Dobrý den mamky a tehulky. Prosim dokaze mi nekdo poradit jak zjistím zda mam cmv vir aktivní s tim ze ted jsem ho chytla nebo mi jen byl zjisten a jiz jsem ho prodelala nekdy driv? Co jsem hledala v diskuzich, tak pokud byl prodelan tak by mimi melo byt ok ale pokid jsem ho teprve ted v tehu chytla poprve hrozi pro mimi co ctu na netu uplne desivy veci..V 10tt jsem mela anginu, i syn, jemu po tydnu diagnostikovala detska dr mononukleozu. Hned jsem letela na testy a ma gyndarka mi rekla ze jsem jiz mono prodelala a nemusim se bat. Pote mi volala at prijdu na kontrolní odber, a ted(18tt) s vysledky vypadala zvlastne a ze musim jet na konzultaci do cb na genetiku. Vím ze bych nemela cist ty clanky na netu ale opravdu se hodne bojim aby mimi bylo zdrave. Co mam od dr papiry tak mam tam genetické vysetreni vse ok, ze screeningu.. ale ty cmv testy skoro vse +.. nejspíš me ceka odber plodovky aby zjistili zda mimi je nakazene stejnym virem. Cekam treti ditko a o tomhle viru jsem nikdy neslysela a to je pry uplne bezny. Dekuji za rady a názory.
@karla2015 no ja se bojim jen toho ze jsem to prodelala prave v 1.trimestru.. ono je to hodne bezne ma to skoro kazdy jen se o tom nemluvi a neresi..
@karlasarlot Zkuste se objednat na imunologii. Nebo zavolat, urcite vam poradi.
Já jsem se během těhotenství setkala s CMV. Dělají se na to přímo krevní testy, kde doktor zatrhne právě cytomegalovirus. Mě to dělali i s testy na mononukleozu...( na výsledky jsem čekala zhruba 10dní - strašný muka). Testy by měly ukázat, zda jsou hodnoty paměťové ( proděláno v minulosti) nebo zda infekce probíhá v danou chvíli.
@karlasarlot ahoj. Ja jsem take prodelala cmv na zacatku tehotenstvi. Nakazila jsem se cca 3 tydny pred pocetim od starsiho syna. Zjistili mi to nahodne z krve, protoze jsem k tomu mela i boreliozu, tak uz mi pak vzali krev na vsechno. Bohuzel se neda zjistit, jestli ji mas znovu aktivni a nebo jestli ji mas poprve. Je dulezite si o tom prumluvit s genetikem a necist clanky na internetu. Ale to, co se muze stat, je bohuzel pravda. Hrozi jak fyzicke, tak i mentalni postizeni. Ale pokud jsi se nakazila jeste pred otehotnenim, tak sance na to, ze se vir dostane do plodove vody a miminko se jim nakazi, vychazi asi na 5%. Mne rekl nas genetik, ze budeme cekat na vysledky screeningu az do 24 tt. Do te doby je legalni v cr jit na potrat ze zdravotnich duvodu. Je hodne pravdepodobne, ze by se na screeningu projevily urcite zmeny napr. na mozku a na ledvinach a na vyvoji celkove. Bohuzel i kdyz vsechny vysledky vychazeji ukazkove, tak az po porodu se dozvis, jestli je miminko opravdu zdrave, protoze vady jako slepota a hluchota na utz neni videt. Po porodu nasi male delali utz mozku, ledvin a brali ji krev. A az pak nam potvrdili, ze miminko cmv neprodelalo (pouze ja) a infekce k nemu pres placentu nepronikla. Takze to znamena cele tohotenstvi v nervech a prvni dva tydny po porodu taky. Ale meli jsme stesti a holcicka je zdrava. Preju hodne sil a stesti
@karlasarlot jo a jeste k tomu odberu plodove vody. Na genetice mi prednosta kliniky rekl, ze je to zbytecny risk a pokud vylozene nechci, tak by ho nepodstupoval(prece jen je to docela invazivni zakrok). Z plodove vody se bud prokaze, jestli tam je vir aktualne pritomen a nebo ne. Ale to jestli se jim miminko nakazilo nejde zjistit.
@klaarusa me z testu vyslo ze mono uz jsem drive prodelala a tedy mam protilatky a je vse ok. Ale vysel mi poz tem CMV.... v pondeli jedu na genetiku tak se dozvim vice ale jsem v hroznych nervech... v papirech co mam brat sebou je ze " nyni jiz vysoka avidita - vylučuje primární infekci získanou měně než tri mesice pred odberem vzorku" znamená to tedy ze jsem to prodelala jiz dříve a ted jen mi na ro prisli chapu to spravne? Ja vim ja vim, mam cekat co genetika a neplasit ale ty nervy to je něco opravdu strasnyho!
@b_luci ja to chytla prave v tom cca 10tt takze fakt trnu strachy
@karlasarlot bohužel úplně nevím. Co si pamatuji, tak jsou dvě hodnoty, které lze zjistit- IgG paměťové hodnoty, IgA probíhá infekce. Pokud jsi měla obě hodnoty pozitivní, tak to by dle mého znamenala, že si to prodělala před těhotenstvím a znovu se to aktivovala v tom 10.tydnu, což by miminko nemělo ohrozit, už jsi proti tomu měla protilátky...Já vím, já byla také s nervama v kyblu. 😔 Věřím, že tě v pondělí lékař uklidní. Držím moc palce.
@klaarusa igg mam v tom papiru vedene jako "vysoke" hodnoceni a pak je tam cislo a pod tim ta veta co jsem uz psala iga tam nemam. Jen vca a dalsi neznámý veci..
@karlasarlot omlouvám se, já to měla IgG a IgM (ne IgA) . Tak jak vlastně vidíš u toho EBV viru.
V tom 10.tydnu ti odběr na CMV nebrali?
@klaarusa ahaa...no to mi brali nejak 13-14tt a rekli mi ze mono nemám ze jsem ji kiz prodelala a cmv se resilo az dyl
Ahoj tak ta mononukleóza byla už prodělana.Protože protilátký IgM znamenají,že nemoc je v akutní fázi a právě probíhá.Což tedy ukazuje,že Cmv byla taky už prodělává,úplně nevím co znamená ta avidita-že infekce byla prodělává nedávno a proto hodně protilátek.A Cmv IGM netestovali
@karlasarlot ano, mono negativní IgM či-li teď neprobíhá.
@klaarusa no a jak vim ze to patri k mono a ne k cmv?
@karlasarlot
Můj LAICKY pohled.
EBV je mononukleoza a tam máte jak IgG tak IgM. Či-li teď není, ale v minulosti byla.
A u CMV máte jen IgG také, že byl. IgM CMV nevidím. Ta věta pod tím napsaná, bohužel nevím.
Holky moc díky.
Zdravím, chtěla bych oživit diskuzi. Zjistili mi, že jsem se v těhotenství poprvé nakazila CMV virem poprvé… jsem teď v 19tt a mám jit na odběr plodové vody aby zjistili jestli vir se dostal i tam. Ale moc tomu nevěřím. A bylo mi řečeno že pokud výsledky plodové vody vyjdou negativní tak že mi těhotenství neukončí.. a bez odběru plodové vody taky ne… ale taky mi bylo řečeno že když vyjde výsledek negativní tak to není jisté jestli se miminko nakazilo nebo ne… co si o tom myslíte??? Mám hrozny strach ze když vyjde negativní tak i přes to se mi narodí nemocné dítě . :/
@lejka123987 Dobrý den,takže jste měla prokázané protilátky IG M? Pokud ano trvala bych na podrobnějších testech.
@lejka123987 Pokud vyjde negativní tak nevidím důvod proč by to nemělo být negativní.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@karlasarlot No ja chodim na imunitu a tam z krevnich 5estu poznali, ze mam aktivni cmv a eb vir. Mononukleozu sem nikdy nemela a anginu loni v unoru poprve v zivote (je mi 33)....nevim jak ty viry mam v sobe dlouho, ale mam za sebou 2 tehu a vse ok.....