A zase ta cukrovka. Co si myslíte o měření cukru?

bobecek79
16. únor 2021

Maminky,chci se Vás odbornic zeptat,mám zjištěnou těhotenskou cukrovku již v 1 trimestru. Hodnoty mám doposud dobré,poslední výsledky cukr na lačno ze žíly 4,3 a HBa 29. Dneska jsem si měřila lačnou a byla 5,7,zkusila jsem ještě jednou z jiného prstu a 4,7. Hodinu po jídle 5,4. Co si o tom myslíte? Mám to řešit,nebo jen zítra zase zkusit lačnou? Mám se měřit 2x týdně. Docela o tom přemýšlím,čím to je. Díky za odpovědi.

leniczka23
16. únor 2021

Měla si pořádné umyte ruce úctě první lacne?

bobecek79
autor
16. únor 2021

@leniczka23 před měřením si vždy umývám ruce

leniczka23
16. únor 2021

@bobecek79 v tom pripade je ten rozdíl fakt divný. Zkusila bych zitra a uvidíš. Nicméně mě vždy říkali volat až když bude vyšší hodnota tři dny po sobě.

majena39
16. únor 2021

@bobecek79 mne upozorňovali na to, že glukometr na doma si mezi měřením musí 15 minut oddychnout jinak ta druhá hodnota nemá výpovědní hodnotou 🤷‍♀️ takže za pravdivou berou vždycky tu první.

leniczka23
16. únor 2021

@majena39 asi záleží na glukometru, ale tohle jsem.v životě neslyšela a ti mám zkušenost se tréma cukrovkama. Naopak mi bylo řečeno, že pokud se mi jedna hodnota nezdá, můžu přeměřit. Nepopírám tvoji variantu. Jen píšu svoji zkušenost.

cilkat
16. únor 2021

Zkuste to změřit zítra znovu. Ten rozdíl hodnot je velký, opravdu to vypadá, že měření bylo chybné. On mohl být třeba i špatný proužek nebo tak.
Jinak jak už někdo psal: jedna hodnota mimo normu nic neznamená - vlastně jen to, že je třeba měřit víc, abyste si byla jistá, že je to fakt jedna hodnota.

nina004
17. únor 2021

@bobecek79 Mne kázal doktor volať ak budú hodnoty tri dni po sebe vyššie. Jedná vyššie nameraná hodnota môže byť len diétna chyba, alebo zlé umyte ruky či čokoľvek iné. Neviem ako skoro po sebe si premeriavam,ale odporúča sa merať najskôr po 15min.inak môže glukometer namerať hodnotu chybne. Mne sa to stalo,keď som hneď po sebe premeriavala. A určite merajú častejšie ak sa ti to nezdá. Ono tá lačná býva najhoršia. Kázali mi dva krát do týždňa, ale hodnotu na lačno si meriam každý deň a teraz už aj po večeri,lebo sa to zhoršuje a nik mi na to nič nepovedal.

bobecek79
autor
17. únor 2021

holky,tak dneska lačná 5,2 a po snídani 7,6....jsem z toho hotová....že to najednou tak vyskočilo. Budu měřit do pátku a když by se zvyšovala,volám k dr. Nevíte někdo od kolika se dává inzulín??

cilkat
17. únor 2021

@bobecek79 Obojí je to na hraně tolerance domácího glukometru a myslím, že pokud se to nebude zhoršovat, tak ti zatím nikdo inzulin dávat nebude.
Ale s postupem těhotenství se Bohužel hormony zvedají a tudíž cukrovka většinou zhoršuje. Krátkodobě lačnou může zhoršovat i třeba viroza, nevyspání, stres...
Držím palce, ať jste ty i malé v pohodě 😉 .

nina004
17. únor 2021

@bobecek79 5,2 je dobrá lačná a 7,6 je tiež dobrá. Lačná sa rieši až keď je opakovane nad 5,3 a do hodiny po jedle môžeš mať do 7,7 a do dvoch hodín do 6,8. Keď máš opakovane nad tieto hodnoty a neurobila si žiadnu diétnu chybu tak sa to rieši. Ja som dostala inzulín nočný,keď som mala lačnú opakovane 5,7-6 a denný keď som mala po dvoch hodinách opakovane nad 6,8. Ráno môže robiť problém napr.pečivo, syr, rajčiny alebo paprika žltá a červená

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru