V bytě se hodně práší. Co pomohlo vám?

niheb
15. dub 2021

Poslední dobou mě začíná ubíjet úklid. Bydlíme ve velkém městě (ale zas ne někde na kraji uhelného dolu) a co jsem z maloměsta neznala, tady řeším dnes a denně - hodně se nám doma práší. Troufnu si říct, že nejsme nepořádní 🙂 , pravidelně uklízím, lapače prachu taky skoro nemáme, a přece bych mohla každý den jen chodit a utírat prach. Co se narodila malá, máme aspoň robotický vysavač, ale i tak bych radši, abychom nemuseli všechen ten prach dýchat. Je mi jasné, že jediným řešením je roubenka na samotě u lesa 🙂 , ale nemáte nějaký tip, co by mohlo aspoň trochu pomoct?
Známí si chválí sušičku, že se tolik nepráší z oblečení, ale to přece nemůže být jediný fígl, ne? Na čističky vzduchu jsem četla dost rozporuplné recenze, navíc je to další dost velká věc do bytu, co neustále žere energii... Asi potřebuju kouzelný proutek, to by mi stačilo 🙂
Děkuju za všechny rady a tipy!

mamikry
15. dub 2021

@niheb Neporadim, mame uplne stejny problem, porad luxujeme. Z meho pohledu se proste nejvic prasi z obleceni, dek a perin. Susicka pry pomuze dost. My mame cisticku vzduchu. Je super, ale na mnozstvi prachu podle me nema zasadni vliv. Ted se chystam koupit ratanove truhly a periny misto stlani na posteli uklizet tam, tak uvidim, zda to bude mit efekt.

zuzkasim
15. dub 2021

Sušička, neváhala bych pořídit ani čističku vzduchu, vždyť to není nic velkého.

zelenaesmolda
15. dub 2021

@niheb
Cisticka fakt neni nic velkeho a nejskou velkou spotrebu taky nema.Mozna by bylo reseni rekuperace?

niheb
autor
15. dub 2021

A kdyby čistička... nemáte s nějakou vlastní zkušenost? 🙂

barmil
15. dub 2021

@niheb uklízečka. Nejlepší investice. Dělám jen běžný denní provozní úklid a ona jednou týdně ten velký, pořádný. A mám klid a čas na děti a na sebe.

zelenaesmolda
15. dub 2021

@barmil kolik se plati uklizeckam na hodinu?

orisek56
15. dub 2021

Jen pro pořádek. Hordy prachu jsou i na venkove, jen je jiny. Stačí neustále jeden traktor za druhým, jeden blbec, co neseka ani šábí, paliči odpadků, topná sezona kotlů na tuhá paliva, kde se spaluje kde co. Samozřejmě tuny pylu (já jsem silný alergik) a taky pořád uklízím a stiram prach. Na oblečení mi pomaha susicka.

barmil
15. dub 2021

@zelenaesmolda Hodinová sazba je někde mezi 150-300. Je to podle toho, co to je za město, jestli přes agenturu, nebo si najdeš paní naprimo a jak často chodi. Pravidelný dlouhodoby úklid je levnější, než velký narazovy.
Samozřejmě agentura má výhodu pojistky, to se hodilo, kdyz mi paní při mytí vysklila okno...
Paní naprimo je levnější, ale zas to dá práci najít někoho spolehlivého, kdo Ti sedne a fakt umí uklidit.
Segre paní uklizi, zehli i hlida děti. Já mám paní opravdu jen na úklid.

orisek56
15. dub 2021

@zelenaesmolda rekuperace musí být opravdu dobře a odborné nainstalována vzhledem k prostoru a jeho postaveni, musí být správně zvoleno jakou. Jinak to má opačný efekt a dělají se v domě velké rosné body s nimiž vznikají zase plísně. (Technická znalost od mého může)

michaela666
15. dub 2021

Mě kdysi babička poradila hadr z mikrovlákna s trochou alkoholu a tím utřít plochy, že by se prach neměl potom tolik lepit na nábytek. Něco na tom asi bylo, ale pak došla finská vodka a dál jsem to nepraktikovala. 😃

mamikry
15. dub 2021

@niheb Mame cisticku Philips, ktera je zaroven zvlhcovacem vzduchu. Mame ji dlouho, nas typ se uz neprodava, ale maji novy. Je docela velka a pak je nevyhoda to, ze se v ni musi menit filtry, ktere nestoji uplne malo.

zelenaesmolda
15. dub 2021

@orisek56 vsak nerikam,ze si ji ma instalovat svepomoci :D

verionka
15. dub 2021

Sice bydlíme v domě na vesnici, ale problém jsem měla stejný, prach jsem utirala fakt denně, a opravdu nám pomohla hlavně susicka. Od té doby, co nesusim prádlo na susaku, utiram prach jednou, max. dvakrát týdně😉

zelenaesmolda
15. dub 2021

@verionka
Jakoze se prasi z pradla?Ja jsem vzdycky myslela,ze je to naopak,ze susicka pomaha,aby se neprasilo na pradlo...

orisek56
15. dub 2021

@zelenaesmolda to je jasný 😂 já jen, že i odborníci se občas seknout, pár jich muž už předělával po nekom. Tak hlavně vybrat na rekuperačku odborníka. I když, to se taky občas nedá odhadnout, s tím souhlasím.

zelenaesmolda
15. dub 2021

@orisek56 Nicmene je tvuj komentar uzitecny,je dobre tohle vedet 🙂
Da se rekuperace udelat v panelaku?

orisek56
15. dub 2021

@zelenaesmolda tlumocim : Dá se prý udělat bez problémů, musí se to udělat rozumne, ale bez problémů malá rekuperacni jednotka se dá nainstalovat v panelaku.

zelenaesmolda
15. dub 2021

@orisek56 a na kolik asi cca vyjde?

orisek56
15. dub 2021

@zelenaesmolda to je hlavně podle velikosti bytu. Čím větší být, to větší rekuperace. Cena se pohybuje od těch malých zhruba od těch 10 tisíc, lepší jsou za 30 a nejdražší do 100 tisíc, ale to je už víceméně do velkých domu, nebo objektu. My máme doma za 7 tisíc, ale mame ji hlučnejsi, což nám nevadí, protože ji máme v mistnustce uzavřené, kde máme jen skříně s oblečením. Máme malý domeček, takže máme rekuperačku do bytu. Takže je potřeba brát v úvahu hlučnost, čím levnější, tím větší rachot.

netopejr
15. dub 2021

@niheb V kterym patre bydlite?
Ja silim od te doby, co ziju na malomeste, strasny, i kdyz mame celkem klidno okolo. Bydleli sme predtim dost vysoko a prach stačilo utrit jednou za mesic nebk dva, jeste aby clovek pohledal.

verionka
16. dub 2021

@zelenaesmolda Přesně tak, práší se z prádla. V susicce je filtr, kam se veškerý prach zachytava, a to bys koukala, co po každém sušení vyndam 🙂. Fakt obrovský chuchvalec prachu. Přestalo se nám prášit i z povlečení, prosteradel,... prostě na pročištění vzduchu super, nakonec to beru jako největší výhodu susicky, i když původně jsem ji chtěla hlavně proto, abych nemusela žehlit😀.

zelenaesmolda
16. dub 2021

@verionka
mazec,dobre vedet 🙂

niheb
autor
16. dub 2021

@orisek56 Já trávila hodně času u babičky na venkově, ale asi má štěstí na místo, kde bydlí - prach jí stačí utřít jednou za týden, a i tak tam žádný skoro není... Ale je pravda, že jí pod okny neprojíždí kolony traktorů denně 🙂

niheb
autor
16. dub 2021

@netopejr Právě celkem vysoko, sedmé patro..
Ale i když máme z jedné strany park, z druhé jezdí dost aut, no 🤦‍♀️🙂

niheb
autor
16. dub 2021

@verionka Asi to na ni dopadne... Já pořád čekám, až odejde pračka, že by se nám všechno líp vešlo, ale uvidíme, pračka drží 😀

marketa11112
16. dub 2021

@niheb u nas se prasi i na vsi. Pobliz je kamenolom, takze pri odstrelech...navic kolem pole, neco nanosi psiska, neco deti od zviratek, mame krb. Mame chvili susicku i cisticku vzduchu a parni mop. A rekla bych, ze je to lepsi.

orisek56
16. dub 2021

@niheb ano. Já bydlím u cestičky, která tu konci, je široká sotva 3 metry. A je tu provoz jak prase. To každý jede přes den 50 x a o víkendu jen tu taková zvláštnost, že ti co se nudí (půlka vesnice) místo práci na domech vytáhnou traktory, nebo krosky a jezdí sem a tam a tam a sem, celý den.... Prostě zábava... To je pak rachotu a prachu.

veronikanj
16. dub 2021

Ahoj. U nas stejný problém. Byla jsem zoufalá, neustále prach. Premyslela jsem nad čističkou a susickou. Zvolila jsem susicku. Nejlepsi rozhodnuti. Miluju ji.

niheb
autor
19. dub 2021

@orisek56 Jaj, to se nedivím!