Bisoprolol v těhotenství. Užívala jste některá a miminko bylo v pořádku?

nalinka109
4. říj 2023

Ahoj ženy potřebuji radu... Od roku 2019 beru bisoprolol na arymtii...Při kontrole u kardiologa jsem hlásila jze jsem těhotná a on nějak nereagoval a nechal mi bisoprolol 1/2 tablety bez změny.. Dneska jsem na netu narazila na to že se bisoprolol nesmí v těhotenství užívat že způsobuje malou porodní váhu, že dítě neroste, předčasný porod a další hrozné věci. A já jsem teď zoufalá! Bojím se abych maličké nějak neublížila s tím že doktor něco zanedbal...😭😭😭 Já jen zdá někdo v těhotenství taky užíval a nakonec bylo všechno v pořádku... Děkuji za každou radu❤️❤️❤️

Ps: na screeningu bylo všechno v pořádku jak na prvním tak i na druhém.. Malá měla velikost jak mít měla a srdíčko bylo taky v pořádku... Jen mě.to hrozně vyděsilo.. Teď už budu začínat 27tt...

drep
4. říj 2023

Z betablokátorů je nejvíc zkušeností s metoprololem, takže já osobně bych spíš převedla na ekvivalentní dávku toho metoprololu. Ale vlastně největší problém s bisoprololem je méně zkušeností u těhotných, pokud je KI metoprolol, tak je možné jej podávat. Ta rizika malé porodní váhy mají všechny betablokátory. Nicméně neléčena tachylardie a/nebo hypertenze je pro plod i pro matku nebezpečná

nalinka109
autor
4. říj 2023

@drep Já se hlavně bojím aby to nějak neublížilo miminku.. Když jsem si přečetla co všechno se nedej bože může stát... Jen si říkám proč mi nenapsal léky co by miminku neublizili a proč mi nechal ten bisoprolol

drep
4. říj 2023

@nalinka109 tak ty potřebuješ betablokátory. Tam ty rizika platí pro všechny léky té lékové skupiny. Takže dál je to akademická diskuze, tam jde fakt o to, že je ten metoprolol nejstarší a tedy nejvíc vyzkoušený, to neznamená, že je bez rizik.

nalinka109
autor
4. říj 2023

@drep A u toho bisoprolol? Jsou tam velká rizika opravdu taková co se všude píšou?

drep
4. říj 2023

@nalinka109 přečti si znova, co píšu. Celá skupina léků, které se jmenují betablokátory, má určité riziko těch nežádoucích účinků. V příbalovém letáku každého léku se píše, že je v těhotenství nevhodný. Snad kromě paracetamolu. Protože se může dávat metoprolol, z logiky věci by měl být bezpečný i bisoprolol. Ten je taky povolený, jen je na něj mí dat, proto se preferuje ten metoprolol. To neznamená, že se nemůže stát, že dítě nebude malé. Ale zároveň prostě neléčená tachykardie je průser.

nalinka109
autor
4. říj 2023

@drep děkuji moc za vysvětlení 🙏🍀

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru