ahojky Holky,tak mi dneska sestřička volala že mám cukrovku asi..zítra si jdu znovu pro žádanku a ještě znovu mi udělají testy.Má tady s tím někdo zkušenost jak to probíhá? co mě vlastně čeká? bylo vám nebo je zle z cukrovky? je pravda že je mi extrémně zle víc než prvního těhu.Děkuji za info.
@marketmax To je úplně normální reakce. Člověk v tom těhotenství má různé obavy, očekávání - jak dopadne screening, ultrazvuk, testy... ale ta cukrovka většinou přijde jako něco "navíc" s čím ta žena vlastně ani nějak nepočítá a přitom to zasáhne do toho života na delší dobu. Nemusíš mít obavy, i kdyby to cukrovka byla, jsi hlídaná, nic se stát nemůže. Dej si čas na zpracování a postupně pak zajížděj stravování. Na jednoho je to najednou moc informací. A v těhotenské přecitlivělosti obzvlášť 🙂
@marketmax cukrovka nic není, měla jsem jí v minulém těhu a teď jí mám znova. hodnoty mám jen mírně nad normál, takže mám dietu. žádné drastické počítání sacharidů, jen mám omezit sladké. Je důležité to sledovat, protože pak jsou velká miminka. jednou za měsíc budu chodit do diabet. poradny, 2x týdně se měřím glukometrem
@marketmax Ahoj, mě ji zjistili ve 13tt z odběru krve na lacno, potom jsem sla jeste jednou na odběr kde se hodnoty potvrdili, takže mě rovnou zařadili do dia poradny, ani jsem nesla na ten glukozovy test ve 2trimestru.hodnoty byli hraniční takže jsem byla jen na diete(ani jsem to moc nedodržovala) a musela jsem se 3x týdně měřit glukometrem, a jednou za 14-21dní jela do diaporadny ukázat výsledky.zaleží jaké hodnoty ti naměří při tom odběru.
Ahojky ja měla cukrovku v prvním tehu,není to nic hrozného ale já měla vysoký cukr po všem takže jsem nemohla skoro nic🙂) takze jsem tak trochu trpela hlady 🙂)ale jednu výhodu to mělo po porodu jsem měla o 4 kg min než před otěhotněním 😀😀😀 no já doufám že ji při tomhle tehu mít nebudu🙂 držím palečky ale určitě nevěš hlavu dá se to vydržet a jestli ti ji potvrdí tak nebudeš mít třeba tak přísnou dietu 😉
Ahoj holky, obnovuji téma. Stimuluju ted na 1.IVF.. byla jsem kvůli předoperačnímu na odběrech a koukala jsem, že mám bohužel 5.52 mmol/l cukru, což když člověk není těhotnej, tak je do 5.6 v normě… nicméně jsem četla, že těhotenská cukrovka se klasifikuje na začátku už při 5.1 a výše…trošku mě to vyděsilo, protože pokud teda hormonální hladiny na začátku těhu pak nějak nehýbají s hodnotami cukru, tak je jistý, že mi ji určí, ne? vím, že to řeším předčasně, ale spíš mě to zarazilo…samozřejmě se s tím pokusím něco udělat, ale kdyby ted IVF klaplo, tak už to moc nestihnu :andel: děkuju za jakoukoli zkušenost!
@omajda88 Určitě je dobre znát veškeré rizikové faktory. Pokud jich je víc, tak klidně nechat zkontrolovat glymcu z kraje těhotenství a pak klasicky ještě ve 12.týdnu. Tím, že i teď máš hraniční glykemii, tak je dobré to hlídat A určitě pak jít na ogtt v místě, kde ho dělají správně 🙂
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@marketmax Ahoj, pokud jsi dodržela dobu lačnění a krev byla braná ze žíly, tak pak je to správný výsledek. Ale pozor - pokud trpíš velkou nevolností, může tím být lačná glykémie zkreslená. Proto se bude dělat opakovaný odběr, aby se cukrovka buď potvrdila nebo vyvrátila. Pokud budeš mít znovu zvýšenou lačnou glykémii, dostaneš žádanku na diabetologii. Pokud bude lačná v normě, podstoupí se glukozový test. Z cukrovky Ti zle nebude - to by Ti bylo až při mnohem vyšších hodnotách. Pokud se cukrovka potvrdí, tak budeš dál sledovaná v diabetologické poradně, přičemž zvýšená pozornost bude kladená na období mezi 25. - 35. týdnem, kdy vlivem hormonů u diabetiček glykémie rychle stoupá. Zřejmě dostaneš domů glukometr, aby se ten případný vzestup podchytil a mohla sis zároveň zkontrolovat, jak glykémie reaguje na jednotlivá jídla. Můžeš kdyžtak nakouknout do diskuze Těhotenská cukrovka -rady, tipy, diskuze 😉