Inzulín. Pomůže posunutí?

luna03
13. črc 2022

Zdravím vás děvčata, jdu za vámi pro radu. Od 28 týdne mám zjištěnou tehu cukrovku. Nyní jsem 33 TT a hodnoty na lačno mám stále vysoké. Zpravidla mívám 5,7 někdy i 6,0. Mám noční inzulín 8 jednotek pichat ve 20:00. Napadlo mě zkusit si ho píchnout až ve 22:00 , jak je i bazálního inzulínu zvykem. I přes všechny doporučení, rady atd, ranní hodnotu ne a ne snížit. Přes den mám hodnoty naprosto v pohodě,za celou dobu ani jeden glykemicky výkyv, jen ta lačná. Pomůže posunutí inzulínu až na 22:00? Děkuji za všechny rady!

lencaa11
13. črc 2022

@luna03 záleží za jakou dobu vás noční začne účinkovat a důležitá je i večere ,počasí ,spánek ,stres ,úplněk atd myslím že do 6 je to ještě ok ..já dceři dávám 19-19.15h noční inzulín Lantus

veruuu_kubesovic
13. črc 2022

Dokud byla dcera na pérech, píchala jsem jí noční inzulín v 19:30h, ono záleží na spoustě věcí, viz komentář výše...

luna03
autor
13. črc 2022

@lencaa11 Veceri mívám takhle kolem 19:00 až 19:30 , spánek no, s ním je to horší spát mi moc nejde i když se snažím co nejvíc usnout 🙈

luna03
autor
13. črc 2022

@lencaa11 myslíte, že když to jednou vyzkouším že by se něco mělo dít špatného? Nechci s tím experimentovat jen už nevím co bych s tím více měla udělat :(

palja
13. črc 2022

@luna03 a co zkusit druhou večeři? Mně pomohla srazit ranní hodnotu. Vzít si třeba kousek sýra a malý krajíc chleba. Na noc jsem měla taky inzulín. Pak jsem začala mívat hodnoty i pod 4,takze se inzulín zase snižoval. Jinak hlidej ty hodnoty, protože placenta opravdu stárne rychleji. Mně na konci placenta přestala vyzivovat dceru a byl to obrovský průšvih.

luna03
autor
13. črc 2022

@palja jak jsem psalay zkusila jsem opravdu všechno i druhou večeři samozřejmě to bylo to první co jsem zkoušela ... Stále se to drží

palja
13. črc 2022

@luna03 možná bude na vine i ten spánek. Pokud nespíš vkuse několik hodin, tak ten noční inzulín nepůsobí jak má. Já jsem zkoušela taky kde co. A pak ke konci těhotenství se to samo začalo snižovat. To bylo tím, že placenta starla rychle a s inzulinem ještě rychleji.

luna03
autor
13. črc 2022

@palja no tak teď sem vystrašená ještě víc 🤦 mne říkala doktorka že se s tím tělo vypořádá dobře (je mi 25) , tak tomu pořád nějak věřím ale stejně , spoléhat na to nechci ... Jenže s mojí diadr je komunikace o ničem

lencaa11
13. črc 2022

@luna03 ano spánek je důležitý a lékař vám řekl že mu vadí hodnota 6 spatne ?? jinak za zkoušku nic nedáš jen to to chce vyzkoušet cca 2-3 dny než tělo začne na to reagovat

palja
13. črc 2022

@luna03 jinak ta těhotenská cukrovka je trochu něco jiného než ta normální. Co chodily se mnou maminky do dia poradny, tak některým musela dr nasadit léky metformin a inzulin. Ono to chce správně vydavkovat. Já jsem tam po nasazení inzulínu šla asi 4x na to správné dávkování než se mi lačná snížila. Napřed jsem mívala 6,7 pak už kolem 5,3 a pak se to drželo kolem 5. Takže mi navysovala tak dlouho inzulín až si to prostě sedlo. Tehot. cukrovku jsem měla od 10tt, inzulín od 12tt.

luna03
autor
13. črc 2022

@lencaa11 no tak max je 5,3 tak si myslím, že dlouhodobě takhle vyssi je špatná 🥺 mám to tedy zkusit posunout na 22:00? Myslíte že se maličký nic nemůže stát?

luna03
autor
13. črc 2022

@palja já vše až od 28 týdne...

luna03
autor
13. črc 2022

@palja beru k tomu ještě stacyl, mám riziko preeklampsie, železo a na štítnou letrox plus hořčík .. jsem v rizikovce, takže už nevím co řešit dřív

werumka
13. črc 2022

@luna03 Je to s největší pravděpodobností tím špatným spánkem. Když nespíš pořádně, tak jsou stále v pohotovosti hormony, které zvedají glykemii. Posunutí inzulínu nijak nepomůže. Zbytečný zásah do režimu. Kdy ráno vstáváš? Měříš hned po probuzení? Teď zrovna procházím týdny, kdy glykemie kolísání nejvíc, tedy to není žádný velký div. Inzulínu máš maličko, takže se dá klidně přidávat. Ketony v moči sis ráno nemerila?

luna03
autor
13. črc 2022

@werumka ne to mi ani dia neřekla že bych měla měřit. Měřím si lacnou hned po probuzení to je cca v 5-6 , ale usnu pravidelně až kolem té druhé hodiny ranní. Je to málo já to vím, ale do spánku dřív se prostě nedonutim, i když jdu spát ve 21 nebo 22 , stejně do dvou někdy i do tří do rána čumím 🤦 sem z toho už na palici..

werumka
13. črc 2022

@luna03 ty ketony by mohly napovědět, jestli by nepomohlo hybnout s jídlem. Ale pokud usínáš pp půlnoci a vstávas a meris mezi 5. a 6.h, tak se ani o správné lacne glykemii bavit nejde. Tedy bych byla v klidu. Po snídani to nad limit neleze? Dal by se určitě přidat nocni inzulín. Průšvihu bych se neobavala 🙂 je ale dobré hlídat, kdyby se objevil náhlý rychlý pokles glykemii po 35.tydnu. Jedna se o takový divný konstantní pokles, který by značil predcasne stárnutí placenty. Tak to je dobře nahlásit, pokud by se objevilo. Jinak buď v klidu 😉

luna03
autor
13. črc 2022

@werumka nene, po snídani mi to vleze na max 6,5 nikdy ne víc , někdy mi to po snídani zůstane stejný jako měrena hodnota na lačno 😊

palja
13. črc 2022

@luna03 hele já ti narovinu napíšu jak to bylo u mne. Nechci strašit, ale stává se to prostě.
V prvním těhotenství jsem cukrovku neměla, rodila jsem v 29 letech.
Druhé těhotenství ve 32 letech, těhotenská cukrovka zjištěna hned z odběrů v 10tt, šla jsem na diabetologii tam se dělali glykemické profily a odběry, takže se potvrdilo, že ji opravdu mám. Dr úplně úžasná, vysvětlila dietu, řekla o rizicích této cukrovky atd... léčba, všechno. Dieta nestačila, lačná se držela vyšší, nasadila na noc inzulín Toujeo, jak jsem psala, než mi ho správně vydavkovala, tak jsem tak šla 4x. Psala jsem jí i maily, reagovala rychle. Fakt úžasná dr. Co mě upozorňovala, že placenta u této cukrovky a ještě s inzulinem stárne rychleji. Na gynde prutoky byly vždy ok. Dcera byla menší, hrozila retatdace plodu (tzn ze ona vlastně vlivem té cukrovky vyráběla vlastní inzulín ze své slinivky, dělo se to při zvýšení mé glykemie. Ale plod má čerpat inzulín od matky a má jen růst a vyvíjet se, proto jsem si ho pichala).
Dr řekla, že v žádném případě nesmím přenášet, ještě to pořád psala do zpráv. Když jsem se dostala do porodnice, tak tam tu cukrovku nebrali moc v potaz. Porodní asistentky jo, ale dr na ambulanci ne a ještě tvrdila, že pár dní můžu přenášet, prutoky, placenta byly v pořádku.
No a pak se to stalo. Od 4 od rána jsem měla jeden den divný pocit, prostě jen divný pocit nic víc. Byla jsem 38+1. Pak mi ráno kolem 10 strašně ztvrdlo břicho... Ale ne jak tvrdne v těhotenství, jinak.. Jak kdybych měla mít větry, prostě strašně bolave a těžké... Myslela jsem, že budu mít průjem. Pohyby jsem už necítila. Věděla jsem, že je něco špatně. Pak mi praskla voda a ta byla úplně černá s příměsí stolice miminka. Sama jsem zdravotník, takže jsem věděla, že je zle. Do porodnice jsme jeli hned, máme jí 5 minut. Od té doby se mi rozjeli velice silné kontrakce po 2 minutách a palila mě strašně záda. V porodnici mi nikdo nebyl schopen říct jestli dcera žije. Monitor se nedělal byla jsem hned otevřená na 8cm a křičeli po mně ať okamžitě začnu rodit jestli nechci rodit mrtvé miminko. Dcera se narodila živá, vůbec neplakala,celá od stolice a špinavá, pupeční šňůru měla několikrát omotanou kolem celého těla. Apgar měla 10-10-10. Byl to prekotny porod a já to považuji za obrovský zázrak, že tady s námi chtěla být. Teď má 7 měsíců, je zdravá, vývoj normální.
Proto každému vždycky píšu, aby se ta těhotenská cukrovka opravdu hlídala a inzulin se vydavkoval jak má. To miminko má málo času na vývoj, jen pár měsíců, dieta se dá vydržet a píchání inzulínu taky. Většinou to porodem placenty končí. Já cukrovku nemám, měla jsem jen tu tehotenskou a nezůstala mi.

luna03
autor
13. črc 2022

@palja proboha, to je hrozný ale hlavně že to dobře dopadlo .. mne vždy a všude řekli zatím že je naprosto zdravá, srdce má taky zdraví a roste jak má. U dia jsem byla jen na kontrole , já moc k doktorům nechodím , ale tak asi by bylo správný tam dojít než čekat na další kontrolu no...

lencaa11
13. črc 2022

@luna03 tak ono opravdu znám to u nás můžu dát inzulín noční stejně týden a ráno máme třeba pár dní hodnoty ok a třeba den jeden vstane holka a má vyšší 6,8, atd a to je vliv právě jídlo ono totiž cukr může vytáhnout i maslo (tuk) třeba ,počasí ,ten spánek , stres , nevěřila jsem tomu ale opravdu na cukr působí vše i úplněk a člověk se může stavit myslím že pokud po dobu 3 měsíců nemáš ráno 15 tak občas to jde ta hodnota 6 🙂

luna03
autor
13. črc 2022

@palja já mám maličkou o trochu větší má přes dvě kila, ale zase je to prý tím , že z manželovi strany byli všichni velcí (má přes 2 metry)

luna03
autor
13. črc 2022

@palja a můžu se zeptat jaké hodnoty si měla ty? Já mám tyto

palja
13. črc 2022

@luna03 já právě nevím jak to máš na dia. Ale já jsem tam chodila ze začátku každých 14 dní, dr chtěla vědět hodnoty co jsem namerila doma. Až se mi po inzulínu zpravila lačná, tak jsem chodila jednou za měsíc. Ještě jsem každý měsíc chodila na odběry krve a moči do laboratoře a dr to se mnou vždy konzultovala. Mimo to se zajímala i o mimino, jak je na tom plod, jestli váhově a vývojem odpovídá. Takže jsem opravdu byla po této stránce dost hlídaná.

palja
13. črc 2022

@luna03 takové jsem měla taky. Kdybych měla já takové u své dr, tak jsem měla pokyn, že jí mám napsat a ona mi zvedla inzulín. Těch 5,7 je na tu tehotenskou cukrovku dost.

luna03
autor
13. črc 2022

@palja já vůbec, neptá se mě na nic..na váhu plodu na vývoj, prostě na nic... Chodím jednout za měsíc když zavolám sestřička je dost zpruzela, proto radši nevolam ona ani paní doktorka moc výřečná není, vždy tam jen sedím , ona mi zkontroluje hodnoty a já jdu

palja
13. črc 2022

@luna03 myslím ty lačné hodnoty.

luna03
autor
13. črc 2022

@palja no tak to je pěkný... Mne vlastně ani sama doktorka neříkala jak si ho mám pichat, jen sestřička mezi dverma v rychlosti ukázala jak ho pichat a když to nebude stačit ať přidávám. Tak to takhle od kontroly už vlastně dva týdny dělám a pořád nic

luna03
autor
13. črc 2022

@palja možná by bylo fajn změnit doktorku..

palja
13. črc 2022

@luna03 jinak já jsem ještě v téhle fb skupině
https://m.facebook.com/groups/199650666795098/

Ty holky jsou tam schopny poradit i co se týče doktorů, ke komu jít a kdo nestojí za nic. Mně to tehdy doporučila sestra a moc mi to pomohlo.

luna03
autor
13. črc 2022

@palja já Facebook bohužel nemám :(

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru