Je tady nějaká budoucí maminka s krevní skupinou AB Rh-?

podkolka
8. zář 2015

Ahoj holky je tady nejaka maminka ci budouci maminka ktera ma tuto krevni skupinu? Zajimalo by me zda to je takovy problem jak vsude pisou? Dekuji moc za odpovedi 🙂

dostyna
8. zář 2015

Hlídá se to během těhotenství, takže obavu mít nemusíte. Jsem takték RH- a odběry mě hlídají.To samé s ebude dít i u vás. Takže žádný strach.

lenbela
8. zář 2015

Mám A-, manžel A+, naše dcera A+. Během těhotenství mi dělali testy, vše ok. Po porodu mi kvůli Rh inkompatibilitě dali injekci, pro případ dalšího těhotenství. To právě zdárně probíhá 🙂

usvitka
8. zář 2015

Faktor Rh - již v dnešní době není téměř žádný problém. V minulosti to být problém mohl, ale první těhotenství i přesto většinou probíhalo v pořádku, tělo matky netvořilo protilátky. U druhého byly problémy, jelikož Rh- je recesivním faktorem, tedy pokud je matka Rh - a otec Rh +, pak dítě má vždy Rh + a tělo matky vytváří protilátky proti cizí krevní skupině v těle.

V dobách moderní medicíny se již žádné drama nekoná, hned na začátku těhotenství se zjišťuje krevní skupina včetně RH faktoru a matky s Rh- jsou více hlídané a prostřednictvím medikamentů je tvorba protilátek snižována. Je prokázáno, že u dětí Rh + z matky Rh- je větší pravděpodobnost novorozenecké žloutenky, ale tím bych si určitě hlavu nelámala 😉

potfuurka
12. zář 2015

@usvitka S tou dedicnosti Rh ( u vas v prispevku pisete - recesivitou Rh- ) to tak uplne neni pravda...i oba rodice Rh+ mohou mit dite Rh-.
Proto matka Rh- a otec Rh+...mohou dite Rh- mit taktez.
Souvusi to s dedicnosti antigenu D. Neco o tom vim i z praxe.😉

bonulinka
12. zář 2015

Přesně, jak píše potfuurka 🙂 . Moji rodiče mají Rh + , mají spolu 4 děti a 3 jsme Rh - a jen jedno má Rh +. Otec z toho byl docela v šoku, tak si to zjišťoval, jak je to možné. Oba rodiče mají malé d.
Já jsem Rh -, manžel Rh + a obě dcery mají Rh - ( možná je to i tím, že manželova matka má Rh - ).

Nevím, jak moc je vzácná krevní skupina AB Rh -, možná tam je problém, že jí moc lidí nemá, takže mohou pak vzniknout problémy, když je potřeba krev...
Jinak v dnešní době Rh- není v těhotenství až takový problém. Kontroluje se častěji krev na protilátky a kolem 28. týdne těhotenství je možné preventivně aplikovat anti D, které se dává i při Rh inkompatibilitě po porodu.
Pak je ještě potřeba píchnutí anti D po potratu, amniocentéze atd. , ale to vše lékaři ohlídají.

hansed
12. zář 2015

Mám Rh-, manžel RH+ (oba moji rodiče byli +). Po prvním porodu jsem dostala injekci. V druhém těhotenství nic zvláštního, po porodu opět injekce. Druhá dcera ani neměla extra žloutenku, domů jsme šly celkem brzy 🙂

paja.83
12. zář 2015

Já mám také Rh-, manzel Rh+, starsi dcera má také Rh-, takže jsem po porodu nedostala ani zadnou injekci, syn má Rh+ , po porodu jsem dostala injekci a za půl roku šla na kontrolní odběry. V porodnici to spis rešili kvůli zloutence, kterou syn měl. Dcera žloutenku neměla.

anniesfibis
12. zář 2015

Proc deti s jinym rh, nez matka maji zloutenku? Rsp. Jak souvisi zloutenka a rh? Dekuji

pajush
25. říj 2015

Určitě neplatí, že když je matka rh- a otec rh+, že dítě bude vždy rh+. Příkladem jsem třeba já, mám rh- po mamince. Jinak mě po porodu dali injekci, náš syn má rh+ po tatínkovi. Teď v druhém těhu mi nabrali krev na protilátky tak snad vše bude ok

dada_88
27. říj 2015

Ja jsem rh - jsem 3 mesice po potratu a nikdo se me moc neptal a injekci jsem dostala automaticky..

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru