Ahoj, rada bych se zeptala, zda nevíte, co si můžu vzít k porodu na doplnění energie při těhotenské cukrovce. Když jsem rodila první, tak v porodnici nedovolili nic. Rodila jsem 9 hodin (pd počátku v porodnici), zapomněla se před tím navečeřet a měla jsem fakt hlad. Myslela jsem si, že se najím až tam, měla jsem jít na vyvolání až ráno a místo toho se večer rozjel porod. Po porodu jsem se vrhla na snídani a snědla jednu v porodnici a druhou na šestinedělí 😳
Stejně jako u první je cukrovka zatím dobře kompenzovaná dietou (35. týden). Pokud by to šlo, ráda bych s sebou tentokrát něco měla, co si budu moci případně dát.
@pexi Nevim jiste, ale rekla bych, ze u porodu ti jist nedovoli pro pripad, ze by byla nutna akutni sekce. Vetsinou jsou dovolene jenom tekutiny. U nas se k porodu pro dodani energie doporucuje hroznovy cukr, ktery ti je bohuzel zapovezeny. Ale urcite neni od veci zavolat a zeptat se.
@pexi Nic. U porodu dostaneš čaj - budou ti hlídat glykémie a podle toho dostaneš buď neoslazený, nebo oslazený (jsem diabetik, vyvolávaný porod - 14hodin).
@martulka88 je rozdil dm a gdm. Tehotenskou cukrovku uz bych u porodi neresila.
@hezz17 Záleží asi na porodnici. Ségra měla těhu cukrovku a i po porodu musela dodržovat diabetickou dietu v porodnici. A jak u klasické diabetičky, tak u těhotenské, jsou stejné nároky na hodnoty glykémií.
Díky všem za odpovědi. Umělá sladidla pro mě skutečně nejsou, cítím je v čemkoliv a nesnesu. A slazený čaj je taky trochu noční můra 😃 to je pak asi těžké, že? Nejraději piju vodu. Pro mě by bylo v případě nutnosti nejlepší dat si jeden bonbon nebo kostku vyoskoprocentní čokolády např., ale to by asi nikde neprošlo, že?
Co takhle se pořádně najíst ještě před odjezdem do porodnice? Já jsem takhle obědvala přibližně v polovině porodu, 12 hod od začátku kontrakcí a 12 do té doby, než se dcera narodila. Pak už se mi moc jíst nechtělo, i když mě porodní asistentka přesvědčila, abych snědla pár kousků čokolády. Všeobecně by se v první fázi porodu měly jíst pomalé cukry (těstoviny, ovoce a zelenina, pečivo, rýžové chlebíčky...) a poté buď nic anebo právě ty rychlé cukry. Nejsem odborník na těhotenskou cukrovku, ale zkusila bych zjistit, jestli už to pár hodin před narozením dítěte není jedno 😊
A pár tipů na svačinky najdeš tady : https://www.babycentre.co.uk/a544481/eating-and...
Já mám třeba psaný, že můžu normálně lačnit během porodu a hned po porodu jíst racionálně, už si nemusím hlídat glykémie, ale mám “jen” těhotenskou cukrovku, která je dobře kompenzovaná. Nedala Vám lékařka instrukce jak během porodu? Přímo k porodu mě nic nenapadá.. možná nějaký oříšky aspoň a kousek ovoce, ale je otázka zda Vás nechají se najíst.
@pexi Já se přiznám, že jsem byla neskutečně ráda za ten čaj. Jedla jsem naposledy den předtím večeři. Ráno vyvolávačka a až 14hodin potom se podařilo doktorům syna dostat ven a nakonec jsem šla na sál, jelikož byla přirostlá placenta. Takže jsem jedla až po nějakých 36hodinách. Paradoxně, ač to bylo psych.těžké, tak jsem unavená nebyla. Něco si klidně s sebou vema uvidíš, co ti tam řeknou 🙂
@martulka88 ale tehotenska cukrovka je nebezpecna pro dite, ne pro matku. Proto uz k diete po porodu neni duvod
@hezz17 Těhotenská je stejně braná jako klasická - jediný rozdíl je pravda v tom, že u klasické se bere ohled i na mne. V HK ségra měla branou diabetickou dietu a měla se měřit ještě v porodnici. Naopak já jsem šla hned ráno domů, jelikož bylo zbytečné mne tam držet a má doktorka mne instruovala, jak si co mám dělat. I doktoři mne nechali. A jak jsem psala i u porodu je potřeba tu glykémii hlídat, protože to jde stále na miminko.
@pexi Nejsem doktor, ale osobně bych si k porodu klidně vzala čokoládovou tyčku nebo čokoládu, pokud by to to pomohlo. Nejzjištěná těhotenská cukrovka vadí hlavně v tom, že je dlouhodobě zvýšený cukr v krvi a tím pádem to jde dlouhodobě do krve miminka, nemyslím si, že jednorázově u porodu by to tak vadilo. Určitě lepší než umělý sladidla třeba v tý cole bez cukru. Měla jsem taky GDM, ale rodila jsem císařem, tak nevím, jak to probíhá u přirozeného porodu. Ale nechala jsem si do porodnice přinést čokoládu. Měli mě i po porodu vedenou jako diabetičku a dostávala jsem podle toho stravu, nechápu, když porodem ta cukrovka končí, ani mi nikdo už cukr v krvi neměřil. Strava pro diabetiky = nepoživatelný jogurt s 0 % tuku a umělými sladidly, dia sušenky, dia marmelády atd. s umělými sladidly. Fakt strava pro těhotnou/po porodu. Zlatá čokoláda.
No možná by jednou nevadilo, kdybys k porodu,, zhresila,, Ale dle mého nazoru jde o to, že to jde do krve dítěte a pak si myslím, že by po porodu mohlo mít hypoglykemicky šok, protože pokud se nemýlím, tak ono mu právě ještě u maminky v bříšku nějak nefunguje ten innzulim co odbourava cukry. A právě proto vzniká ta těhotenská cukrovka. Jinak ja rodila cca 9 hodin, je pravda, že jsem večer před vypuknutim bolesti normálně vecerela, ale během noci jsem popravdě neměla ani na nic chuť i na tem neslazeny čaj co mi donesli. Jinak jakmile jsem nahlasila, že mam teh. cukrovku, tak mi de vubec na slazeny caj neptali a automaticky donesli horký a po porodu jsem měla po celou dobu hospitalizace dia stravu. Jinak mě cukr měřili jen jednou a malé myslím 2x nebo 3x.
Nic a to jsem s dietou na cukrovku rodila skoro 40hodin. Z toho v porodnici jsem byla 28hodin, ty hodiny co jsem byla doma mi bylo tak zle, ze jsem ani nejedla
@ajja87 Těhotenská cukrovka vzniká, protože slinivka matky nestíhá ten nápor těhotenských hormonů, ne protože miminku nefunguje inzulin. Miminku jde do krve v případě toho, že se cukrovka nekompenzuje, moc cukrů a to je pro miminko velká zátěž. Hypoglykemický šok u miminka po porodu podle mě vzniká tím, když by mělo v děloze dlouhodobý vysoký přísun cukrů z krve matky, který najednou skončí porodem, ne tím, že by si matka při porodu dala něco sladkýho a glykémie se jí zvýšila nárazově. I zdravý člověk, když si dá colu, tak mu vylítne glykémie nad normu.
Tak já asi tuším, kde byl minule problém... byla jsem hrozně nervózní z vyvolávání, už jsem byla i po termínu, tak jsem zapomněla na jídlo. Dala jsem si oběd a v 5, když jsem měla dojít do porodnice jsem si uvědomila, že jsem nic dalšího nejedla. Myslela jsem si, že v pohodě, najím se za chvíli, ale za chvilku mi praskla voda.... no a upřímně si myslím, že jeden hroznový cukr, který má přesně 2 sacharidy by mě ani miminku neublížil...no ale dle sestry se nedalo... na druhé straně to tentokrát může být úplně jinak...
@martulka88 kdybych si mohla dát čaj a cukr zvlášť, to by šlo 😆 ale já jsem u porodu pila jen vodu (a plánuji zase) A na šestinedělí taky, kde jsem měla diab. dietu a stejně mi každý den dala sestra sladký čaj 😃
Rodila jsem s cukrovkou na dietě, co k porodu ti neporadím, porodila jsem za 15min v porodnici. Ale podle toho co říkala v Dr v dia poradně, až se porodí placenta, která právě brání správnému odbourávání cukrů, tak není důvod dál držet nějakou dietu. Těhu cukrovka je nebezpečná pro dítě, ne pro matku, tak je psáno výše. Mohlo by se stát, kdyby byla cukrovka špatně léčena, že po dlouhodobě zvýšeném cukru v krvi u matky, bude mít miminko po porodu hypoglykémii. Tzn. Nedostatek právě toho cukru. Proto se po porodu měří u miminek glykémie, kdežto mě si z hlediska cukrovky už nikdo nevšímal. A rozhodně jsem neměla nemocniční dietu 😂😅
@pexi Budu to resit taky a sama nevim. Spis chci reagovat na ty rady najist se tesne pred porodem, ono to taky nemusi byt samostatny, ja se u prvniho porodu navecerela doma kdyz mi praskla voda, pak jsme jeli do porodnice kde se porod velmi rychle rozjel a celou veceri jsem vyzvracela. Uklidnena jsem byla tim, ze je to bezny. Takze spis je bezpecnejsi najit nejakou alternativu tomu hroznovymu cukru, nez se tesne predtim hodne najist...
@pexi Mně také dali sladký čaj a tak jsem se ozvala. A u porodu jsem měla hypoglykémie, tak mi dali sladký a partner dle glykémií podával ten, který byl zrovna potřeba. Ale jak říkám, u mne to byl jiný případ, kdy jsem po porodu nebyla ani na šestinedělí, ale ráno jsem si jen vyzvedla tašku na gynekologickém odd. Určitě to bude v pořádku, uvidíš 🙂
Mě doporučoval někdo čistý vývar (zeleninový, nebo masový, ale prostě jen "vodu"). Což je zas poměrně náročné na skladování... Ale jinak kousek vysokoprocentní čokolády by neměl při cukrovce vadit a když to bude fakt čtvereček, tak by to nemělo vadit ani při akutním uspávání... To že mají porodníci občas o porodu jinou představu, je druhá věc.
Mrkla bych do zdravé výživy. 🙂 Dají se tam sehnat různé tycinky bez pridaneho cukru. Případně oříšky?
Každopádně osobní zkušenost nemám, u obou porodů jsem zvracela. 🤦
@eithelwing uf, tak to taky není nic moc. Každý to koukám máme jinak. Takovou tyčinku jsem sebou měla minule, ale nedomluvili jsme se...
Díky všem za tipy, asi zkusím kousek té čokolády, to by mohlo jít. Možná se i chystám zbytečně, koneckonců asi nemá každý úplně celý porod v porodnici a později jsem už taky na nic moc chuť neměla. Ale trošku energie přidat by mi asi pomohlo. Nepotřebovala jsem vyloženě nahradit celou večeři apod. Spíš opravdu jen trochu té energie navíc 🙂
@martulka88 asi s sebou vezmu glukoměr a když se mi nebude něco zdát, tak prostě změřím a uvidíme... jinak naštěstí opravdu nejraději piju vodu, tak tu si donesu vlastní. Já jsem řešila v rámci nemocniční stravy několik věcí (přes několikeré upozornění na alergie jsem každý den dostala něco, co jíst nemůžu... nevadí, pro jistotu jsem s sebou měla i vlastní jídlo a budu mít zase 🙂 ).
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@pexi já teda nejsem odborník na cukrovku ale napadá mě Coca Cola bez cukru...na jídlo nic,u obou porodu sem neměla hlad, nějak sem to vydržela a že první trval dva dny skoro...