Vinyl nebo marmoleum?

samettka
24. bře 2022

Dobrý den, ženy,
prosím napište mi své postřehy, spokojenost, nespokojenost, s podlahou z marmolea či vinylu v obýváku a kuchyni, bez podlahového vytápění. Hlučnost, chytání prachu, cena, výběr barvy, teplota, měkkost, údržba, atp.
Děkuji 🌹

martulka88
24. bře 2022

Mám vinyl v kuchyni a chodbě - značku quick step - click systém kaňonový dub šedý a nikdy bych nevyměnila. Když mi něco upadne v kuchyni, nezničí mi to podlahu, není studený. Prach není vůbec vidět a vlastně ani se nedrží - máme doma ještě parkety a to je očistec.

prejeta_zaba
24. bře 2022

Podle mě je to to samé. Marmoleum by mělo mít akorát nějaké "přírodnější" lepidlo, jinak to na došlap nepoznáš. Záleží, jakou vrstvu stěrky dáte pod to, jak kvalitně to budete mít položené a jakou tloušťku. Podle toho se odvíjí všechno ostatní. Vzorů je toho nespočet, podle toho na tom taky ne/bude vidět prach a špína. My konkrétně máme nějaký zátěžový, lepený vinyl. Na chůzi je lehce tvrdší než lino, ale zase příjemnější než plovoucí podlahy nebo dlažba. Hluk to vůbec nedělá. Je to poměrně měkké, takže když třeba něco spadne, nerozbije se to. Vylití a zátěž to dává v pohodě. Máme v tom čáry - jakože vzor dřeva, což je sice pěkné a příjemné na nohy, ale šílené na údržbu, to už bych si nedala. Cena jedna z nejvyšších za podlahy, ale zase to vydrží všechno.

korin
24. bře 2022

Máme vinyl. Vypadá pěkně, i když zblízka jsou v něm škrábance, děti podlahu nešetří. V zimě je mi od nohou zima, bez bot se neobejdu. Kuchyni máme na jih, což je kámen úrazu. V létě nemůžu nechat otevřené dveře na balkon, protože vinyl se s vysokými teplotami nekamarádí, roztáhne se a zvlní. Po ochlazení se zase smrskne, ale myslím, že trochu víc, než byl původně, že se nám maličko roztáhly škvíry, i když fakt jen maličko. V předsíni se nám zase vytvořila nizounká vlna. Byla to dost drahá podlaha, čekala jsem víc. Nicméně když je na balkoně dlažba rozpálená tak, že člověk neudrží ruku, nevím, jaký materiál by to vydržel, asi jen ta dlažba. Esteticky je ovšem na vysoké úrovni.

anakolut
24. bře 2022

@korin To přijde divný, že se to vlní. Taky máme vinyl a balkón na jih a v létě se na balkón nedá jít bez bot, protože by se člověk spálil, ale podlaha se nám nevlni. Možná by se to dalo reklamovat, třeba bys uspěla.

korin
24. bře 2022

@anakolut Nemyslím, prostě to není určené do extrémních teplot (na teploměru je přes 50 °C), v běžném provozu a teplotách je bez problému. Moje máma bydlí o patro níž a takovou výheň nemá. My nemáme balkon už ničím krytý a je to peklo, ani se tomu vinylu nedivím, že to nedává.

anetka9
24. bře 2022

@korin já myslím, že to bude špatnou pokládkou (to vlnění) a možná volbou typu vinylu, Normálně se dává i na podlahové topení, nějakou odolnost má...ale samozřejmě jsou vinyly a vinyly...to je jako se vším🙂 takže i věřím, že to dělá neplechu🙂

alubif
25. bře 2022

Rodiče mají v kuchyni a hale marmoleum, téměř bílé s drobnymi ,, tečkami". Vypadá to pěkně, zvlášť v kuchyni, kde mají stredne hnědou linku s bílou lesklou deskou. Dobře se udržuje , jak je hladké. Ale jako všechny podlahy bez koberce studí, ale ne tak moc jako dlažba. Nevlní se, neodlupuje, je hladké . U vinylu by mi vadil ten reliéf, hrozné blbě se to uklízí, a jednou za čas je to potřeba vzít kartacem a tu největší špínu z toho vydrit. Škrábance žádné, mají ho už minimálně 10 let a to je u našich někdy velký cvrkot... 4 vnoučata.

mydlova
25. bře 2022

@samettka my máme lepený vinyl. Myslím že role byly po 4metrech šířky. Nic se nevlni, milionkrát příjemnější než dlažba. Spáry nejsou vidět, ani cítit tak není co drhnout. Pod linem je podlahovka,

korin
25. bře 2022

@anetka9 Nemáme lepený, ale ten klikací. Většinu roku je v pohodě, problém jsou jen přímé sluneční paprsky v parném létě, kdy se holt roztáhne. Máme ho z podlahového studia, nebude to aušus. I když... když to tu nikomu jinému neudělalo... kdo ví.