Ahoj holky je tady nejaka maminka ci budouci maminka ktera ma tuto krevni skupinu? Zajimalo by me zda to je takovy problem jak vsude pisou? Dekuji moc za odpovedi 🙂
Mám A-, manžel A+, naše dcera A+. Během těhotenství mi dělali testy, vše ok. Po porodu mi kvůli Rh inkompatibilitě dali injekci, pro případ dalšího těhotenství. To právě zdárně probíhá 🙂
Faktor Rh - již v dnešní době není téměř žádný problém. V minulosti to být problém mohl, ale první těhotenství i přesto většinou probíhalo v pořádku, tělo matky netvořilo protilátky. U druhého byly problémy, jelikož Rh- je recesivním faktorem, tedy pokud je matka Rh - a otec Rh +, pak dítě má vždy Rh + a tělo matky vytváří protilátky proti cizí krevní skupině v těle.
V dobách moderní medicíny se již žádné drama nekoná, hned na začátku těhotenství se zjišťuje krevní skupina včetně RH faktoru a matky s Rh- jsou více hlídané a prostřednictvím medikamentů je tvorba protilátek snižována. Je prokázáno, že u dětí Rh + z matky Rh- je větší pravděpodobnost novorozenecké žloutenky, ale tím bych si určitě hlavu nelámala 😉
Přesně, jak píše potfuurka 🙂 . Moji rodiče mají Rh + , mají spolu 4 děti a 3 jsme Rh - a jen jedno má Rh +. Otec z toho byl docela v šoku, tak si to zjišťoval, jak je to možné. Oba rodiče mají malé d.
Já jsem Rh -, manžel Rh + a obě dcery mají Rh - ( možná je to i tím, že manželova matka má Rh - ).
Nevím, jak moc je vzácná krevní skupina AB Rh -, možná tam je problém, že jí moc lidí nemá, takže mohou pak vzniknout problémy, když je potřeba krev...
Jinak v dnešní době Rh- není v těhotenství až takový problém. Kontroluje se častěji krev na protilátky a kolem 28. týdne těhotenství je možné preventivně aplikovat anti D, které se dává i při Rh inkompatibilitě po porodu.
Pak je ještě potřeba píchnutí anti D po potratu, amniocentéze atd. , ale to vše lékaři ohlídají.
Mám Rh-, manžel RH+ (oba moji rodiče byli +). Po prvním porodu jsem dostala injekci. V druhém těhotenství nic zvláštního, po porodu opět injekce. Druhá dcera ani neměla extra žloutenku, domů jsme šly celkem brzy 🙂
Já mám také Rh-, manzel Rh+, starsi dcera má také Rh-, takže jsem po porodu nedostala ani zadnou injekci, syn má Rh+ , po porodu jsem dostala injekci a za půl roku šla na kontrolní odběry. V porodnici to spis rešili kvůli zloutence, kterou syn měl. Dcera žloutenku neměla.
Proc deti s jinym rh, nez matka maji zloutenku? Rsp. Jak souvisi zloutenka a rh? Dekuji
Určitě neplatí, že když je matka rh- a otec rh+, že dítě bude vždy rh+. Příkladem jsem třeba já, mám rh- po mamince. Jinak mě po porodu dali injekci, náš syn má rh+ po tatínkovi. Teď v druhém těhu mi nabrali krev na protilátky tak snad vše bude ok
Ja jsem rh - jsem 3 mesice po potratu a nikdo se me moc neptal a injekci jsem dostala automaticky..
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Hlídá se to během těhotenství, takže obavu mít nemusíte. Jsem takték RH- a odběry mě hlídají.To samé s ebude dít i u vás. Takže žádný strach.