28. tt - měkký čípek 19 mm. Jak moc je situace vážná?

kopeckovadana
1. zář 2022

Dobrý den, momentálně jsem 28tt, včera na kontrole se mi čípek zkrátil na necelé 2mm a je měkký. Vnitřní branka uzavřena. Jak moc je tato situace vážná? Popřípadě měl někdo podobné hodnoty a rodil v termínu, nebo alespoň za hranicí 34tt?
Minuly tyden v pondeli jsem byla hospitalizovana kvůli čípku 13mm a propousteli mě tentýž týden v pátek s nálezem 22mm. V nemocnici jsem dostala injekce na dohrání plic, kapacky s magnesiem, antibiotika a jeste macmiror do pochvy, měla jsem crp 30. Vypadá to, že čípek se zkrátil na základě nějakého zánětu(pokud je to možné?), na další výsledky ze steru stále čekám. Děkuji za odpovědi

bertik20
1. zář 2022

Já měla zkrácený a měkký od 29 tt. Měla jsem odpočívat. Ve 33 tt jsem skončila v nemocnici s krvácením. Tam jsem byla 5 dní, dostala injekci na dozrání plic a hořčík. Vydržela jsem do 35+5 tt ale to jsem poctivě ležela a chodila pouze na WC. Těhu mi držel hořčík, jak jsem vysadila, za pár dní se malej narodil. Bylo to ale také tím, že se mu u mě už moc nedařilo, měl nízkou porodní váhu, placenta byla malá a už nedávala moc živin.

kopeckovadana
autor
1. zář 2022

@bertik20
Mě naposledy dělali odhad ten minulý pátek, kdy jsem byla 27+0 a vycházelo to 860g. Mám právě strach, že miminko bude taky malé, ale nikdo mi k tomu nic neřekl a včera ultrazvuk nikdo nedělal. Kontrolu mám až za 3 týdny a bojím se, aby pak nebylo miminko o hodně pozadu. Četla jsem že ležení předčasnému porodu nezabrání, ale snažím se ležet, jen wc, jídlo, hygiena, ale i tak mám strach že nález bude horší. Dávala jste si i nohy nahoru, nebo prostě jen ležela? Já musím jen na levém boku, protože na pravém mám diletaci ledviny. Omlouvám se, jestli se moc vyptavam. A vaše miminko je v pořádku? Zvládli jste to všechno? Popřípadě máte nějaké rady? Užívám momentálně utrogestan 1-1-1 orálně a ode dneška magnosolv 1x denně. (Před tím v nemocnici a do kontroly magnesii lactici 2-2-2).

milixx
1. zář 2022

@kopeckovadana
Ahoj,
klid, já měla hodnoty ještě nižší a vydržela nakonec do 40+1 🙂 Byla jsem od začátku silně riziková se spoustou dalších problémů.
Je dost pravděpodobné, že když se pořádně vylèčí Tvůj zánět, donosíš normálně do termínu, neboj 🙂
Takhle: nasadili Ti i vaginální progesteron? Plánují Ti třeba infuze Atosibanu? V péči jaké nemocnice jseš?
Za sebe doporučuji klidový režim (i když mi autoritami nebyl příliš doporučován), opravdu jsem v podstatě do 34TT jen ležela a vstávala jen na jídlo, hygienu, WC.

milixx
1. zář 2022

Teď koukám, že ten progesteron máte, to jsem předtím přehlédla. Proč ho spíš nezavádíte? Má tak o 90 % vyšší účinek.

kopeckovadana
autor
1. zář 2022

@milixx
Od včerejší kontroly jsem v péči v nemocnici ve Zlíně, když jsem byla hospitalizovana v Kroměříži dávali mi utrogestan také orálně, ale vyšší dávky 2-2-2. Vaginalne jsem si zavadela pouze Maxmiror 0-0-1 na týden. Ze zprávy jsem vyčetla že mám zakrvacene hrdlo, tak jestli třeba nechtějí aby se to tam nějak ještě poranilo? Nebo jestli to udělal ten zánět? Měla jsem výtok, trošku jiný než obvykle a bolení v podbřišku, ale žádné svědění ani pálení jsem neměla. Volala jsem si do Zlína ohledně toho užívání a řekli mi orálně, jedině kdyby mi po něm bylo zle, tak vaginalne jen večer. Četla jsem moc diskuzí že orálně je k ničemu a ještě zatěžuje játra, ale jak v Km tak ve Zlíně řekli polykat.

bertik20
1. zář 2022

@kopeckovadana jen jsem ležela - na boku, na zádech se mi dělalo zle. Syn měl v tom 33 tt odhad váhy 1800 g - měřili ho v porodnici, jak jsem tam ležela. Od té doby pak už nikdo, den před porodem jsem byla u svého gyn, ale dostal covid, tak mi sestra udělala jen poradnu a ozvy - Dr měl měřit malého. Druhý den jela s překotným porodem, syn vážil 2005 g, takže za cca 3 týdny přibral pouze 200g. Naštěstí jinak zdravý, vše krásné dohnal

bertik20
1. zář 2022

Utrogestan se dá zavádět i polykat. Když se polyká bývá tedy častěji špatně od žaludku.
Hořčík jsem měla magnosolv, ten mi pomáhal moc

pomerancik
2. zář 2022

@kopeckovadana ahoj, taky jsme měla úplně kraťoucky čipek, miminko se narodilo 33+3 váha 1800, ale narodilo se takto brzo z úplně z jiného důvodu takze buď v klidu!... malá je drobek dodnes ale je jinak je zdravá a je to torpédo, takže v pohodě určitě to dobře dopadne... První týden jsme poctivě ležela, zkoušela jsme i ty nohy nahoře, další týden už jsme ležela ale občas jsem seděla se starším na zemi a každý týden jsme se rozcházela více a více .. za prve jsme si nemohla pomoct a jen ležet a za druhé starší měl rok a půl a potrebval mě... Dopadne to dobře, mě potom měření průtoky aby věděli jestli je malá vyživována..

handulkak
2. zář 2022

@kopeckovadana já měla zkráceny od 23tt, ve tvém týdnu jsem neměla skoro žádný a ve 31 už vůbec. Malá se narodila 37+0. 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru