Ahoj, při odběru krve a všech vyšetřeních mi zjistili že mám RH faktor minus nebo neutrální. A protože mimi má RH plus musím po porodu dostat jakousi injekci abych pak neměla problém kdybych otěhotněla podruhé a tělo nezačalo proti miminku bojovat. Máte to nebo měl ste to někdy také? Je to vše v pořádku? Prý také mimi může mít žloutenku když se narodí.
Ahoj, jsem RHminus a obě děti mám RHplus. Po porodu jsem dostala injekci proti protilátkám. Při dalším těhotenství mi třikrát kontrolovali krev a zjišťovali, jestli nemám protilátky. Neměla jsem. Novorozeneckou žloutenku měly obě děti, ale nemyslím si, že to má souvislost s odlišným RH faktorem. Všichni jsme teď zdraví a v pořádku 😉
Já jsem četla, že na to miminka trpí více, při právě Rh faktoru minus. Tak jsem se chtěla zeptat na zkušenosti. Je to moje první těhotenství a tak nemám moc znalostí. 🙂
@adelinkkaa Já žiji v Řecku a všechno tu řeším v řečtině tak jsem nevěděla, jestli se tomu říká minus/plus anebo negativní/pozitivní a nakonec jsem si popletla negativní s neutrální, omlouvám se. 🙂
@martinkka1488 v pohodě 🙂 a tp víš určitě že miminko ma rh faktor +?
@martinkka1488 S tou žloutenkou fakt nevím, já měla obě císařským řezem a tam je vyšší výskyt žloutenky. A taky je myslím vyšší výskyt žloutenky u dřív narozených dětí 😒 Měly ji obě moje děti, ale ani na ně v porodnici nesvítily, protože byly ještě v normě 😉
@adelinkkaa S největší pravděpodobností to tak je, ještě mě čekají testy. Jenom mám ze všeho strach aby vše dobře dopadlo a nejraději bych mimi pořád kontrolovala jestli je v pořádku. 🙂
@llluckaaa Aha, no my uvidíme, jak to nakonec bude. Snad všechno dopadne dobře. 🙂
@martinkka1488 Určitě 🙂 Odlišný RH faktor není v dnešní době už žádný problém 😉
@adelinkkaa Ale ono není potřeba vědět to určitě, ne? Nikdo to nezkoumá. Na RH faktor otce se většinou taky nikdo neptá (protože otec je pro ně vždy neznámý 😅 ). Pozitivní faktor se vyskutuje častěji a navíc je dominantní, takže pokud je otec RH plus, dítě podědí RH plus.
@martinkka1488 také mam rh- a první syn má rh+ po tatínkovi. dostala jsem injekci už cca ve 28tt a pak ihned po porodu a syn měl žloutenku, ale všechno uplně v pohodě 🙂
ted to budu mít pravděpodobně uplně stejně
ještě půl roku po porodu jsem byla na kontrole kvuli tomu, ale taky vše ok
@llluckaaa
@martinkka1488 ja se v tom taky jako zas tak nevyznám,jen co mi řekne muj doktor 😀 prý mě budou jen kontrolovat protilatky a dostala jsem tu injekci.víc jsem neřešila 🙂 u nas v rodině si umíme vybírat chlapi páč mame všchni rh negativní 😀 ovšem nevím co ma přitel ,to bude překvapko 😀
@martinkka1488 neboj vše dobře dopadne,taky mam strach o maleho,to je přirozeny 🙂
@evelp Já doufám, že také bude vše v pořádku. 🙂 Děkuji mco za odpověď. 🙂
@adelinkkaa Já jsem o tom právě slyšela poprvé, když mi to řekl. Tatínka nezkoumají tak asi jenom mě budou testovat ještě. Ale už mi to řekl jako hotovou věc, že bude injekce. ;) Tak držím palce ať všechno dobře dopadne i Tobě. 🙂 Děkuji za odpověď. 🙂
@adelinkkaa Já mám právě za sebou už 3 těhotenství. Poprvé se to řešilo po potratu, při druhém těhotenství moc ne (jen tak injekce po porodu a pak kontrola po půl roce). Teprve při třetím mě hlídali víc.
Ale třeba se to teď už dělá zase jinak, jak píše @evelp, už jsem taky slyšela, že někdo dostal injekci už při prvním těhotenství.
@martinkka1488 Opravdu se neboj, odlišný RH faktor je prkotina, kterou si každý lékař jednoduše pohlídá 😉
také mám Rh mínus, v těhotenství v tom 28. týdnu mi píchli protilátky, po porodu zjišťovali rh faktor mimča (normálně se to zjišťuje až po porodu), protože mělo Rh plus, dostala jsem další injekci, vše bylo v pohodě, žloutenku měla malá úplně normální, jako jiné mimčo, neboj se 🙂
@martinkka1488 já mám RH - malej je RH+ a v tomto případě je opravdu největší problém žloutenka - ten progres a vstřebávání a následky jsou horší než pokud je matka + a dítě + například. Ale jinak vše bez problémů /malej tu žloutenku chytl fakt fest/ 😉
taky mám rh-, po obou porodech jsem dostala injekci a teď mě čeká jedna v těhotenství jinak vždycky vše bez problémů, dcera má rh- a syn rh+
Děkuji moc všem za odpovědi. 🙂
@martinkka1488, u prvního těhotenství bezproblémové těhotenství. Protilátky negativní. Ty jsme si předali až v den porodu. Jen po porodu malému zabraňovali žloutence. Jinak já jsem rh - a malej +. Po porodu jsem dostala injekci.
Nyní ve druhém těhotenství mi sledují každý měsíc protilátky a jsou už tak vysoké, že injekce by akorát vyvolala alergický šok jak mě, tak i miminku. Takže jsem nyní více sledována a musím chodit i do rizikové poradny, kdy mi dělají důkladný ultrazvuk miminka a hlavně sledují průtoky placenty a cév v mozečku. Pokud začne být anémický, okamžitě mi vyvolají porod. Pokud bude vše ok, stejně budu rodit ve 38tt. Ale já mám opravdu velký počet protilátek, což ty u prvního těhotenství vůbec neřeš. Užívej si těhulkování!
@l.u.c.i.e Já doufám, že to bude všechno v pořádku. Chceme brzo druhé mimi, páč jsme původně si přáli dvojčata, ale nevyšlo to i když k tomu oba máme geny. Tak snad to pak vyjde bez problémů. Tobě držím palce, ať je vše ok. 🙂 A děkuji za odpověď. 🙂
taky mam rh- a po porodu jsem dostala injekci, malej ma rh+ a zloutenku vubec nemel. Ted v druhem tehotenstvi jsem dostala injekci ve 28tt a dalsi bude po porodu. Vic mi sleduji krev, tak snad bude vse o.k.
@martinkka1488 Taky mám RH-. Injekci mi nabízeli už v těhotenství, ale odmítla jsem. Je to zbytečné. Teprve až po porodu zjistili, že syn má RH+, takže pak jsem dostala injekci. Celé těhotenství bylo bez problému. Žloutenku syn neměl...Neboj, tohle není nic neobvyklého.
@akdar1, protože pokud začne být dítě dost anemické, tak prý začínají selhávat funkce a dítě začne odumírat, tak proto. teda aspoň tak jsem to pochopila od doktora v rizikové poradně v porodnice. Prý tomu vždy chtějí předejít i té výměně krve. Pokud prý má dítě nad 2kg, tak už může být mimo dělohu. Mě se ty protilátky zbláznily až teď ke konci, kdy velmi rychle stouply a nestihla se dát ta injekce. Prý pro mě už by to stejně bylo zbytečné, jak jsou vysoké. Tu dostanu až po porodu. Teď musí jen sledovat mimčo.
Můžu se zeptat v jakém týdnu jsi rodila a zda byl porod vyvoláný? Mě právě nechtějí nechat dojít ani do konce těhu.
@martinkka1488 ahoj,opravdu se ničeho neobávej.Rh negativní maminky se sledují,protože protilátky procházejí placentou a napadají erytrocyty Rh pozitivního miminka,čímž vzniká HON/žloutenka/.Tomu všemu se předejde právě aplikací antiglobulinové injekce do několika hodin po porodu.U prvního těhu je riziko nízké,zvyšuje se každým dalším těhotenstvím.Sledují se protilátky maminy v těhotenství,aby nestoupaly.Pěkné těhotenství 🙂 .
@akdar1 jo,jo antiD jsi musela mít,to mají všichni s Rh negativním faktorem.Protilátek je více,ne všechny projdou placentou,takže nejsou v těhu nebezpečné 😉 .
Ahoj, taky jsem RH minus a druhý syn měl RH + a dostala jsem injekci druhý den po porodu. Je zdravý jak řípa, žloutenku neměl.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Ono existuje RH faktor neutrální? každopádně ja mam mínus a dostala jsem ve 28tt injekci s protilatkama Anti C. jinak ti určitě budou ještě ted v pruběhu těh. sledovat protilatky