Clexane preventivně. Máte někdo zkušenost?

1. říj 2024

Zdravím, ráda bych se zeptala na váš názor. Jsem po 4 zt.. všechna vyšetření v pořádku. Byla jsem nucena změnit lékaře a našla skvělého pana doktora, který byl rozhodnutý zkusit i "nové". Od potvrzení těhotenství si píchám clexane 0,4. Nyní jsem ve 32 tt. Při kontrole pan doktor říkal, že ve 36 tt vysadíme, aby nenastal problém u porodu třeba kvůli císaři nebo epidurálu. Nemám nejmenší důvod panu doktorovi nevěřit. Ačkoliv mě to trochu znepokojuje. Připisuji clexanu určité zásluhy a mám strach, aby se takhle ke konci zase něco ještě nepokazilo. Prý je to takto běžné, dokonce prý stačí i první trimestr. Četla jsem i příspěvky, kde se užíval celé těhotenství vč. šestinedělí. Myslíte, že si s tím tělo poradí ten poslední měsíc? Případně co by jste doporučili jako téma do další poradny s lékařem? Nechci být nevděčná, věřím tomu, že pan doktor pro mě dělá maximum. Ale z tohoto rozhodnutí mám jednoduše opravdu strach.
Moc díky, jestli máte někdo zkušenosti ❤️🍀

gruyerre
1. říj 2024

Já jsem ho naopak brala až od 36. týdne, protože mám horší srážlivost krve. Vůbec jsem nevěděla, že v některých případech se naopak v tomto týdnu vysazuje, takže neporadím. Ale nemohla bys to zkonzultovat s dalším lékařem?

autor
1. říj 2024

@gruyerre psala jsem jedné Dr z nemocnice, kde plánují rodit. Ta by doporučila prý vysazení až těsně před, tak ve 39 tt. Takže to určitě budu ještě konzultovat. No jsem z toho nesvá teda 🙈 ještě otázka, aby mě to pak případně napsali, když budu už přihlášena do té porodnice a bůhví jaký tam zrovna bude doktor. Každý s tímto preventivním rozhodnutím taky nesouhlasí.
Nejraději bych to už měla za sebou a věděla, že vše dobře dopadlo 🙏

sarihy
1. říj 2024

Já si píchala léky na ředění krve od 9tt až měsíc po porodu, rozhodně jsem nepřestávala před porodem takhle, právě naopak, i se mi postupně dle výsledků krve navyšovala dávka. Rodila jsem plánovaným císařem a právě i proto to zajištění bylo potřeba. vysazení před pporodem nechápu.

mecaira
1. říj 2024

Ahoj, ja měla fraxiparine a končila jsem s tim po prvnim trimestru. Nasadili mi ho, protože mi na genetice našli Anxa 5, takže kvuli srážení krve. Cely prvni trimestr fraxiparine a k tomu utrogestan. Teď vedle mě leží už skoro 9ti měsiční holčička. 😊 Myslím, že léky každý pacient bere různě, dle uvážení doktora. Pak stejně budeš chodit na kontroly do nemocnice a tam doktoři řeknou co a jak dál. Mě pak hodně hlídali kvuli té Anxe, ale neředili jsme krev dál.

astracreek
1. říj 2024

Já jsem si píchala od čárky na těhotenském testu až do konce šestinedělí. Nepíchla jsem si akorát to ráno, kdy jsem šla na císařský řez.

sarihy
1. říj 2024

@astracreek To si tě totiž zajistili oni přímo při operaci...

drep
1. říj 2024

Z pohledu evidence based uvažujícího doktora: buď je ke Clexane racionální důvod (tj. Nějaká trombofílie, antifosfolipidový syndrom, něco) a pak nedává logiku ho vysazovat, ale je holt možný, že nebude možná regionální anestezie při třeba akutní sekci. Anebo je to taková ta indikace “když nevím coby, něco nasadím”. A pak je zásluha clexanu dost diskutabilní a jeho rizika naopak neoddiskutovatelný, jakkoliv chápu, že tonoucí se stebla chytá a psychika je mocná.

astracreek
2. říj 2024

@sarihy Já vím. 🙂

aspie83
2. říj 2024

Clexan jsem píchala u obou těhotenství až do konce, jen v den císaře ne a potom ještě celé šestinedělí ano... Ale mám poruchu srážlivosti krve, měla jsem i trombózu a chodila jsem pravidelně na hematologii... U prvního těhotenství jsem právě posledních pár týdnů měla hodnoty nejhorší, že mi pořád hrozili hospitalizací, až to byl důvod, proč mi předčasné vyvolávali porod a nakonec to skončilo císařem....

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru