Ahoj, bydlíme v novém bytě, máme v ložnici francouzská okna a už nyní, kdy ještě nezačala poradna zima, se okna šíleně rosí. Do rána je téměř celé okno orosené... je to malá místnost a spíme tam 3. Děsím se toho, co bude v zimě... Poradíte prosím někdo co s tím? Děkuji..
Je to novostavba nebo starší dům? Novostavba může prostě ještě dosychat. My měli barák z 80. let a v něm plastová okna, museli jsme zateplit, protože v malé ložnici jsme ve dvou plus velký pes taky měli vlhko.
Napadá mě pořídit prostě odvlhčovač nebo pokojovou rekuperaci, pokud je to RD.
Nam se rosily okna, kdyz jsme chteli setrit s topenim. Kdyz bylo v mistnosti kolem 18 st., rosily se... takze holt topime standartne, at mame doma aspon 20st. Pak je to v pohode.
Podle me proste nizka teplota plus vlhky vydechovany vzduch tohle zpusobuje - nestiha se to odparovat.
Pred par dny tu byl stejny dotaz. Napisu ti moji zkusenost. Nepomohlo nic, seridit, topit, vetrat, ani odvhlcovac. Vymenila jsem okna za kvalitni a je klid. Takze za me je to pouze a jenom spatnyma nekvalitnim oknama.
Díky moc všem za odpovědi. Jenom tedy doplním, že se jedná o byt v novostavbě, komplet dokončeno cca před rokem a čtvrt, takže vše nové včetně oken, která jsou hliníková. Kvůli tomuto problému uz jsem začala v ložnici topit, zatím jako v jedine místnosti, protože jinde problém není a přes den se snažím hodně větrat. Dnes problém nebyl, ale asi to bude tím, že do rána bylo cca 8 stupňů.
Přesně jak píše
@simkrk - větrat a topit. Já se skřípáním zubů mám v zimě u topení starý ručník a stírám kondenzát 🤷 klidně dvakrát denně. Bohužel jsme pod střechou, okna jsou sice novější, ale problém s vlhkostí je tu hodně velký a zamlžená okna máme v zimě často.
Problém je s obsahem argonu nebo kryptonu v meziskelnim prostoru a s nekvalitními distančními rámečky (ty stříbrné/černé části co jsou vidět mezi okny) proto se okna rosi. Takže buď vyměnit okna nebo topit a větrat furt dokola.
@linusha no úplně nevím jestli by se nám chtěli měnit po roce nová okna 🙉 ale děkuji za názor.
@simkrk Je to smutný, ale nezažila jsem snad nikoho v mém okolí, že by neměli a neřešili problémy s rosením oken, aniž by nepoužívali opatření, která už tady byla zmíněná. Ať už šlo o novostavby, domy, které si sami vybudovali nebo staré bytovky a paneláky...
Nechtěli, tak jak nikomu kdo tento problém má. Navíc ani výměnou není jistota že tento problém se nebude opakovat. Protože problém s meziskelnim plynem či rámečky koncový zákazník nemá šanci odhalit. A většina prodejců oken bude tvrdit zákazníkovi že tento problém jejich okna určitě nemá.
Resila bych i se sousedy a svj. Jestli to maji taky. Je jeste cas na reklamaci.
Taky se nám rosí okna. Každé ráno to utřu, přes den více v té místnosti topíme a používáme odvlhčovač.