Zdravim, mam jeden pokoj na vychod-obyvak, kde je chladek a vetsinu dne sem nesviti a druhy na zapad, kde je to pravy opak-loznice. Chtela bych poridit pokojovky, ktere preziji moji peci (😃) a zaroven budou neskodne pro prcka, ale vubec se v tom nevyznam. Poradite?
Aloe a rýmovník přežívají dlouhodobě v naší domácnosti, zvládají i občasnou "péči" našho batolátka 😉
Ja jsem do bylinek, levandule kranse voni, je neskodna, prezije vse, chce zalevat, akorat sse rychle rozrusta, takze chce velky kvetnik. Eukalyptus a rymovnik. Osoobne bych dalla i kaktusy, ale nekam, kam ditko nedosahne, vypadaj hezky a zalejvat mallo, zadna pece.
mě teda nikdy žádné dítě kytky nelikvidovalo, s tím začalo až teď kotě 😅 jsem taky špatný zahradník, tak osvědčená je dracéna, ta přežije snad vše. aloe si chci pořídit. mám tu ještě dvě odolné kamošky, které se mnou přežívají stěhování a tudíž všemožné výkyvy teplot i světla, ale netuším, jak se jmenují 😀
@blahova_andrea ja se prave spis bojim, aby mi kytka nelikvidovala dite 😂
no doporučuju kytky prostě dát na vyvýšený místa, kam nedosáhne... sníst jakoukoliv kytku je asi nic moc....
třeba tlustice jsou fajn, různý "kopřivy" jsou plevel jak prase🙂)), fíkusy (https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/fikus-pes... to úplně nahoře, ta "bonsaj" ficus retusa mi přijde docela odolná taky) , dracena občas chytí nějakou sviňku, takže ta není úplně jistá, no............ jako měla bych víc typů, ale já neznám ty názvy:D
My máme doma teda přes 35 pokojovek. Miluji to, pokojovky jsou mé hobby. Nicméně mám i jedovaté. Ty nejjedovatejsi mám pro jistotu dané vysoko. Každopádně musíš vědět sama zda ti dítko leze na kytky či ne. Synovi budou v červenci dva roky a absolutně si jich nevšímá. Je to spíš o tom co se dítěti dovolí a co ne. Nás malej toto chápe. Každopádně děti jsou zkoumavé, takže pro svůj klid mám malého neustále raději na očích. Jinak ve svém pokojíčku má pouze rymovnik, aloe vera a osazené terarium sukulentama. Neškodné pokojovky které přežijí všechno...🙂
@zlorenka no tak to záleží kam ji umístíš. moje děti naštěstí nepojídaly cokoliv našly 😅 i tak jsem kytky měla ve vyšších polohách a byl klid oboustranně 😉
Také máme rymovnik 🙂 ( je to " plevel" 🙂). A jednou se nám právě stalo místo aby syn spal ( já spala vedle) tak ten rymovnik oskubal to mu byli 2
@kristymaty zatim neleze vubec, natoz na kytky :D
Diky vsem za tipy, umistit z dosahu a prte na ocich je samozrejme, ale kdyz si muzu vybrat, furt je clovek klidnejsi, kdyz mu doma produkuje kyslik spis medunka nez tchynin jazyk :D
U nas vedou orchideje a fialky 🌸
Pokud by ti prcek casem nekam mohl vylezt, nedoporucuji jedovate, drazdive nebo pichlave kytky - fikus, oleandr, euphorbia (prysec), tchynin jazyk, avokado (hruskovec), kaktusy, agave. Je toho vic, na netu jsou ruzne prehledy, co je jak jedovate. Jinak treba konvalinky a narcisy si clovek da do vazy, ale jsou jedovate (u narcisu i voda v jejich vaze). Jde o to, jake mas moznosti a ceho se bojis a nebojis.
odolný je potos, fikus, zelenec, aloe,...
Jinak u nas az na africke fialky, pokojove ibisky, kavovnik, citronik a zelenec vsechny kytky z bytu sly na chatu😊.
A z tech oblibenych jsou treba jedovate orchideje. Dale vetsina kytek s hodne barevnymi nebo strakatymi listy je jedovata.
Jediné co mám je rymovnik na komodě a v kuchyni bylinky. Malý mi vse tahal dolů z parapetů,takže jsem vše dala pryc.