Epilepsie a těhotenství

tracy12
27. srp 2019

Zdravím, dnes jsem si dělala těhu test a je pozitivní, ale k mojí otázce, jsem epileptička, beru antiepileptika už 1rok lamictal 150-0-150, byla mi zvýšená dávka protože hladiny mám pořád dole, takže se obávám že těhotenství budeme muset uměle přerušit, chtěla bych znát váš názor, ti kteří mají podobné problémy děkuji předem

makronka222
28. srp 2019

Res to s odborniky a co nejdriv. Prece tu budou mit zkusenosti dobry i blby, to ti k nicemu nepomuze

zelenaesmolda
28. srp 2019

@makronka222
blaznis,takovy hazard resit zdravi s doktorem?MK je prece vsevedouci :D

moly001
28. srp 2019

@tracy12 proč bys musela přerušit těhotenství? Lamictal je možné užívat i v těhotenství, nebo jsou i jiná antiepileptika, která je možno užívat v těhotenství...a nejsou teratogenní pro plod....a když máš takové dávkování , jsi bez záchvatu? Pokud ano, netřeba měnit...Objednej se co nejdřív ke svému neurologovi.

evula19
28. srp 2019

Já jsem taky epileptička, beru Lamictal, jsem v 21 tt a vše v pořádku. Je důležité brát listovku a chodím co 2-3 měsíce na krev, kde sledují hladinu léku, mám ted hladinu 2, norma je 8-40 a nechává to být s tím, že když nemám záchvaty, uvidíme, zbytečně nenavyšuje. Nestrašila bych s přerušením, objednej se co nejdřív, na začátku mi říkal, že v těhotenství se dávka klidně ztrojnásobí, ale tyto léky by miminku neměly ublížit.

moly001
28. srp 2019

@evula19 ano, přesně jak píšeš...pokud je člověk bez záchvatu, není nutno navyšovat...navíc tyto léky nejsou nebezpečné pro plod. Držím pěsti, ať je vše v pořádku

tracy12
autor
28. srp 2019

@moly001 ano teď co mi byla zvýšená dávka jsem púl roku bez záchvatu, ale myslím že mám silnou epilepsii, někteří mají jen křeče v rukou, ale jsou při vědomí ale já mám křeče celého těla z poruchou vědomí, a pokud.mi múj neurolog dovolí si miminko nechat, tak asi budu.muset.podstoupit cs žejo

tracy12
autor
28. srp 2019

@evula19 a jinak to dobře snášíš? Chci si.miminko nechat, ale bojím se toho že pokud dostanu záchvat ,tak asi bych mohla ublížit miminku, toho se.bojím

3mama
28. srp 2019

Měla jsem před první dcerou,léky ihned vysadily,nesmí se v těhotenství. V mém případě,naštěstí,epilepsie spolu s porozenim odešla ,od té doby mám max migrény 😊 i na neurologii mi říkala že se to občas stane,že úplně odezní ,jsem za to šťastná . 😊

klarka36
28. srp 2019

Taky mám epilepsii(občas noční záchvat, takže já o něm ani nevím, řekne mi to až ráno manžel).....když jsem otěhotněla, bála jsem se, ale určitě jsem neuvažovala o umělém přerušení.......ještě před otěhotněním mi neurolog doporučil užívat listovku, abychom předešli VV ...................když jsem pak u něj byla po otěhotnění, tak mi léky neubral ani nezměnil, neměly by škodit, ale hlavně z toho důvodu, že okamžité přerušení dávek, může vyvolat záchvat, což by mohlo uškodit plodu. Do zprávy mi napsal, že oni to považují za rizikové těhotenství, ale vlastně se nic nezměnilo, jen mi vypsal všechna vyšetření, která chce, abych absolvovala ( I.screen. apod.).......v 16tt jsme teda o mimi přišli(ZT), ale příčina neznámá.....neboj se, oni ti poradí 😉

miky25117
28. srp 2019

📌

moly001
28. srp 2019

@tracy12 i pacientky s generalizovanými záchvaty ( celotělové křeče s poruchou vědomí) mají děti...takže opravdu nemysli hned na ukončení těhotenství..Pokud jsi po navýšení terapie 1/2 roku bez léčby, to je moc dobře, tzn., že léčba je účinná. Takže opravdu nemysli hned na nejhorší, co nejdříve k neurologovi🙂. Takže lamictal úplně v pohodě, v těhotenství neškodí. Pokud bys ale úživala léky s účinnou látkou valproát,, ty se vysazují kvůli tereatogenitě na plod. Bude to dobré!

moly001
28. srp 2019

@tracy12 I kdybys dostala záchvat v průběhu těhotenství, nemysli hned na nejhorší...Pokud by to byl záchavt ojedinělý, "nic se neděje", problém pro miminko by byl, kdybys měla tzv.status epilepticus (nakupení záchavtu),kdy pacient "jede v křeči několik desítek minut". to je potom problém...

evula19
28. srp 2019

@tracy12 snáším vše úplně v pohodě, žádný problém není a nebyl, zítra nás čeká 2.screening, tak doufám, že bude vše v pořádku. Určitě se co nejdříve objednej k neurologovi, i kdyby ti měli dávku pořád navyšovat..ale určitě si miminko nechej, i epileptičky mají děti! Na CS jsem se ptala na minulé kontrole, doktor říkal, že jelikož jsem bez záchvatu, zkusíme porod vaginálně a že to nechávají na té ženě s epilepsií, pokud se na to necítí, udělají CS, nebo zkusí a když cítí, že by to mohlo vést k záchvatu, porod stopnou a jde se na CS. Je jedno jak, hlavně, at je vše v pořádku!

maki90
28. srp 2019

@tracy12 ahoj, taky jsem epilepticka, teď čekám druhé a obě těhotenství v pořádku, jen beru listovku 10mg denně. Porod přirozený bez problému. Beru levetiracetam, ale dříve jsem měla taky lamotrigin a dle lékařů je pro těhotenství bezpečný. Určitě pokud ještě neberes, začni s kyselinou listovou (ta vyšší dávka je na předpis), nech si napsat doporučení na genetiku ohledně lekoveho rizika a hlavně klid. Pro porod je důležité, jestli ti záchvaty vyvolává hyperventilace.

anaon
29. srp 2019

Není důvod pro ukončování těhotenství! Sice je pro epileptičku lepší těhotenství plánovat, přizpůsobit tomu léčbu, s předstihem začít brát kyselinu listovou... Ale v tvém případě to asi takový problém není, bereš jen jeden lék, navíc Lamictal, což je nejbezpečnéjší dostupný lék pro těhotné. Doporučuju přečíst si o tom nějaké články, třeba tento: https://www.promaminky.cz/clanky/tehotenstvi-22..., pak na webu epistop.cz mají nějakou příručku. Problematice maminek s epilepsií se věnuje MUDr. Jana Zárubová z Prahy, můžeš se zkusit objednat, je to skvělá doktorka, se vším ti poradí, uklidní... Hlavně to ale fakt začni co nejdříve řešit s doktorem, je potřeba sledovat hladinu léku v krvi, v těhotenství se z víc důvodů snižuje a je často potřeba navýšit dávku. Taky hned začni brát tu listovku. Pokud budeš mít těhotenství bez komplikací, můžeš rodit přirozeně, kdyby ale třeba bylo miminko ve špatné poloze, raději se přistupuje k CS. Přeju, ať je vše ok, maminek s epilepsií je spousta a mají zdravé děti, ty budeš mít určitě taky 🙂

anaon
29. srp 2019

@makronka222
@zelenaesmolda
No holky, to jsou teda zase užitečné komentáře... Právě zjistila, že je těhotná, je vyděšená, co bude dál, nikde nepíše, že by se k doktorovi nechystala. A že člověku nepomůže přečíst si zkušenosti ostatních, kdo si prošli tím stejným? Myslím si teda úplný opak. V těchto případech je člověk rád za každou zkušenost a poptat se na MK je na místě. Bohužel je spousta neurologů, co ani nepostupují správně, když se jim do ruky dostane těhotná epileptička. Je vhodné mít informace z víc zdrojů, obzvlášť když jde o dítě! Nevím, proč sem vůbec píšete, když nemáte k tématu co užitečného říct, jen asi rády děláte z ostatních blbce.

anaon
29. srp 2019

@tracy12 Jo a tady na MK je skupina Epilepsie u dospělých, kdybys potřebovala poradit, podpořit, tak se připoj 🙂 Tam se do toho nebudou montovat lidi, kteří vůbec netuší, o čem je řeč.

tracy12
autor
30. srp 2019

@anaon děkuji za podporu, vážím si každé rady

tracy12
autor
30. srp 2019

Děkuju všem, co mě uklidňovali, jsem za to hodně.ráda, dneska jsme byly u lékaře a pan doktor nám řekl že bude.vše v pořádku že mě musí ještě poslat na EEG, pokud bude.vše tak jak má být tak bude všechno v pohodě, na gynekologii jdu ve čtvrtek, takže taky už myslím že bude vše v pohodě, doma máme skoro 2 letou dcerku, takže teď by.jsme si přály asi kluka, ale natom nezáleží hlavně že bude miminko zdravé ještě jednou děkuji

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru