Vymalování a vyčištění bytu. Co koupit?

23. bře 2024

Zdravim vsechny, prestehovala jsem se s 1,5r dcerkou do bytu, ktery je znacne zanedbany a potrebuji si to tam opravit a zvelebit. Samozrejme s batoletem za zadkem. Kdyz se se mnou podelite o zkusenosti, jak na to, budu rada.
V prve rade potrebuji vymalovat - zdi jsou strasne spinave, rohy obouchane. Asi by to chtelo nejak zasadrovat. Jak to mam udelat? Co na to koupit? A jaka barva je nejlepsi a zaroven za dobrou cenou?
Pak potrebuji vycistit troubu - roky nemyta, hruza! Mate nejaky osvedceny prostredek, cim tu zapecenou mastnotu sundat dolu?
Pak listy u plovoucich podlah - jsou polamane a vytrhane.
Dale na jednom miste jsou i desky z plovoucky vytrhane - cim to prilepit?
Jestli jste nekdo resil neco podobneho, budu vdecna za kazdou radu.
Dekuji!

pavicka
23. bře 2024

Jsi v pronajmu?

autor
23. bře 2024

@pavicka ne. Ja jsem majitelem bytu. Zdedila jsem ho, takze vse si musim zaridit sama. Nemam vsak zadnou predchozi zkusenost co se tyka ruznych oprav apod...

autor
23. bře 2024

Na internetu je spousta rad, to vim. Ale jde mi o ciste zkusenosti primo od toho, kdo se do toho poustel. Idealne s batoletem, ktereho nemam kam dat, u vseho mi asistuje 😀 Ci jaky valecek koupit a jaky urcite ne apod.

lv
23. bře 2024

Na troubu pěna z DM drogerie, opakovaně po sobě. Do zbytku bych se já nepouštěla, pokud nejsi extra zručná, nemáš zkušenosti, zaplatila bych to, na pár dní s batoletem odjela

autor
23. bře 2024

@lv to by bylo idealni, ale obracim ted kazdou korunu, rezerva se zmensuje a zmensuje... za to bych nechala tak 20tis, coz nechci dat.. ale je pravda, ze z predstavy, ze napr. ty zdi delam s ni, se mi orosuje celo 😅. A zase se mi nechce cekat pul roku, az nastoupi do skolky... to pak budu v te dobe pracovat... musim to nejak vymyslet...

janedv
23. bře 2024

Hele, takovy zaklad na zachranu - tu nejhorsi spinu z tech zdi normalne umyj, vodou, nebo lehce s jarem. Nech vysusit.
Valecek ja k malovani nemam rada, proste stetka je stetka. Primalex je asi nejstarsi, nejosvedcenejsi klasika. Chtej vodoureditelne barvy.
Kup kryci folie, takove jak "svacinove sacky" material, velikost 4*5m, u nas maji za 35kc. A hodne papirove lepici pasky. Tim to uchytis na vse a nezabordelis. Muzes z toho batoleti udelat hru, bude lepit pasky.
Sadru, chrej bilou, pozor, ne sedou stukaterskou, ta dlouho schne. Sadra pro batole ideal, udelej ji par odlitku z babovicek, dej male kladivko at si je pak rozbiji, dovnitr muzes neco skryt, treba plastove zviratko.
Plovouci podlaha - hele, nejlepsi vymenit, ale kdyz to nejde, kup lodni lak (tak se to jmenuje, po uschnuti je hodne tvrdy) a muzes tu plovoucku proste hrubou vrstvou (tj nekolika natery) prelakovat. Blby je, ze to musi uschnout, to je podle tloustky nateru i den, dva, tak leda k babicce na vikend nebo to delat po pokojich a ten pokoj zavrit.
Pak jeste existuje balakryl, v ruznych barvach, to je kryci netoxicka barva, paradni na obnovu nejake stolku, nabytku zalevno. Jednou jsem tim natrela stary lino na podlaze, drzi, kryje, sice se pocase loupe, ale pretres a za chvili suche.
Tech levnych triki je hodne, jak studentka jsem bydlela po ruznych podnajmech a kamaradech, takze triku jsme vyzkouseli hodne 🙂

prejeta_zaba
23. bře 2024

Nemáš nějakého bráchu, dědu, tátu nebo někoho, pro koho by to byl půlden práce? Protože pro šikovného chlapa to bude chvilka, ty se s tím budeš drbat týdny... Jestli je zeď moc oprýskaná, to spíš omítkou než sádrou, pak zatřít primalexem. Jestli jsou na zdech mastné fleky, umýt jarem a pak až zamalovat. Zvážila bych i oškrábání stěn, jestli je tam xy zašlých vrstev malby, smrad, zatuchlina atd. ... Vše na to koupíš v nějakém hobby marketu. (Obi, Baumax atd.) Troubu předehřát s kastrolem vody - pára tu špínu trochu odloupe, pak postrikat sprejem na grily z DM a vydrbat, klidně i dratenkou, kdyžtak opakovat. Lišty koupit nové nebo přilepit Mamutem, na tom nic moc nevymyslíš. Jako zvládneš to i sama, ale bude tě to stát mnohem víc sil a času nez chlapa...

bbn
23. bře 2024

S batoletem za zády - sehnat na bazaru v okolí velkou ohrádku nebo postýlku, dát jí tam hračky, knížky,…cokoliv, co ji chvíli zabaví…. A můžeš pracovat. Pokud budeš s ní v pokoji, tak si myslím, že bude spokojená v té ohrádce, můžeš jí při práci povídat, zpívat a přesto budeš mít volné ruce.

autor
23. bře 2024

@janedv tyy jo, diky za skvele tipy! ❤️ Urcite se inspiruji, jde videt, ze mas zkusenosti 😀
Jinak zkousela jsem tak zhruba vzit tu zed jarem a zrejme je na tom omyvatelna ta barva, protoze se vubec nerozpousti. Ale stejne jsou na ni vyloupnute kusy. Doporucila bys to seskrabat celou tu zed nebo to ta barva zahladi? Jsou tak cca 1 mm hluboke. Viz foto v dalsim komentari. Dam tam i fotku toho obouchanyho rohu - co s tim? 🧐

@prejeta_zaba noo, chlapi. S temi je to prave slozite. Jsem v uplne jinem meste nez jsem zila, takze tu nikoho neznam. Zacinam novy zivot 🙂 rodice ani sourozence nemam. Muzsti kamaradi by sice byli, ale nerada bych, aby od te pomoci ocekavali ode me neco vic, kdyz by jeli x desitek kilometru mi pomoct... a uprimne, nechci chlapy dlouhou dobu ani videt 😵‍💫😵‍💫
Takze i kdyz by to meli za chvilicku hotove, tak radeji to budu delat sama a po kouskach...

autor
23. bře 2024
janedv
23. bře 2024

Hele, seskrabat zdi je nejlepsi, ae ruku na srdce, my to nikdy neudelali, pac je z toho strasne bordelu. To s batoletem nedas. Kup hruby smirgl papir a jeden jemnejsi a ty nejvetsi diry prebrus, aby se zahladily okraje. Pak sestri navlhko, at se ti ocisti a maluj. Az obou nekdy v budoucnu delat vetsi rekontrukci, pak to obouchaji.
Rohy, ty jo, zadna hitparada, podivej se v obi nbo techto obchodech po "rohovy profil smolepici" nebo se tomu rika i"rohova lista samolepici", pro obrazek jsem ti vygooglila toto. Muzes to tam nalepit, toto dosadrovat sice pujde, ale bude s tim s*ani.

https://garnyze-kolejnice.cz/dekorativni-listy/...

janedv
23. bře 2024

A az budes nekde nakupovat, mrkni u @gertha tabulovy nater,jednu zed tim natri, kup batolti brevne kridy a mas klid na praci🙂

inka02
23. bře 2024

Oděrky na zdi bych opravila tmelem, prodávají ho i v malém kyblíčku a na malé nerovnosti to stačí. Takže koupit špachtli a zamáznout. Až to zaschne, lehce přebrousit brusnou mřížkou na sádrokarton. Celou plochu zdi napenetrovat a až pak malovat. Určitě bych to neškrábala, o tom prachu se ti bude i zdát a pak bys ty stěny stejně musela vyrovnávat. Možná, že bys tím tmelem zvládla zadělat i ten roh.
https://tmely-silikony-lepidla.heureka.cz/het-a...

janedv
23. bře 2024

@inka02 ty jo, tmel, to je super napad! To jsem neznala 🙂az budu decka ucit triky do podnajmu, pisu si, diky. Mnohem lepsi nez to vzit smirkovym papirem jak to delavala ja.

lutu11
23. bře 2024

My jsme si takove prace delali sami. Za mne smirglem osouchat zdi, zkontrolovat vypukliny a odstranit je. Opravit diry stukem a praskliny tmelem. Na roh, co ukazujes existuje rohova perlinka. Krasne z rohu udela roh. Na to stuk. Velkej problem jsem mela naposledy s plafony. Vickrat malovane, lepili se mi stare vrstvy na valecek, nervy mi tekli az az. Delala jsem to normalne kazdy den do noci po praci asi 8 dnu. Na samotne malovani jsem pouzivala valecek. Stetku nesnasim, pac dela smouhy. K urychleni existuje tlakovy strikac barvy. Ten je nejrychlejsi. Jinak s ditetem bych to delat nechtela. Hodne se prasilo, a byl pruvam. Jde to, ale pevne nervy preju.

lutu11
23. bře 2024

Jo a barva, jedine primalex polar. Nemusi byt umyvatelna. Ta stejne moc nefunguje

radecka1
24. bře 2024

V obchodě, kde prodávají barvy, popiš, co budeš dělat, případně ukaž fotky jak to vypadá. Pánové v hobby obchodech bývají velmi vstřícní a snaží se pomoc a poradí vše, co je nutné koupit a dají i tipy na postup, když vidí bezradnou ženu 🙂.

fyii
24. bře 2024

@lutu11 primalex polar nebo dulux, koupis v kdekoliv. Ja naposledy v Obi a byl za dobrou cenu. Opravit jak psaly holky vyse. Podlahu listy se daji koupit i nove a pridelas to mamutem, seriznes do uhlu obyc pilkou. Tu vypadlou podlahu pokud je to jen kousek zrovna prilepis mamutem a jinak existuji lepidla na plovouci podlahy.. tohle vsechno by ti v n4jakym obi urcite poradili. Jo a hlavnr vsechno si zakrej i prazdnou podlahu kartonama, igelitem usetris si pulku prace

gertha
24. bře 2024

@janedv díky za zmínku. Hodně jsem řešila nízkorozpočtovou kuchyň a tabulový nátěr se mi za asi devět let užívání osvědčil. Vyjde výrazně nejlevněji a nikde žádné spáry, umyješ a hotovo. Jednou za tři čtyři roky nátěr obnovíš.

gertha
24. bře 2024

Přesně, jak píšou holky. Štětec a Primalex, v akci Dulux. Použitím pásky a fólii si nesmírně ušetříš úklidu po malování. Drobné opravy sadrou Ti kamarádi udělají za dobrý oběd s pivem a bábovkou🙂

janedv
24. bře 2024

@gertha uplne me to nadchlo, mas to super vymyslene. Nam se to do kuchyne nehodi, ale budu predelavat pokojik v dohledne dobe myslim, ze na tabulovu nater dojde. Nepamatujes (kdyztak vygooglim) jestli existuji i jine nez cerna barva? Diky!

gertha
25. bře 2024

@janedv určitě, prý už jsou i jiné odstíny, dokonce prý bílá. Takže bych o tom taky uvažovala. Ale mám vše nerez a dřevěný bedny, tak černá je teď dobrá. Taky prý v Lidlu mají tabule, kamarádka si je koupila a nalepila, jako zástěny za kuchyň a vyšly zdaleka nejlevněji.

michaela666
25. bře 2024

Stěny zasádrovat ( prodává se namíchaná sádra v kelímku, kterou jen vezmeš a rovnou s ní pracuješ), první nátěr štětkou, druhý válečkem. Na zem zmiňované fólie nebo velké kartony. Děda je malíř pokojů a za posledních pár let přešel od Primalexu na Farmal - lépe se sním pracuje pokud chceš sama míchat barvy, protože při natírání nedělá šmouhy.

autor
25. bře 2024

Holky, moc dekuji za skvele prakticke tipy! Tohle jsem presne potrebovala 👌🏼👌🏼 Jsem zvedava, jak mi to pujde. Jeste se mi v koupelne odlupuji nektere kachlicky, tak kdybyste meli zkusenosti i s timhle, tak budu hltat kazdou radu 😀

gertha
25. bře 2024

Pochlub se s výsledkem, těšíme se.

hojda
25. bře 2024

trouba pěná z dm, nahřát troubu, nastříkat a dát na to igelit, pak to jde krásně samo.

dominika963852
25. bře 2024

https://questprofile.cz/samolepici-ochranny-roh...
Toto bych dala na rohy. Ať s tím nemáš extra starosti.
V hobby marketech prodávají též,ale ne samolepící. Stačí k tomu přikoupit lepidlo.
Máme je i na nových zdech, aby se nám právě takto neobouchali.

zekrt
25. bře 2024

Já zeď oškrábala, natáhla štukem, zahladila. Maluju nejradši válečkem a HETem. Primalex mi déle smrdí. Podlahu bych vytrhala a dala lino, pod něj stěrku. Kachličky bych teď neřešila a šetřila si na komplet opravu koupelny.

zekrt
25. bře 2024

Kamarády jsem taky zapojila, na to co neumím vůbec, a neočekávali vůbec nic. Jsem za to moc vděčná, bylo to od nich moc milé a pomohlo to.