Cukr v moči. Stalo se vám na začátku těhotenství?

supermatka
27. kvě 2021

Ahoj, stalo se vám že jste měli hodně cukru v moči na začátku těhotenství? Jsem na konci 8tt a na cukrovku mi to přijde brzy. Krev před 10dny je ok. Papírek po namoceni do moči byl prý tak zelený že to značí hodně moc cukru... Nebyla to ranní moč ale prý by tohle banán a chleba s máslem a medem neudělal 🤷‍♀️.

palja
27. kvě 2021

@supermatka neporadím. Ale já mám cukrovku teď, konec 12tt. Zjištěno z krve. Takže už jsem objednaná na diabetologii. V prvním těhotenství jsem tehot. cukrovku neměla.

supermatka
autor
27. kvě 2021

@palja a jéje, držím palce ať je to co nejklidnejsi. Taky jsem cukrovku dřív neměla.

palja
27. kvě 2021

@supermatka takže si myslím, že se to prostě rozjet může. Je to větší zátěž na organismus a mezi rizikové faktory těhotenské cukrovky patří genetická dispozice, stres, nedostatek spánku, nedostatek pohybu, nadváha (obezita). Já teda splnuju všechno, tak se ani nedivím ze6se to rozjelo.

supermatka
autor
27. kvě 2021

@palja teď jde o to aby to neohrozilo plod. My hold budeme muset zabojovat a zapomenout na sladké.. Které já osobně teď až tak nemusím 😄. Za jak dlouho jdeš na diabetologie?

palja
27. kvě 2021

@supermatka objednala mě už za týden. Mám jen zvýšenou glykemii nalačno 5,48.
Moje sestra je těhotná o měsíc víc než já a taky měla podobnou hodnotu, už na diabetologii byla, chodí ke stejné. Je na dietě a několikrát denně si měří glykemicky profil (píchá se doma do prstu a měří podle pokynů), na kontroly chodí jednou za 14 dní, nebo jednou za měsíc,podle výsledků. Takže myslím, že to budu mít podobné.
Musím to dodržovat, dítě může mít i problémy po porodu, když je teď v tom "cukru" a až se narodí tak bude bez něj. Ale je to individuální.

lachtanice86
27. kvě 2021

@supermatka na to ze píšeš že sladké nemusíš mít k jídlu chleba s medem a banánem, to je cukrů fakt hafec. Navic jsem překvapená ze nosis moč u v 8tt. To koukám.. ale jinak ne, nestalo se mi to ale dietu ted držím taky

terda182
7. čer 2021

@supermatka Jsem na tom stejně, v 8tt mi v moči zjistili cukr a dnes jdu na diabetologii. Docela se bojím, nevim co očekávat. :(

werumka
7. čer 2021

@terda182 Cukr v moči v tehotenstvi sám o sobě cukrovku znamenat nemusí. Je potřeba ve stejnou dobu zjistit hladiny krevního cukru. Pokud je ten v normě, cukr v moči se nijak neleci a žádné opatření se nedělá - na diaberologii se nedochází. Pokračuje se pak klasickým ogtt ve 24.-28. týdnu

alkuska
7. čer 2021

@werumka no podle mě je cukr v moči problém vždy, jenže ty papírky můžou ukázat falešné hodnoty, může je ovlivnit i něco jiného než jen cukr. Takže pokud se zvýšený cukr v krvi nepotvrdí, bere se to jako falešně pozitivní test z moči. Pokud ale cukr v moči opravdu je, třeba potvrzený z laboratoře, je to průšvih a musí se to řešit. Obecně se cukr do moči dostává zhruba tehdy, když je v krvi v koncentraci okolo 10.

mamio
7. čer 2021

@supermatka ahoj jo měla jsem od začátku cukr v moči...někdy to nemusí být cukrovka ale větší propustnost ledvin v těhotenství...

werumka
7. čer 2021

@alkuska V těhotenství je to něco jiného. Jedná se o benigni tehotenskou glykosurii, za kterou může větší propustnost ledvin pro cukr. Musí se ale samozřejmě potvrdit z krve, že glykemie jsou ok. Tedy je indikováno ogtt. Ale pokud je ogtt negativní, skutečně se to nijak neřeší. Z tohoto důvodu už se u ogtt nenabira moč.

alkuska
7. čer 2021

@werumka zajimavé, diky

hanyas
7. čer 2021

@supermatka já měla cukr v moči celé první těhotenství a teď se v tom vezu zase. Těhotenská cukrovka nebyla, prostě mi víc propouští ledviny. Vůbec bych si s tím nedělala těžkou hlavu 😉

alishkaaa
7. čer 2021

Já mám od začátku těhotenství cukr v moči, ale krev je v pořádku, tam mám hodnoty okolo 4,7. Cukrovka to není, prý se to může stát, že v moči cukr je a v krvi ne... Tak jsem v klidu a jím, na co mám chuť, a že toho sladkého teď v těhotenství sním hodně 😉

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru