Ahoj maminky, mám dotaz. V 11tt jsem byla na odběrech krve a sestřička mi na druhý den volala, že mám zvýšené hodnoty na cukr. I když jsem byla na lačno měla jsem 5.8. Nicméně nebyla jsem si jistá, jestli jsem třeba v noci nevypila něco sladkého, protože poslední dny před odběry jsem měla chuť na slazené vody, jinak piju čisté. Testy se za dva dny opakovaly a hodnoty na lačno byly 6.1. Okamžitě jsem dostala žádanku na diabetologii, kde mě vzali po týdnu. Sestra mi dala glukometr a vysvětlila, co bych měla jíst, v jakém množství, jak často a že se mám v týdnu 2 dny měřit hned po ránu a pak hodinu po snídani, obědě a večeři. Dietu držím téměř 10 dní, pro tělo to byl nezvyk. Nejde mi ani o sladké, ale o pečivo, přílohy, ovoce, uzeniny a jídla, které jsem předtím jedla a teď nesmím. Velice často se mi stává, že jsem hladová, hlavně v noci, i když mám povolenou druhou večeři, ale to můžu max 20 sacharidů, což většinou řeším něčím lehčím. Nicméně jsem zhubla 2,5 kg a strašně se mi snížil tlak. Mám pořád potřebu spát, motá se mi hlava, špatně vidím, Myslíte si, že je to tou cukrovkou nebo tím, že méně jím, než jsem byla zvyklá? Navíc ani po dodržení diety se mi hodnoty nelepší. Ráno na lačno mívám mezi 6.0 až 6.7, jednou mi dokonce po snídani hodnota vystřelila na 11. Docela se bojím o miminko, protože v příručce jsem četla, že to má na něj špatný vliv, hlavně, že se špatně vyvíjí orgány a taky že to pak může vést i k ADHD či autismu. Z toho mám strach, protože můj první syn má už 5 let a jsme sledovaní právě kvůli autismu a ADHD a je to s ním velice náročné. Nedokážu si představit, že by se něco podobného opakovalo. Myslíte si, že mi ten cukr může způsobovat stres? Ten mám momentálně velký, jak kvůli syna, tak momentálně i rodinným poměrům. Nebo nějaké tipy, co zlepšit ve stravě? Vše počítám, vážím a jsem vážně nešťastná. Kontrolu mám až za týden. Moc děkuji za Vaše rady. 🙂
@alikscha navíc při cukrovce se nemá hladovět naopak by jsi neměla mít hlad .. mělo by být 5-6 jídel denně .což bylo pro mě až neskutečné.. ty hodnoty po snídani záleží co snídàš , kolik toho snídàš .. atd .. i v salámech je cukr .. a spoustu potravin je ,,nepovolených" pro cukrovku .. takže fakt složité ..
Ahoj, já jsem byla ze začátku taky hrozně vyčerpaná, tělo je zvyklé na cukr a byl to prostě regulérní absťák. Hodnoty mi taky hodně lítaly, nakonec se ukázalo že to bylo špatným glukometrem ale já měla svůj. Pak jsem dostala z diabetologie a už to bylo o dost lepší. Mě doktorka radila věci, které se sice s nějakými doporučeními rozchází ale prostě co doktor to názor. Radila mi abych se vyhla na druhou večeři mléčných výrobků, nekombinovala mléčné a ovoce, nejedla na druhou večeři takovy ty suchary místo pečiva, kávu s mlékem si dávat jako svačinu, ne jen tak mezi jídly. Jedla jsem hodně okurky, ty mají totiž nejméně sacharidů. Pozor na různé šunky, ty mají v sobě cukr, je dobrá z Lidlu šunka Pure, ta v sobě cukr nemá. Některým holkám dělá zle mléčné na snídani, já to snášela dobře. Přílohy jsou děs, dala jsem si o trošku víc brambor a cukr 10🤦 takže přílohy minimálně a spíš víc masa. Jinak stres dělá hrozně moc, já byla ve velkým stresu a dle toho cukr vypadal.
A ranní cukr mi vylétl nahoru když jsem dlouho spala. Jinak pečivo taky minimálně a koukat se na složení, v hodně chlebech je cukr, tmavý chleba se barví karamelem a rohlíky se třeba nesmí vůbec. Začátek byl děs ale zvládnout se to dá. Jakmile jsem porodila tak jsem snědla krabičku cukroví 🤣
Já měla pak ještě navíc těhotenskou žloutenku, takže jsem nemohla jíst skoro nic 🤦
@alikscha ahoj. Já jsem měla tehot cukrovku ve druhém těhotenství. Za mě doporučuji dietu dodržovat, pokud nelze kompenzovat dietou, nebranit se medikaci. Já jsem měla na noc inzulín. Pokud máš hlad, tak si dát sýry. Já jsem taky pri dietě dost zhubla. Ze začátku se mi taky motala hlava a snížil se mi tlak. Byla jsem zvyklá na sladké a to jsem prostě pak neměla. Cukrovku jsem měla od 10tt. Tučné se může, abych neměla hlad, jedla jsem hlavně sýry mozarela, salát z balkanu apod. Bílé jogurty mi glykemii zvyšovali.
Jinak to fakt dodržuj. Není to žádná sranda. U mne se stalo to, čím mě diabetolozka strasila celé těhotenství. Placenta to nezvládla až dokonce a přestala vyzivovat miminko. Naštěstí se tělo nejak zmobilizovalo a došlo k prekotnemu porodu a malá se narodila živá, vypadá to že by měla být bez následků, ale to ukáže až čas. Jinak z diabetologie jsem měla jasně napsané, že nemám přenášet, v porodnici to brali na lehkou váhu. Bohužel jsem chytřejší až po tom co se stalo.
Držím palce ať to všechno s miminkem zvládnete až do konce ❤️🍀
@alikscha já měla cukrovku u obou kluku, oba jsou zdraví ☺️ U prvního jsem měla cukrovku až po 20.tt, ale u druhého od začátku... U obou jsem měla na noc inzulin, protože lačná glykémie prostě na dietu nereagovala 🤷 Dieta je ze začátku šok, ale pak si tělo zvykne 😉 mně třeba strašně chybělo ovoce, které já nemohla vůbec.. a u prvního jsem měla problém se snídaní, protože po ránu mi vyletěla glykémie skoro po všem - procházel mi jen večerní chleba nebo večerní pečivo s něčím - třeba Gervaise, vajíčko a nějaká zelenina. U druhého jsem v pohodě mohla normálni krajíc chleba nebo kus pečiva 🤷 celkově jsem u druhého měla lepší hodnoty a hlavně pro mě to nebyl moc šok, že už jsem věděla, do čeho jdu (navíc to bylo rok po porodu prvního 😁). Jinak pozitivum je, že člověk při těhotenství nenabere 😆 a já si třeba na sladké odvykla tak, že už mi spoustu věcí ani nechutná (bohužel nemůžu třeba ani hroznové víno, protože mi přijde strašně sladké). Tak hlavu vzhůru, to zvládneš! 🍀
@srnii ahoj, moc děkuji za zkušenosti. 🙂 Já právě nevím, co dělám špatně, pečivo nejím, jen žitný chléb a tam si vždycky spočítám, kolik můžu kousků, po grahamovem rohlíku mi cukr hodně vystřelil, tak ten už nejím. Zaměřuju se na sýry, odtučněne tvarohy, bezlaktozové jogurty (ty podle diabetologie tolik cukr nenavyšují), jím rýžové chlebíčky, banán už neriskuju, z ovoce jen jablko a jinak na oběd pořád dokola lososa nebo kuřecí. Šunku si dám občas, ale to spíše ty sýry nebo cottage a ještě na oběd buď květák nebo cuketu. Ale už mi docházejí nápady a hlavně nechci pořád to stejné. Ale i tak mi ten cukr stoupá, tak si říkám, že je to divné, že to vážně může dělat ten stres. Jinak nejsem obézní, sice jsem před těhotenstvím měla asi o 5 kg více, než bych chtěla, ale od nějakého 8tt jsem měla pořád velký hlad a po jídle jsem nebyla sytá. 🤦♀️Přišla jsem si jak otesánek a pořád v puse hořkost, to mám pořád. Teď se mi zhoršil i zrak, takže ještě raději skočím na oční. Ale fakt se bojím. Moje babička i mamka na stáří měly obě cukrovku 2. typu a sestra má 1.typ od 16ti a je závislá na inzulínu, ale vím, že teda jí vše a má zass problémy s hypoglykémií. 😔Takže asi i ta dědičnost v tom bude. V prvním těhotenství jsem cukr měla v pohodě, ale syn se narodil s braniční kýlou, má za sebou 2 operace a má menší plíci a právě nejspíše i ten autismus. Takže se teď bojím, že s tou cukrovkou se teď může miminku něco stát a to je pro mě asi ta nejhorší představa. 😢
@palja děkuji za zprávu. 😊Taky si myslím, že mi ten tlak klesl z nedostatku toho cukru, asi se to tělo s tím pere, ale přitom nemám až takové chutě.😃 Jen občas, ale držím se. 💪 Po pravdě to byl pro mě šok a nečekala jsem, že se to může projevit už tak brzy. Těžko říct, jestli ty hodnoty nebyly vyšší před těhotenstvím, naposledy mi testy dělaly v říjnu a ty byly OK. Tak snad vše dobře dopadne a ten cukr klesne. 🙏
@alikscha no s těmi rýžovými chlebíčky bych byla opatrná, mají vysoký glykemický index takže jde po nich rychle cukr nahoru a je po nich hned hlad, mám pocit že od nich dokonce v dietě odrazují. Mléčné výrobky bys naopak neměla jíst odtučněné, u té těhotenské cukrovky bereš energii vlastně z tuku takže tvaroh si dej klidně tučnější 😊 jinak opravdu to chce zkoušet, každý to má jinak. Já si vše psala a pak jsem věděla po čem mi to stoupá. Třeba jsem nemohla papriky a rajčata, po těch mi to vylezlo. Chce to číst složení všeho co jíš protože ten cukr je i tam, kde by to člověk nečekal, např. Jsem ho našla i v jedné mražené zelenině....
Jinak chápu obavy, já jsem se také hrozně bála, ale věř že to bude dobré, mě to litalo taky, pak jsem měla i játra v háji a těhotenskou žloutenku, takže jsem nemohla jíst skoro nic protože diabetická a jaterní dieta se vzájemně dost vylučují 🤦 pak ještě do toho všeho covid atd.a dcera vypadá, že se to na ní snad nepodepsalo 🙏 ☺️ držím pěsti ať vše dobře dopadne!
@aspie83 děkuji za zprávičku. 🙂 Já asi ten inzulín dostanu, což úplně radost nemám, ale pokud to pomůže, tak budu ráda. Ráno se mi po dlouhé době podařilo mít 5.4, což sice taky není OK, ale je to zatím nejnižší, co jsem ráno měla, dala jsem si snídani, půlku jogurtu a rýžové chlebíčky, spočítala jsem si do 30 g sacharidů a stejně za hodinu jsem měla 7.9. Ale jak jsem si četla v této diskuzi, tak prý rýžové chlebíčky nejsou nejlepší, tak ty asi taky vysadím. Chci se ještě zeptat, jestli třeba glukometr nemůže měřit špatně. Už se mi 2x stalo, že hodinu po jídle mi to třeba naměřilo 6.2 a když jsem to pak za minutu zkusila znovu, tak jsem měla 5.8. Tuším, že to asi není tak přesné, ale příjde mi, že občas tam ty skoky jsou. Ten večerní chlebík jsem zkoušela, ale moc mi nešmakoval. ☹ Ale je fakt, že hodnoty po něm byly super. 👍
@srnii dobře, tak ty rýžové chlebíčky vynechám. 🙂 Já právě čtu to složení a vždycky si to přepočítávám, abych něčeho nejedla více. Nejvíce mi chybí ovoce. Ale teď pořád jím jen salátovou okurku. 😀 U těch odtučněných výrobků vím, že asi ta energie je nižší, ale na diagetologii mi říkali, že nemám jíst jídla s tukem, nesmím ani vepřové a hovězí. No snad najdu ten ideální stravovací plán, co mi bude sedět. To je mi moc líto s tou žloutenkou, četla jsem, že právě i miminko může mít po porodu kvůli nadbytku cukru žloutenku. Nevím, jestli je to standartní postup, ale musím i na kontrolu k dětskému kardiologovi. Já prodělala poprvé covid v 7tt, měla jsem i teploty, přišla jsem o chutě a pak se najednou objevila ta cukrovka. Tak snad vše dobře dopadne. 🙏
@alikscha to je přesně to, co říkám, co doktor to jiný postup, já zas měla maso všeho druhu povoleno 😁 jinak pozor na to měření, musí tam být myslím alespoň 15minut pauza mezi jednotlivými měřeními, jinak to může házet špatná čísla. Zkusím pohledat ty svoje jídelníčky jak jsem jedla já.
Mrkni na instagramu na @mama_s_cukrovkou
Plno inspirace na vhodne produkty a recepty.
Je snad i na fb.
Nebo www.tehotenskacukrovka.cz
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@alikscha ahoi , já měla cukrovku, lačná 5,8 je docela dost .. mělo by být do 5,1 a po jídlech do 7,8 jinak lačná se může odvíjet od čehokoli ta jediná se moc nedá ovlivnit .. například mě pomáhalo dlouhé lačněni 10 hodin někomu zase pomáhá druhá večeře .. je to různé doporučuji na Facebooku skupina těhotenská cukrovka .. mě tam adminky hodně pomohli , mají tam recepty , řady i ,,povolené" jídla .. protože ačkoliv jsem to netušila skoro ve všem je cukr nebo nějaký sladidla .. takže díky nim jsem dietu zvládla a za celé těhotenství jsem dala 6 kilo dolů .. 😄