je to pro mě velice citlivé. Zkrátka nám nevyšel vztah s manželem, z jeho strany tam po narození dítěte nebyl zájem, stýkal se se špatnými lidmi, začal pít.. z bytu jsem se s dcerkou odstěhovala k mým rodičům, přišlo mi to lepší než azylák, neměla jsem žádné našetřené peníze. Bydlíme již nějakou dobu u rodičů, kteří si domeček rekonstruují, plno věcí tady mají ještě původních, ale důležité je že se tady dá žít, nejsem tu ve stresu a zkrátka si myslím že je to vhodné prostředí pro dceru. Tchán se začal „mstít“ a nervovat mě, posílám fotky dcery a všiml si, že rodiče tu mají staré původní papírové lino, které se loupe a místo barvy jsou černá místa. Říkal, že je to papírové lino a že je špatně když po tom dcera leze a hraje si, že se loupe a může nevědomky sníst byť i malý kousek a já si toho nemusím všimnout. Říkal, že tato stará lina se napustela ropou aby nehnila, nevlhla a aby zkrátka izolovala. Samozřejmě teď mám hrůzu před očima v čem to dcera vyrůstá a že ji to může ohrožovat. Na dceři nic nepozoruju, samozřejmě když ji spadne krupka tak ji že země sní, ale podlahu neokusuje.. no ale i tak mám strach, tak jsem se chtěla zeptat zda někdo má taky takové lino a děti? Naši budou měnit podlahy, ale ještě se bude upravovat vnitrek baráku a až potom budou podlahy.. naší mě a dceru živí takže ta rekonstrukce nejde úplně jen tak ze dne na den.. děkuju za odpovědi
@konidana u nás vypadá lino takto.. ty tmavý místa je právě to "osoupany" a občas dcerka mívá takový černý kousíčky na rukou tím jak leze..😭
Sežeň někde kusový koberec za odvoz pro svůj klid. A až budeš posílat fotky, je to vůbec nutné?, pak zkoumej všechno, aby neměl, proč mít kecy. My máme lino novější, cca dvanáct let a nevypadá nic moc taky.
@mourovatakocka jinak pro dceru v obýváku právě na tom linu mám takovou velikou dětskou jakoby pěnovou podložku, ale leze i jinde. Když byla menší tak ji to stačilo, teď je všude možně jen ne na podložce 😁
Já nevím, jak s alergií, ale pokud ji na těle zůstávají kousky něčeho, asi bych volila raději cestu častého úklidu a vysávání...
@mourovatakocka vysavač jede denně
@mourovatakocka ty kousíčky má na rukou ale jestli je to lino nebo nějaký "bincus" těžko říct, každopádně čisto je, ona vymete kde co a je to hned no
Bohužel má v tom tchán nejspíše pravdu 🤷♀️
@utrikocku říkám si, co teď s tím?🥹 Nerada bych dceři způsobila nějaký zdravotní potíže. Nechávám ji olizovat zem, sem tam krupku ze země sní.. na tom linu teda vyrostl i brácha, v tu dobu co jsme se sem přistěhovali rodiče tak mu byl cca 1,5 roku..
Docasne bych to taky zakryla nejakym levnym kobercem. S nizkym vlasem, klidne nejakej kancelarskej zatezak, to ti nebude delat s alergii nic hroznyho a pro dceru urcite lepsi, ze se bude valet na cistym, z ceho se neuvolnuji kousky… pokud ti to skutecne dela starosti a chces to z duvodu jejiho zdravi. Na tchana se vyprdni, ten at se stara o sebe.
@mysh_me na kolik by to zhruba vyšlo?🫣
@utrikocku tady jsem dceři vyfotila ruku, já když projedu rukou po line tak kousíčky sem tam mám taky ale přeci se to tak "snadno" nemůže loupat? Jsem z toho špatná
Bohužel to tak je, nemělo by se to takto uvolňovat, všechno má svoji životnost a dříve se opravdu lina napouštěla sajrajtem a teď už se to nesmí. Jak je k tomu blízko, tak to i dýchá.
@utrikocku je pravda, že tady co jsou naši tak je to tak 13 let a bůhví jak dlouho tady bylofy
Ještě přemýšlím, vrta mi to hlavou.. 1. neměla bych teď peníze na lino musela bych na brigádu a našetřit takže by to taky nebylo hned. 2. Kdybych vzala nějaký levný koberec - je to vlhký starý kamenný barák, aby koberec nevlhl/neplesnivěl (mamka co měla v ložnici koberec na dlažbě tak vlhký byl). Když by tohle nebylo hned (nejhorší varianta) je to opravdu tak moc škodlivý? Stěhování v blízký budoucnosti nepřipadá v úvahu (nemám finance), nijak to nezapacha.. já jsem si dceru odmalička vypiplala, léčila se vrozená vada nožičky, snažím se jí dávat zdravou vyváženou stravu, dělám pro ni to nejlepší a tady to zjištění o linu mě totálně položilo
nic se neji tak horky.. zkus kouknout na stehovani atd. lidi se zbavuji za odvoz kde čeho.. i to lino by jsi sehnala. Koberec, kdyz ho mit nemuzes bych od nekoho urcite nedavala, bude zle tobe. Malou zkus udrzet v mistech, kde na tom ma ty penovy puzzle, ted je hezky chodte vic ven at leze radsi venku
koukni na facebook tam je lin bud za odvoz, novy zbytky roli nebo za smesny peniz..
Koukni na net nebo napis do místní skupinky; lupa lidi rekonstruuje ikdyz není úplně nutný.. jestli ty místnosti nejsou veliký, dá se postupně koupit celkem veliký zbytky Lina/vinylu v po za menší peníze, jen se pak smířit s tom, ze třeba každá místnost jiná barva …jestli se bojis, ze by Koberec plesnivel/vlhl… co plísně v dome? To taky není zdravotně ok… jinak nepoleze věcně- zachvilku bude chodit - Takže kontakt bude minimální a na hraní ji můžeš směřovat na podložku … co vyměnit líbí jen v te místnosti nebo dvou kde trávíte nejvíc čas ? Teď je super ze bude hezky, tak hodně trávit čas venku, než se to rozchodi .. hlavně klid … dýchat výfukový plyny taky není ideální někde c centru města.. Btw - platí otec ditete ? Nebo ne ? Můžeš naopak vyrypbout ty do tchána, ze bys rada vymenila za nové lino, ale bohužel jeho syn neposila peníze na dceru, musí vás dotovat tvoji rodiče a nezbývá na důležitý věci jako třeba toto
@janule0123 no jednalo by se o místnost, kde je obývák spojen s kuchyní. Plíseň v domě není, což jsem ráda. Jinak otec platí (3000) ale že by jí koupil něco navíc to ne
Zkuste se opravdu podívat na inzeráty ve vašem okolí, bazos, sbazar, marketplace, vsezaodvoz apod. Nebo třeba zeptat na sběrném dvoře, jestli zrovna něco nemají. Poptat v lokální fb skupině. Většina lidí staré PVC v rámci rekonstrukcí vyhazuje, i když po funkční stránce mu nic není. Pořádná podlaha by se dala až později v rámci rekonstrukce. Ale ať už vaše staré PVC pouští či nepouští nějaké závadné látky (bohužel dříve opravdu nebyly tak přísné normy na škodlivé látky), myslím, že pro váš klid by bylo dobré ho vyměnit ;) A pokud nebudete mít požadavky na konkrétní vzhled, věřím že nějaké za odvoz seženete. Koberce jsou na údržbu s malými dětmi a vašimi zdravotními problémy podle mne zbytečně náročné na údržbu.
Já bych to lino hned vyhodila. Mě je te malé tak líto. :(
Já myslím, že v důsledku narušených vztahů k manželovi přecitlivěle reaguješ na tchána. Nevidím tam ani náznak nějaké msty, ale naopak starost o vnučku a snahu předat podstatné informace pro její bezpečí. Sama musíš uznat, že pokud jí ulpívají kousky lina na ručkách, pak to prostě v pořádku není.
Tohle lino je určitě staré desítky let...klidně bych řekla třeba 40. Asi nebude úplně zdravý, když si holčička strčí prst s těmihle kousky do pusy. Holky nade mnou mají pravdu, na internetu za odvoz seženeš nový či pár let starý lino. I kdyby měly být v místnosti třeba 2 různý dekory, tak je to asi jedno, i tohle vypadá děsně.
Ahoj, tak se ozývám 🥰 nakonec jsme se složili a pořídili nový koberec a lino do kuchyně tak mám radost 🥰 hodně se mi psychicky ulevilo. Jen se kousek pod starým linem musel zabetonovat - byla tam díra. Když táta dělal beton tak jsme byli aspoň na chodbě ale jak je to na pomezí kuchyň/obývák tak jsme tam byli, přikryl to dočasně tím starým linem ale až to vytvrdne tak už tam bude nové. Myslíte že nějak mohlo uškodit to, že při tom schnutí pri tom malá byla? Měla jsem ji na ruce a potom si hrála na gauči, nelezla po podlaze. No a myslíte že mohlo nějak výrazně uškodit to starý lino malé než se pořídilo tohle nové (kuchyň) a obývák (koberec)?
Tak už máme položeno, jen je to cítit dost tou novotou, to vychcichne? Malá si na tom hraje 🙃 jen nám nevyzbylo na takový dva pruhy ( u topení - tam malá neleze), maličko u dveří a u linky (kam se dává petlahev s pitim).. myslíte že tehlech pár míst vadí?
Já myslím, že jste se o to krásně postarala ❤️ jste moc milující a starostlivá máma. Myslím, že vše je v pořádku a nemusíte se tím už trápit. Užívejte si malou ❤️ a nebojte nové vyčichne
Deti uz mame sice vetsi, ale lino samou diru .... no potrebovalo by to komplet novou podlahu, ale v nejblizsich letech to nevidim...
Jinak deti jako malinke lezly vsude mozne, i po linu na stare chalupe, po zemi v tenkrat jeste zakourene hospode, atd. Zatim jsou zdrave jako ripy😁