Covid v třetím trimestru a očkování v těhotenství. Jaký byl průběh?

evelyn777
30. říj 2021

Ahoj, prodelala jste některá covid ve třetím trimestru? Jaký byl průběh?
Jsem právě ve třetím trimestru a bojím se ockovani a zároveň ted i covidu.
Intuice mi rika, at se ockovat nenechavam - nevi se, co to do budoucna udělá s detmi? Navic kolegyně mela vsechmy screeningy ok, srdicko ok a po narozeni melo miminko srdecni vadu. Byla ockovana asi v 16tt. A bud to prehledli? Nebo ockovani nebo náhoda? Proste vubec nevim, co je správně. 🥺

pampeliska1313
30. říj 2021
pampeliska1313
30. říj 2021

Myslím, že vakcína s tou vadou nesouvisí, protože se to vyvíjí dřív, než šla kolegyně na vakcínu. Mně gynekolog doporučoval ideálně druhy trimestr. Paní co se mnou byla v porodnici na pokoji byla ockovana jako těhotná a dítě se jevilo v pořádku. Sama jsem ale pockala po sestinedeli - nicméně jsem ale byla opravdu doma a nikam nechodila.

la_amanita
30. říj 2021

Nechala jsem se očkovat teď na začátku podzimu, hned jak mi začal druhý trimestr. Kamarádka prodělala covid na jaře v osmém měsíci a prý to byla nejhorší nemoc, co jí postihla, plus téměř nulové možnosti léčby v jejím stavu (a to před pár lety prošla léčbou rakoviny).

malinkaelinka
30. říj 2021

Já mám doma čtyřměsíční holcicku, takže od doby kdy vysla vakcina jsem byla těhotná, v sestinedeli a téd plně kojící. O očkování zatím neuvažuji, jen intenzivně makam na svém zdraví a delala jsem to tak i cele těhotenství. Přirozené otuzovani, každodenní pobyt v přírodě, zdrava strava, udržovat zdravé střevo- domácí kefiry, kombucha, kvasena zelenina... Teď na podzim jsem přidala lipozomalni cecko, decko a pri naznaku jakéhokoliv oslabeni si kapu lichorerisnici. Hodně pohybu ( maximum v ramci možností), kvalitní spánek ( hodně jsem popracovala na spankove hygiene, omezeni modrého světla atd) a v neposlední řadě práce na duševní pohode. Jaou to drobné střípky, každodenní práce a zvyky, nicméně efektivní. Mám doma holčičky dvouletou a čtyřměsíční, jsme všechny zdravé a přestože jsem v maximalnim zivotnim zaprahu, jsem v perfektní kondici a v rámci letošního podzima jsem ještě ani nepsikla, přestože s dvouletackou intenzivně navštěvujeme unudlene dětské kolektivy 😁😁

fifinka2020
30. říj 2021

Mam pocit, ze zrovna tady psala maminka, co kvuli covidu prisla ve tretim trimestru o zdrave miminko...a to pricinou skutecne byl covid. Jen pisu i druhou stranu, zvazit a rozhodnout si to musis sama... jestli mas fcbk, je tam donra skupina o ockovani v tehozenstvi - jsou tam realne pribehy ockovanych maminek a je tam i hezky vysvetleno, co vakcina muze nebo nemuze udelat. Tak mrkni 🙂

kevi1
30. říj 2021

Ja som mala v tehotenstve covid a aj som bola na ockovani a 150x by som si zvolila radsej ockovanie jak covid. Ten argument ze nevieme co s dietatom urobi ockovanie.. a ako vieme asi tak co s dietatom urobi covid? To ako niekto mal moznost na novej chorobe vyskumat, aky ma vplyv na dieta? Pozei si zlozenie pfizer vakciny a hned nebudes vahat, 100x radsej ockovanie jak to utrpenie menom covid (1x v tehotenstve bezpriznakovo a druhykrat som myslela ze skapem).

mdch91
30. říj 2021

@kevi1 nezpochybnuju to, co rikas, opravdu nikdo z nas nevi, co s ditetem udela prodelani nemoci, ale kdyz jdes na ockovani, tak vis 100%, ze do sebe tu vakcinu nechas pichnout, kdyz na ockovani nejdes, tak nevis 100%, ze v onech 9 mesicich covid prodelas, tak za me to nejde uplne stavet 1:1

drep
31. říj 2021

@evelyn777 kardiologický skríning má poznat největší kritické vady: hypoplázie levého srdce, společná komora, defekt atriventrikulárního septa. I pro velké vady typu transpozice velký cév a koarktace aorty je u nejzkušenějších kardiologů záchyt asi 50% a rozhodně není cílem najít malé vady. Nemluvě o tom, že perzistující botallova dučej se vyvíjí až po porodu (nepíšeš konkrétní vadu). A v 16. Týdnu je srdce dávno vyvinuté, takže ho těžko ovlivní očkovaní, jen je tak mrňavoučké, že není možné ho detailně vyšetřit.

normalnimatka
31. říj 2021

dej na svůj pocit.. ten ti říká jasný ne

kacka1994
31. říj 2021

Já jsem se dlouho rozmýšlela a nejdřív jsem jít nechtěla, ale přijde mi jako mnohem větší riziko prodělat ve 3.trimestru covid (když i nachlazení snáším hrozně), než očkování :( Navíc jsem cítila, že začínám panikařit sotva někdo v mé blízkosti zakašle apod., přitom před rokem jsem se nebála a prodělala to v pohodě. Nevěřím, že by očkování zanechalo na miminku nějaké následky a srdeční vady se často zjistí až po porodu, to bych s očkováním taky nespojovala. Na FB je skupina Očkovanie Covid-19 - tehotné, dojčiace & snažiace sa otehotniet 🙂 Tam jsem se hodně dočetla a povzbudila se k očkování (ve 26.a 30.tt), i když dlouho jsem tam jen četla a pochybovala 🙂

surikata131
1. lis 2021

@evelyn777 delta mutace je velmi nakažlivá a nebezpečná pro těhotné, čísla rostou, takže riziko nákazy bude čím dál větší. Organogeneze probíhá v 1.trimestru, kdy se raději neočkuje, v 3.trimestru očkování vadu žádného orgánu nezpůsobí. Covid může způsobit infarkt placenty a smrt plodu, předčasný porod nebo můžeš skončit na ventilátoru. Takže je to ke zvážení, reálná rizika covidu, o kterých víme vs. imaginární potenciální rizika vakcíny…

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru