Hezky den, nechci sve zdravotni problemy uplne zverejnovat, proto anonym. Doma mam jedno zdrave skoro trilete dite. A v tomto roce dve nevydarena tehotenstvi. Nejprve na jare tzv.biochemicka gravidita, tzn.mimi odeslo driv, nez mi tehotenstvi stihla doktorka potvrdit. Vzhledem k tomu, ze mi doktorka sdelila, ze vse odeslo a nemusime na nic cekat, prakticky okamzite jsem otehotnela znovu.Zamlkle tehotenstvi v 9.tydnu, mela jsem byt ve 12.Kdo zazil, chape, o psychice tu vykladat nic nemusim☹Ale muj dotaz zni.Byly jste na nejakych testech pri opakujicich se potratech?Moje doktorka (nova) mi sdelila, ze to neni potreba, ze jsem zdrava, doma mam zdrave dite a ze dva potraty jsou upluuplneneuplne normalni a ze jsem jen otehotnela kratce po sobe.Navic rika, ze vysetreni jsou, draha.Tak ted nevim, co si o tom myslet, celkem rada bych zasla aspon na genetiku, ale vazne to neproplaci pojistovna??Byla jste nektera v podobne situaci, sly jste na testy a bylo to k necemu?
Genetika mi opravdu přijde zbytečná, když už jedno zdravé mimčo máš a to, co se ti stalo, opravdu nevypadá na nic zvláštního. Když už, tak bych si nechala udělat hormonální rozbor, vyšetřit štítnou žlázu, toxoplazmózu a tyhle věci, které můžou za zastavení vývoje plodu hned na začátku. Zaměř se na aktuální stav, dej si nějakou očistnou kůru.
A na hematologii ta na trombofiliu niekedy testovali? Je to casty problem, o ktorom vela zien nevie a pri tomto ochoreni mozu byt skore potraty, hlavbe v prvom trimestri. A moze kludne byt, ze mas doma jedno zdrave mimco a druhe nejde. Takto to mala moja maminka.
@pathan Aha, dekuju, to je zajimava informace.To kompletni vysetreni v CARu se asi bez doporuceni plati poradne, ze?Ja prave zmenila po potratech gynekolozku, ta puvodni mi uz delsi dobu lidsky nesedela.Tahle nova ma dobre reference a sedi mi, ale trosku jsem cekala, ze me nekam posle.Nerada bych, aby se to do tretice opakovalo, i kdyz vim, ze to mi nikdo nezaruci ani po sto ruznych vysetrenich.
@lenka_tom Mne brala na gynde akorat krev a zamerila se tam hodne na stitnou zlazu.Tu mam v poradku, i kdyz driv me zlobila.Ty ostatni testy, o kterych pises zvladne ina obvodak?
@nina004 Netestovali prave, krom bezneho odberu krve se zamerenim na stitnou zlazu nemam nic.Nevis, zda se da na tu hematologii zajit i bez doporuceni gynekologa?
Měla jsem dvakrát biochem a jeden potrat v 8tt. Vyšetření štítné žlázy mi doporučila gyndařka hned po prvním, objevila se porucha. Po potratu v 8tt jsem pak podstouupila hysteroskopii a profuk vejcovodů. Díky tomu zjistili že mám po 1.dítku a porodu císařem nějak slepenou dělohu a nerozvijela se dál což doktorka po hmatu a běžném vyšetřeni nepoznala.
Mě doktor v caru vysvětlil, že se jednou,dvakrát stát ZT může, ale třikrát a vícekrát už ne. Prvně by to chtělo alespoň hormonální profil a vyšetření štítné žlázy, případně pak spermiogram.Pak už je jen genetické a imunologické vyšetření a to už doporučení píše CAR(centrum asistované reprodukce), podle toho se pak případně zkouší doma nebo IUI nebo Ivf. To,že je jedno dítě doma zdravé nemusí znamenat že problém není
To netuším, mně je dělal gynekolog. Standardně se to prý dělá až po opakovaném potratu, ale mně to kvůli vyššímu věku udělal hned po tom prvním.
@nina004 Dekuju moc.
@veronikav31 Hormony stitne zlazy mam v poradku. Ten hormonalni profil zvladne obvodak nebo se musi do vyssich pracovist? Dekuju
Hormonální profil dělá klasický gynekolog a hlavně bych alespoň na něm trvala. vyšetření drahá nejsou, jen se odebere krev.Hloubková genetika a imunologické vyšetření je drahé,to ano,ale na toto vyšetření posílá už rovnou car a vše platí zdravotní pojišťovna což klasickému gynekologovi může být šuma fuk.Když jsem nějaké vyšetření chtěla tak mi jej doktorka udělala,nikdy se nevymlouvala na to,že je něco drahého,po 3.ZT a samovolném potratu nás rovnou odesílala do Caru na hloubkové vyšetření
Hematologii kompletní vyšetření dělají buď po 2 pozdních potratech nebo 3 časných, takže tu ti nikdo neudělá, protože je to fakt drahý. To základní udělají i na gynekologii.
V CARu mě vyšetřovali normálně na pojišťovnu, platili jsme akorát věci, co nehradí pojišťovna vůbec (tuším fragmentace DNA u spermiogramu?).
Opravdu doporučuju poprosti lékaře o žádanku na hematologii, právě kvůli těm trobofilním mutacím. Mluvím z vlastní zkušenosti!!! Určitě doporučuju, neléčený trombofilní stav dokáže udělat velkou paseku.
@pathan Takze jestli tomu dobre rozumim, do CARu se muzu objednat sama bez doporuceni gynekologa?
@kukulinek87 Dekuji, zkusim to.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Ano a s doktorem jsme se shodli, že kdyz mam doma zdravé dítě, tak není třeba nikam chodit. Bohužel nám po druhém ZT nešlo otěhotnět, tak jsem si domluvila přes známou CAR, kde vyšetřili všechno a nic se nenašlo. Nakonec se podařilo po víc jak roce po druhém ZT.
Nejde o to, že by to pojišťovna neproplatila, ale tvoje dr. má nejaké prostředky od pojišťovny, které může utratit za podobná vyšetření a když ten budget přešvihne, tak to zaplatí ona osobně.
Co se genetiky týče, je silně nepravděpodobné, že by se tam něco našlo.