Ahoj maminky, asi potřebuji poradit nebo spíše uklidnit. Na konci 6tt jsem chytla Covid, i přes očkování jsem měla 4-5 dní teploty, bolest v krku, velké zahlenění a dusivý kašel. Nakonec jsem přišla o chuť i čich a vytratily se i těhotenské příznaky, takže jsem měla pocit, že těhotenství je ztraceno. Bojovala jsem s tím 14 dní, byla úplně slabá. Nicméně včera jsem byla na kontrolním UZ, plod vypadá v pořádku, jsem v 9tt, ale paní doktorka mi říkala, že neví, jak ty teploty a případně samotný Covid může negativně ovlivnit vývoj plodu. Jsem teď dost ve stresu, protože mám strach. Už jednou jsem měla v těhotenství zdravotní problémy v 1.trimestru, skončila v nemocnici na kapačkách a doma jsem zůstala na rizikovém tehitenství. I přesto, že se všude plod projevoval v pořádku, ani screening nic neodhalil, tak jsem věřila lékařům, že mimčo bude v pořádku a nakonec se mi narodil syn s výborným abgar score, který ale po 20 hodinách po porodu měl komplikace a malém přišel o život, protože se narodil s dírou v bráníci, o které nikdo nevěděl a museli ho převést z Ostravy do Prahy, kde byl 2x operovaný. Lékaři ho naštěstí zachránili, ale bohužel díky braniční kýle má špatnou imunitu, je pořád nemocný, má problémy s jídlem, má jednu plíci stlačenou, takže menší a tím, že se mu po porodu špatně okysličoval mozek, tak řešíme i projevy autismu, které jsou asi na tom všem to nejtěžší. Bude mu 5 let a pořád to kolečko vyšetření neskončilo. Loni jsem v 8tt o miminko přišla, byl to zamlklý potrat a teď po tom všem, co mám za sebou, už mám strach, aby to dopadlo dobře. Má nějaká maminka zkušenost s prodělaným Covidem v 1.trimestru a děťátko se narodilo v pořádku? Potřebuji asi uklidnit, ale včera jsem skoro vůbec nespala a když mi říkala moje gynekoložka, že vůbec neví, jaké to má následky, že ta nemoc je tu 2 roky a že pokud bych šla na přerušení, tak to mi taky nemůže doporučit, protože vlastně to dítě může být v pořádku, tak mě napadlo, že vlastně se opakuje situace jako u syna a já nevím, jak moc mám do takového rizika jít. 😔
Mela jsem covid na zacatku kolem 7 tt. Mela jsem teploty, rymu, silena unava, bolest hlavy. Nastesti mi dobre zabiral paralen. Miminko ťuk ťuk, zatim v poradku.
Měla jsem COViD loni zhruba v 5tt. Dcera se narodila 14dní před termínem s váhou 2.25kg a je maličká stále, přibírá velmi pozvolna (teď v 5m 4,2kg). Kvůli tomu horšímu přibírání jsme začali kolečko vyšetření (neurologie, ultrazvuk, odběry krve atd) a vše je v pořádku. gynekoložka mi potvrdila že ta hypotrofie (nízká porodní váha) se po prodělání covidu objevuje často. Určitě bude v pořádku i tvoje miminko 🙏
Jsem teď 9 tt a mam po covid. Beru to jako normální chřipku. V pátek jdu poprvé k dr. A doufám že vsecko bude jak ma být. A vy se nebojte to maličké tělíčko bude vporadku. Zbytečně se nestresujte.
Já jsem prodělala covid ve 4 tt, ale slabší průběh. Teď mám doma zdravou 2 měsíční holčičku
@alikscha proč by se miminko nemělo narodit v pořádku? Kvůli chřipce? Kdyby bylo něco špatně tak si stim příroda poradi. Věřte sobě a miminku.
@alikscha ahoj vůbec se neboj covid samotný ti určitě miminko nepoškodí, co dítě muže poškodit jsou projevy organismu na nemoc jsko například horečka a to kdybys ki nesrazila a embryo bylo vystaveno velkému přehřátí tqk bys mohla potratit ake to už máš za sebou a mimi je v pořádku má srdeční akci … do doho 12 týdne je to vždy buď a nebo. Psk se rizika snižují…. Takže ze by covid nějak poškodil plod to opravdu ne.
Mela jsem covid v 9tt, bez horecky teda a mala je v poradku. Byla jsem na genetice kvuli jine zalezitosti a dr nam rekla, ze covid nema na plod vliv.
Já na konci karantény zjistila, že jsem v 7. týdnu těhotenství. Máme zdravého chlapečka 😊.
@fazolkazuzka Tak nějaké riziko to v tom začátku s sebou nese, ale není příliš velké, jde hlavně o tu teplotu a je celkem jedno z jaké příčiny. Chřipka v začátku těhotenství (především během prvních tří měsíců) může výrazně ohrozit plod a zvyšuje riziko různých malformací, jako je například postižení centrálního nervového systému, deformace končetin nebo rozštěp rtů. V některých případech může způsobit také předčasný porod nebo samovolný potrat. Ačkoliv je pravděpodobnost těchto komplikací velmi nízká, nastávající maminky by chřipku neměly podceňovat a místo toho dostatečně odpočívat.
@alikscha Určitě bude vše v pořádku, nestresuj se.
@hojda děkuji, za zprávu. 😊Mě právě asi nejvíce na tom všem vyděsilo to, jak paní doktorka mluvila o těch teplotách a že to musím nahlásit na genetice a screeningu a že je to riziko, které mi nikdo momentálně neřekne. Jelikož jsem u syna sice měla jiné problémy, pořád jsem zrvracela a měla průjmy, neudržela jsem v sobě ani vodu a nebylo to infekční, tak jsem došla od totální dehydratace a měla jsem skoro 2 měsíce takové neskutečné křeče v podbřišku, že jsem myslela, že to nezvládnu. Na ty bolesti jsem měla užívat Paralen co 6 hodin, jenže ten třeba zabral na 2 hodiny a 4 hodiny jsem zase měla křeče. Pamatuju si, že jediné, co mi pomáhalo, bylo, když jsem si dala teplou sprchu na to bříško a až pak jsme se dozvěděla, že to teplo škodí, stejně jako teplota.😔
Jinak všem děkuji za Vaše zkušenosti, jsem více klidnější. 😊
Ja mela taky v 5-6tt covid, ikdyz jsem ockovana. Dr mi rekl, ze kdyby neco bylo tak by se plod neudrzel. Takze urcite bude vse vporadku. Uz jsem 11tt a zatim vse ok. Nejhorsi je se stresovat. Nestresovala bych se! Nejhorsi nepritel cloveka je stres! Takze klidek, uzivej si tehotenstvi a vse bude vporaaadku!!!!
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@alikscha Já vlastní zkušenost nemám, ale příbuzná měla covid v 8tt, průběh nic moc a miminko je zdravé 🙂