Dobrý den, moc Vás prosím o info, zda má někdo podobný problém. Dnes na gyndě mi doktor řekl, ježiš!!!! Tak se se vylekala a ptala se ho, co to znamená. Říkal, že mám moc plodové vody a že dítě se tam moc pohybuje. Na netu jsem se dočetla samé špatné věci od vývojových vad a po úmrtí plodu. ☹ 😢
Taky jsem měla hodně plodové vody, byla jsem na různých vyšetřeních a více mě sledovali. Nakonec vše ok.
@bora5 mas za sebou testy na cukrovku? Je to dost casta komplikace prave gestacniho diabetu (ale nemusi byt, nekdy proste je jen te vody hodne), jde o polyhydramnion. Mela jsem to v poslednim tehotenstvi, vic me sledovali, mela jsem navic par utz na vyvojove vady, nakonec si mala prokopla akvarko ve 36+4, ale ja nedonosila ani jednu ze tri, prokoply si ho vsechny. Mala je naprostov poradku.
Prošla jsem si tím taky. U dvojčat (každé v samostatném obalu), plod B velmi výrazný "polyhydramnion", naopak plod A olygohydramnion. Řešilo se, zda půjdu na odběr nadbytečné plodové vody (amniodrenáž). Při tom velkém množství plodové vody naopak matka méně cítí pohyby dítěte a má větší nafouklejší břicho. Měla jsem velmi mírnou cukrovku, pouze na dietě, žádný inzulín jsem si nepíchala. Mohlo to s tím souviset, ale já opravdu držela poctivě dietu a hodnotu cukru v krvi jsem měla stále v normě, a těch dalších možných příčin je celá řada. Stejně tak je i celá řada rizik pro dítě, některé jsou opravdu děsivé.
Pravděpodobně půjdeš na rizikovku a budou tě víc sledovat. Ale neděs se, doktoři prostě nesmí nic podcenit. Já jsem na amniodrenáž nakonec nešla, ale ve 3. trimestru se mi k tomu přidaly ještě jaterní problémy a porodila jsem předčasně. Ale vše dopadlo dobře, cvičili jsme asi půl roku vojtovku (spíš jen preventivně kvůli neideálnímu zpevnění/zapojení svalů, což se rychle spravilo) a žádné následky polyhydramnionu nemáme.
Jinak i tady na M. koníkovi je článek o polyhydramnionu. A je tam i věta "Jednoduché případy polyhydramnionu obvykle nevyžadují léčbu." Třeba to bude tvůj případ 🙂
Děkuji, byla jsem na cukru v pátek, tak pořád čekám na výsledky.
Vubec si s tim hlavu, to jsem měla taky - nejdřív hodně, pak málo, pak akorát, vše bylo naprosto v pořádku, dnes mi tu řádí dvouletá divoška 🙂
Pohyby jsou citit hodne, bolelo to. Syn byl pred porodem stale stridave hlavou dolu nebo KP.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@bora5 To jsem teda ještě neslyšela. Já měla hodně plodové vody a jediné negativum bylo, že mě hodně bolely pohyby dítěte, až jsem dvakrát jela na pohotovost, jestli se něco neděje. O tom, že by s tím souviselo nějaké riziko mi žádný doktor neřekl.