Inzulín v těhu cukrovce. Máte zkušenost?

luna03
10. čer 2024

Ahoj, nedá mi to se nezeptá. Moje dia má do konce měsíce dovču, s inzulinem si mám hýbat sama ALE. Jsem teda v 16tt, mám po druhé tehotenskou cukrovku, k dietě a podobných věcech vím. Spíš jen jestli někdo nemá zkušenost s inzulinem , mám pichat 6j ve 20h, ale i tak mám ráno lacnou dost vysokou. Můžu posunout na 22h? Myslíte (ten kdo má ZKUSENOST) , že by to pomohlo? Přijde mi že od toho dlouhodobého inzulínu v tech 20h pak dlouho lacnim. Protože když si po inzulínu dám ještě třeba druhou večeři, tak to mám dost vysoke. No prostě chci vědět jenom jestli pomůže hýbat s časem podání inzulínu. Díky.

sisa158
10. čer 2024

Ahoj,taky jsem měla těhu cukrovku,hýbat inzulínem u mě doktorka myslela to,že mám přidat 2 jednotky a sledovat. začínala jsem na 10j ve 28 týdnu a skončila na 42j ve 39.týdnu.

sisa158
10. čer 2024

Taky jsem píchala večer v osm a po deváte jsem měla ještě druhou večeři.

luna03
autor
10. čer 2024

@sisa158 já právě když si dám druhou večeři po tom inzulínu tak to mám ráno ještě vyšší 🙄 to nějak tohle těhotenství nemůžu vychytat.

martulka88
10. čer 2024

@luna03 Posunuje se jednotkami, né hodinově. Kolik máš lačnou? a máš jen dlouhodobý nebo i k jídlu?

luna03
autor
10. čer 2024

@martulka88 dlouhodobý a lacnou mám jak kdy, děsně to skáče. Někdy 5,1, někdy 5,5 dneska ráno 6.0 .... Nevím, jsem z toho už dost nasra**, každý těhotenství prostě něco mám a něco řeším ... Každej mi dává jiný rady, nevím už 🤷

jijulka
10. čer 2024

@luna03 přidej si 2-4 j bazalu v těch 8 vecer.

luna03
autor
10. čer 2024

@jijulka zkusím, dnes sem Pichla 8j!

luna03
autor
10. čer 2024

@martulka88 přes den po jídle mám hodnoty velmi dobré, nikdy sem se s jídlem přes den nedostala na 7.0... vždy pod. A to jsem snědla cokoliv. I to co bylo zakázané. Jen prostě ráno se budím s vyšší....

kata46
10. čer 2024

Já také měla inzulín ale dělala jsem to tak že jsme se nanesla ( 2 večeře) a pak sem si to píchla a šla spát píchala jsme kolem 22+-.

mia_von_prag
10. čer 2024

Píchala jsem kolem 21 hod a zvyšovala jsem o 2 jednotky. Když se 2 dny nelepšilo, zvedla jsem zas. Nakonec jsem pichala 13j.

lencaa11
11. čer 2024

@luna03 hlavně to není jen o inzulín je to i od druhé večeři ,spánku ,počasí ,stres ,atd ...dcera třeba noční dává 19.15h a ke druhé večeři ji něco malého aby jí v noci udrželo taky to dělá i to zda nemáte ranní úsvit atd.

martulka88
11. čer 2024

@luna03 Tak si píchni o 2j a za pár dnů uvidíš - zm4na se neprojeví hned... A ještě co jíš na druhou večeři?

luna03
autor
11. čer 2024

@martulka88 druhou večeři vynechávám,.protože mi zvedá glymcu

martulka88
11. čer 2024

@luna03 Pokud nehladovíš, tak to nevadí, že ji vynecháváš. Ale pokud hladovíš, tak je to problém. Zvedni si o 2j a uvidíš za tak 3/4dny jak se to projeví. Jinak, když jsi měla tu druhou večeři, co sis nejvíce dávala?

luna03
autor
11. čer 2024

@martulka88 já už ji mám po druhé, takže to už nějak tak znám 🙂 večerní chlebík a kus sýra, dřív na předchozí těhotenství mi pomáhala kefír , ale ten teď vadí... Nebo hrdt oříšků, zbytek od večeře

luna03
autor
11. čer 2024

@martulka88 jen s tím inzulinem mi to není moc jasné, ale dneska ráno bylo 5,4 tak zkusím těch 8j zatím nechat a uvidíme. ..

martulka88
12. čer 2024

@luna03 Na oříšky pozor - ty velmi často zvyšují glykémii. Nechej 8j a uvidíš za pár dní. U dlouhodobého to trvá, než se upraví. Nejhorší je, že teď jaou i limity přísnější 🙈 Pro mne, jako diabetika jsem si nemohla zvyknout, že hodnoty mám mít tak nízko (moje klasika je okolo 6 na lačno a je bráno jako v pořádku). Hlavně nesmíš hladovět - to je základ.

kata46
12. čer 2024

@martulka88 mě třeba oříšky pomáhaly 🙂

martulka88
12. čer 2024

@kata46 Proto jsem napsala velmi často. Někdo třeba může rajčata a jiný ne. Chce to zkoušet. A u cukrovky v těhotenství není nikdy nic jisté - pětkrát projde a najednou vyletí cukr. A kor s postupujícím těhotenstvím.

kata46
12. čer 2024

@martulka88 jjj já jen napsala zkušenost 🙂 a jak píšete chce to zkoušet. 🙂

luna03
autor
12. čer 2024

@martulka88 já už vážně co mi zjistili, že mám cukrovku tehotenskou, což je od cca 13tt, tak ty hodnoty na lačno jsou šílený.... Fakt kolem těch 5,5 až 6,0.... No takže mám už fakt strach jak je to pořád takhle vysoký... Snad se nic nestane a miminko bude zdravé 🙏

luna03
autor
13. čer 2024

@martulka88 dneska ráno 7.... Hrůza

lencaa11
13. čer 2024

@luna03 zeptejte te se na dia na senzor LIBRE 2 má čtečku která má alarmy atd ..je na 14 dní na ruce pro těhotné by mělo to bejt přes pojišťovnu jde i aplice na mobil a ta vam posílá data každou 1 min cca

martulka88
13. čer 2024

@luna03 A jaká hodnota byla večer po jídle? A co jsi měla jako poslední jídlo? A co piješ za pití?

luna03
autor
13. čer 2024

@martulka88
@martulka88 piju vodu a nebo naturu tu ochucenou a poslední jídlo byla polívka, to nemůžu snad už ale ani tu polívku 😀 nevím no hned jak sem se vzbudila sem měla 7 ani sem na to pořádně neviděla a o 15 minut dýl co sem pořád ležela v posteli sem měla 5,2 tak já nevím 😀 asi to tak horký nebude...

lencaa11
13. čer 2024

@luna03 ono opravdu by bylo lepší se domluvit na tom senzoru jde i vidět pěkně jak se v noci cukr chová a může te pak víc stim pracovat takhle je to taková nevědomost jak tělo reaguje a na co je toho opravdu hodně polivka může někdy táhnout nahoru tuk ...

lencaa11
13. čer 2024

@luna03 třeba takhle to měla dcera na výletě

martulka88
13. čer 2024

@luna03 Proč se měříš těsně po probuzení? Lačná glykémie je mezi probuzením a snídaní. Když jsem se ptala dia, jak je možné, že v noci mám nižší hodnotu než ráno před snídaní, tak mi sama řekla, že trvá tělu, než se dá do "rovnováhy" po spánku. Takže bych byla v klidu. Je to jako když jdeš na odběr, taky tam nespíš. Hele 5,2 je úplně v pohodě ☺️ Jinak pij jen neochucené vody - i to může být u tebe problém.

luna03
autor
13. čer 2024

@martulka88 jo? Tak mne zase každej říká hned po ránu jak otevřu oči 😀 jenže to já mám vysoký vždycky a po chvíli po pár minutách mám hodnotu dobrou, tak nevím už 😀

martulka88
13. čer 2024

@luna03 Z logiky věci, když jdeš na krev k doktorovi/odběrného místa, trvá nějaký čas, než tam dojdeš. Chápu po otevření očí BT, ale glykémie je prostě lačná, takže jde o to hlavně "nejíst". Jen tak na okraj - když jsem byla těhotná, tak první, co jsem vždy po probuzení udělala, že jsem musela na wc. Na nějaké měření gakt nebyl čas. I v nemocnici přišli třeba po 15-30minutách měřit. Jinak na glykémii má vliv i třeba nevyspání apod. Já bych byla v klidu, pokud máš glykémii okolo 5. Tělo si ráno musí "sednout", než se vzbudí.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru