mně doktor řekl něco ve smyslu, že na oGTT asi jít nechci, ne? Stejně je fascinující, že testy, které půlka těhotných žen odmítne, jsou stále hrazené pojišťovnou a NT+ a teď už i druhotrimestrální screening plošně hrazené nejsou.
Já když se ráno nenajím a vezmou mi krev do hodiny sebou fláknu. Na ten test jsem si sebou vzala manžela, dával mi pít mluvil se mnou otvíral okno a stejně jsem se sesunula k zemi, pak jsem zbytek testu ležela na lavici, abych se srovnala. Teď když jsem byla na testu tak jsem si sedla do chladnější části čekárny nohy na židly hodně pila stejně jsem si prošla krizí ale neskácela jsem se. V Tvém případě bych asi odmítla. Je blbý, že když Tvůj doktor ví co se Ti stává a klidně Tě pošle a nesnaží se vymyslet něco pro Tebe vhodnějšího.
Mě právě doktorka postavila před hotovou věc nestačila jsem říct ani á. Myslíte, ze první hodnota je taky nějaký ukazatel cukrovky? Že bych potom zbytek testu odmítla s tím že mi proste není dobře.
@michaelasv14 Ale ty tam prostě nemusíš vůbec přijít, kdo tě tam dovleče? Vykomunikuješ to na další kontrole.
Já s prvním byla a zážitek to byl šílený. Bylo mi na omdlení, neměla jsem si kde lehnout, zakázali mi pít (!!! i vodu!!!), motala se mi hlava, střeva úplně splašená. Jak velmi silná kocovina. S druhým dítětem už jít nechci.
@martiniquest Myslela jsem ze by se vlk nažral a koza zůstala celá. Doktorka by mi na to nemohla nic rict a jeden odběr na lačno zvládám jen se potom musím rychle najíst.
@michaelasv14 Myslím, že tě jen tak nepustí. Že budou chtít dělat obstrukce, měřit tlak atd. Ono je dost vidět, zda je člověku blbě nebo ne. Osobně bych se raději domluvila jen na lačné glykémii a šla na ni jindy. Takto bych se bála, že budu mít v papírech nějakou nepěknou poznámku. Ale ve zdravotnictví nedělám a nevím, jak to chodí, jen tak přemýšlím.
@martiniquest Asi záleží jak kde, ale vzhledem k tomu, že před pár lety donutili v rámci tohoto testu vypít těhotnou ženu silně páchnoucí desinfekci, tak bych si moc iluze nedělala. ☹
Bezvědomí nebo "jen" mdloby? To první je život ohrožující stav, tam myslím není příliš o čem přemýšlet...
Jsem pro, aby zena podstoupila OGTT, ale v Tvem pripade bych to odmitla. Nikdo Te tam nutit nemuze.
Vy z toho děláte kovbojku, panebože... Teď nemluvím o tom, že se někomu dělá zle, to vůbec nezpochybňuju. Prostě pokud ten test nechceš, odmítni ho. Glykemie se hlídá při každé kontrole z moči. Můžeš tam taky zajít, nechat si vzít krev nalačno, přesně jak píšeš. Stejně pokud bys měla víc než (myslím) 5,1, tak tě roztok glukózy vypít ani nenechají a pošlou tě domů. Odejít můžeš (test přerušit) kdykoliv, nejsme v koncentráku. Pít vodu nebo hořký čaj můžeš po celou dobu testu. Být tebou, domluvím se s manželem nebo někým takovým (sestra, bratr, máma, kamarádka), a jdu to zkusit, když ti bude blbě i přes vodu/čaj a to, že budeš ležet třeba u okna, tak to sestře sdělí tvůj doprovod a bude to. Aspoň tě odveze domů a budeš v klidu a nestresovat. Jinak nás se sestry (v Praze před třemi roly i teď v Teplicích) naopak dost citlivě ptaly, jestli nám není zle a podobně. Pokud by si na mě někdo otevřel pusu, pošlu ho někam.
Mně se bez jídla taky dela zle, tím spíš, když jsem byla těhotná. No zakázali mi i pít a chodit na záchod. Já měla takovou radost, že jsem měla lačnou glykemii 6,3 a na ten debilni test nemusím. Druhy odběr za tyden taky vyšší, takže mě poslali do dia poradny a bylo. Říkala jsem doktorovi hned, ať mě na ten test neposila, že radši (tehdy ještě preventivně) budu automaticky držet dietu.
tak ten zakaz chodit na zachod si myslim ze je myslen jako zbytecne porad courat na zachod, ono se pri tom testu nema moc chodit ,aby se nezkreslovali vysledky, protoze jakakoliv fyzicka aktivita to muze ovlivnit.
Já jsem tento test, byť nerada, absolvovala snad hlavně kvůli tomu, že mi bylo řečeno, že pokud bych ho neměla, tak mě nenechají přenášet. Přičemž vlastně nevím, jestli to je pravda! 😠 Mohla jsem si to zjistit předem...
Se žaludkem mám taky problém a k tomu ještě nízký tlak. Pokud bych ti mohla poradit, vezmi si aspoň doprovodnou osobu. Já tam naštěstí měla manžela, protože v průběhu testu jsem jim tam omdlela, takže mě pomáhal křísit.
Vzhledem k tomu, že se přenáší až po 42 týdnu, bych byla v klidu 😆
Holky tak jsem nakonec šla, chytla jsem úžasnou sestřičku celkove byli všichni milí a hlavně chápali můj problém. Měla jsem sebou doprovod po prvním odberu se mi udělalo jsem se začala kácet tak mě tam obskakovali každopádně hodnota 5,2 a má být max. 5,1 takže test ukončen za což jsem trochu ráda protože bych to asi nedala.
@michaelasv14 jsi dobra, ze jsi nakonec sla.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Můžeš test odmítnout,což bych udělala, resp. jsem to udelala. Otec je diabetiky, tak jsem se párkrát zmerila sama. Dá se domluvit s MUDr, že ti odebere krev po jídle.