Cukr v moči - test na těhotenskou cukrovku. Máte zkušenost?

podzimniden
7. črc 2020

Dobrý den, mám za sebou testy na těhotenskou cukrovku, výsledky v ruce, ale na gynekologii mají teď dovolenou a jdu tam až za týden. Cukr mám asi zvýšený: glukosa 1 je 4,5... glukosa 2 je 10,2 a glukosa 3 je 6,4... ale bojim se glukosy v moči to mám 0,6,24.. nemáte někdo zkušenost? Děkuji 🌸

sistersss
8. črc 2020

@podzimniden Dobrý den, druhá hodnota je zvýšená, takže Vás gynekolog pošle do dia poradny, kde Vám vše vysvětlí a budete držet dietu ;)

cilkat
12. črc 2020

Překvapuje mě, že máte měřenou i v moči (počítám, že ve stejných časech). V moči nemá být vůbec. A máte vysokou i tu po hodině. Vypadá to velmi podobně, jako moje cukrovka v prvním těhotenství (měla jsem i glukózu v moči v případě, že jsem před tím pila Colu. Jindy nikdy 🙂 ). Cukrovka mi velmi dobře reagovala na dietu a neměla jiné komplikace.
Než se dostanete do poradny, doporučuju kouknout na tuhle stránku: https://www.tehotenskacukrovka.cz/co-je-tehoten... (autorka je diabetolozka z Ústavu pro matku a dítě)

mona91
12. črc 2020

@cilkat mužů se jen zeptat, u druhého tehu už cukrovka nebyla? Já ji měla u prvního teď jsem znovu těhotná a počítám ze ji budu mít zase a hned od začátku, takže jsem přizpůsobila už jídelníček (neuškodí mi to a mužů byt jen mile překvapena) ale nějak mi utkvelo v paměti ze když je v prvním tehu je i v druhem. Jsem jen zvědavá, Dekuju 🙂

zavodnice
12. črc 2020

Otázka sice nebyla na mě, ale v prvnim těhotenství jsem cukrovku měla hned z prvního odběru. Moje obrovské překvapení bylo, že v druhém jsem ji neměla. Lačná mi vyšla na hranici a OGTT jsem tedy musela podstoupit 🤮 a tam jsem měla hodnoty ukázkové, a to nežiju nějak zdravě a nejsem ani žádná mladice, je to prostě jinak. Pro jistotu se občas měřím glukometrem, ale zdá se to v pořádku.

mona91
12. črc 2020

@zavodnice já prave u prvního měřila glukometrem ze mi bylo divne a měla jsem problém cele tehu jen s tou ranní lacnou, takže mě po opakovanem měření poslal rovnou do dia poradny a na ogtt jsem ani nesla, po jídle fakt minimální hodnoty nejvyšší 7, ale lacna taky 6-7 takže jsem byla na fakt brutální dietě na 20g sacharidů za den a 2000 stadamedu. Jsem se hrozne chtěla vyhnout inzulinu. U mě mělo hrozny vliv na tu ranní glykemii i spánek tím ze jsem čtyři měsíce před porodem skoro nemohla spat tak des a do toho hrozny nervy nejen z cukru ale stavěli jsme barak a bylo to peklo.

podzimniden
autor
12. črc 2020

@mona91 dobrý den, nevím, komu byla otázka mířená..já čekám třetí a první dvě těhu byly testy na cukrovku ok... on je to taky rozdíl, když člověk může víc odpočívat.. S dvěma dětmi už to moc nejde a je mi 35 🤷‍♀️

podzimniden
autor
12. črc 2020

Děkuju za komentáře! Co mi ještě leží v hlavě.. já byla na prevenci u obvodní cca rok před otěhotněním.. cukr jsem měla ok - tzn. Cukrovku jsem neměla. Teď jsem přišla na testy těhu cukrovky a lačný cukr jsem taky měla ok.. proč se tedy postupuje ten test dál? Takto mohlo moje tělo zareagovat i dříve, když by mě na test s glukózou poslali, ne? Ono mi tenkrát nebylo moc dobře.. cítila jsem dost únavu a slabosti.. a teď v těhu mi je občas taky tak nějak divně.. jak píše jedna z Vás výše.. snad mi porozumíte, na co se ptám..

mona91
12. črc 2020

@podzimniden hodně žen s GDM má lacnou glykemii dobrou, ale po jídle se hodnoty vyhoupnou i bez ohledu na to kolik sacharidů jidlo obsahuje (jasné ze po palacinkach bude vyšší než po steaku) proto se dela ten test. Cukrovka není jen o lacna glykemii ale o glykemii po jídle, vlastně z velké části po glykemii po jídle. Jde o to jak je schopna slinivka reagovat a fungovat. Samozřejmě ze s vyšším věkem je to tělo ,,opotrebovanejsi,,( neberte to jako urážku vůbec to tak nemyslím 😊) proto u starších matek se vyskytuje častěji i když z vlastní zkusenosti mužů rict ze do dia poradny chodili u mladé štíhlé maminky.

cilkat
12. črc 2020

@mona91 měla jsem i ve druhém, ale s jiným průběhem (tam zlobila lačná a dieta nestačila).

mona91
12. črc 2020

@cilkat aha tak nic 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru