Chyba v OGTT testu? Máte zkušenost?

ivca93
14. únor 2020

Ahoj všem, ve 26.tydnu jsem podstoupila test na těhu cukrovku a vyšly mi hodnoty: 4,5-8,9-8,6, takže jen ta po 2h mi vyšla vyšší(jen o 0,1).Šla jsem tedy do dia poradny,dali mi glukometr a nařídili "bez cukrovou" dietu. Pravidelně se měřím a hodnoty na lačno jsem měla max 4,4 (limit do 5,3) a hodinu po jídle jsem za dobu měření měla max 6,7 (měla jsem banán a čoko kaši od Emca, limit do 7,8). Je možné že jsou výsledky z testu chybné a já nemám těhu cukrovku? Máte některá takovou zkušenost? Díky z odpověď 🙂

kvietorka
14. únor 2020

nevadi, ze jen ta 1 hodnota je vyssi a jen o 0,1 ale spravne se ma test opakovat a az kdyz oba testy mas aspon 1 hodnotu zvysenou alespon o 0,1, tak se bere, ze mas gestacni diabetes. Na tvem miste si vyzadam opakovani testu.

werumka
14. únor 2020

@kvietorka To není pravda. Test se opakuje pouze v případě, že je zvýšená lačná glykémie. V takovém případě se v testu nepokračuje a lačná glykémie se změří následující den znovu.

@ivca93 Gestační diabetes má svůj vývoj. Dělá se v době, kdy ještě po normálním jídle hodnoty neskáčou a odhalí se právě roztokem glukozy. Vlivem hormonů je nejrizikovější doba po 30. týdnu. Měřit je potřeba hodinu od začátku jídla a opravdu vynechat rychlé cukry. Ty totiž běží do krve rychleji a pak můžeš mít po hodině glykémii falešně v normě. Zbytečně tím ten organismus šponuješ 🙂

martt
14. únor 2020

@ivca93 Ja jsem u druhého těhotenství s tím dost bojovala jestli mám nebo nemám cukrovku. Poprvé kdy mi měli dělat test, tak přišli že mi ho nemohou udělat ze ty hodnoty mám vysoké. Objednali mne asi za tři dny znovu. S tím že už mi ho teda udělali celý. Tam jsem měla první hodnotu hraniční myslím že 5,1 a ostatní dvě už v normě. Přišlo doporučení abych šla do diabetologicke ambulance. Tam mi vzali znovu krev, ta už byla dobrá. Objednali si mne za 14 dni, kdy mne dělali znovu OGT test. Ten vyšel v normě. Za další týden co si mne pozvali brali znovu krev a ta byla opět dobrá. Doktorka vymyslela, že cukrovku nemám, ale ze mi půjčí domu glukometr a ať si v lékárně koupim testovací papírky. A testuji se doma. To jsem odmítla a po poradě s gynekologie už jsem tam nešla.

lachtanice86
14. únor 2020

@ivca93 v té kaši co sis dala je rychlý cukr a ten se ti po hodině na glukometru fakt neukaze

ewkyns
14. únor 2020

Máme to dost podobné...moje hodnoty bývají 4.5 4,9 5,3 5,0 5,8 nejvíc jsem měla 7,6 a to po kukuřičných chlebíčcích..😂 Jsem zvědavá co mi na to Mudr poví.. 🙂

ivca93
autor
14. únor 2020

Díky za odpovědi holky, jsem zvědavá co mi na to řekne doktorka 😊

ivca93
autor
14. únor 2020

@lachtanice86 a po jaké době se můžu otestovat, abych měla výsledek k něčemu? Zkusila jsem dva sloupečky čokolády a testovala po 30minutach a hodnotu jsem měla 5,4.

falling
14. únor 2020

Mela jsem to stejne, posledni hodnota zvysena o 0,1. Po kazdem jidle jsem taky mela uplne normalni hodnoty. Ale cukrovka se vyviji a zhorsuje az do 36.tydne. A prave az ve 36. tydnu jsem mela poprve zvysenou hodnotu (po ryzi). Sladkosti mi taky prochazely. Je dobre to nebrat na lehkou vahu a dietu alespon ramcove dodrzovat a stale se merit. Cukr muze najednou vyskocit po necem, po cem bys to ani necekala, a opravdu se stava, ze cokolada ti projde lip nez napriklad ta ryze.

ivca93
autor
14. únor 2020

@falling Já se právě snažím vyzkoušet co by mohlo vadit (viz ta kaše s banánem) jinak jedu podle rad z internetu, doktorka mi toho moc neřekla, nebyla tam zrovna sestra přes jídelníčky 😕

falling
14. únor 2020

@ivca93 kazdemu muze vadit neco jineho, tak proste mer po jidlech a uvidíš. Ja taky pul doby přemýšlela, jestli tu cukrovku fakt mam 🙂 ale docetla jsem se, ze u zdraveho cloveka test ogtt zvedne hodnoty po hodine tak na 6,5,takze nejake zhorsene zpracování cukru tam fakt bude

balogis
15. únor 2020

Moje hodnoty byli 4,3 9,5 a 2,3 ,prý hypoglykémie a nikdo nic neřešil

balogis
15. únor 2020
merope
15. únor 2020

Neměla jsem cukrovku, ale tipuji, že s problémy s tlakem je to podobné - tzn. pokud ti přijde, že je vše ještě ok, hodí se dodržovat dietu rámcově (pokud ti to nedělá problémy v práci, objednej se do dia poradny k té sestře, co je přes jídelníčky, když tam minule nebyla a dotazy prober s ní) a měřit se nějak pravidelně méně často. A když uvidíš, že to začalo jít nahoru, tak vidíš, že se to opravdu zhoršuje a je to potřeba řešit. On i ten záchyt bude tabulková záležitost - prostě u někoho se to vyvine rychleji, u někoho pomaleji, u někoho možná vůbec. Ale potřebují dát hranice takové, aby ty holky, co projdou, cukrovku opravdu neměly. Zda se ti rozvine do konce těhotenství, to ti teď nikdo neřekne. Každý organismus je jiný. U mě si taky mysleli, že tam musí být cukrovka - a ona to byla preeklampsie, která se srovnávala víc jak půl roku po porodu.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru