Dřív jsme měli indukční desku, bylo jasné, že na ni musí být pánvička úplně rovná, jinak to nebude dobře fungovat, když se časem zkroutila, darovali jsme mamce na plynový sporák. Teď máme pár let indukci a opět jednu lehce vypouklou pánvičku. Muž mi tvrdí, že u indukce se nádobí nemusí dotýkat přímo desky, že tedy vypouklá pánvička tolik nevadí. Mě tyhle fyzikální souvislosti moc jasné nejsou a přestože si svého muže vážím, už se párkrát stalo, že jeho názor byl mylný. Takže se ptám, má můj muž pravdu?
bude fungovat, ale nebude hřát rovnoměrně - jak píše phedr - funguje to na principu magnetismu, takže tam kde se pánvička nedotýká plotýnky, tam to nebude hřát - resp. bude to teplé jenom od toho jak se to ohřeje od okolí. Jednu takovou mám, nějakou masovou směs, nebo míchaná vajíčka na ní nejsou problém, ale palačinku na ní pořádně udělat nejde... Jinak kdyby jste někdo měl tip na pánvičku která na indukci vydrží dlouhodobě rovná, tak beru, měla jsem tescomu, tefal a balariny a všechny se dřív nebo později začly kroutit...☹
Mám na indukci pánve od Tefalu sedm let a teď jsem kupovala nové, protože už byly takové jete ale rovné byly pořád...
@majvik Mám bohužel stejnou zkušenost. Už jsme jich zkusili víc, nikdy ty nejlevnější a časem tak dopadla většina. Teď po 4 letech Ikea, ta aspoň nebyla drahá...
@kuttu Máme teď jednu hodně drahou, ani nevím, od jaké firmy, bylo nám u koupi řečeno, že je potřeba ji rozehřívat pomalu. U ní si na to tedy dávám pozor, nejdřív nechám chvíli na prostřední výkon, pak zvýším a až nakonec na max. Ale máme ji rok, takže až za dalších pár let uvidím, jestli opravdu vydrží🙂 No a navíc vaří celá rodina, chování ostatních neovlivním, poučení jsou, ale puberťáci si musí dělat vše po svém, takže těžko říct.
@zuzkasim https://www.litinove-nadobi.cz/neco-o-dnu-nadobi/
Koukni tady 🙂
@lucy_89 na skeppshult nedam dopustit... 😉 ja mam jeste rada zelezny nadobi deBuyer, ale jejich panve se daj pry pouzit jenom na indukci na stredni teplotu. a s nastavce, (protože hodne vede teplo). Kazdopadne ted vyrobili nejakou special na indukci. https://panve.heureka.cz/de-buyer-hluboka-meden... A vzhledem k tomu, ze je to fakt dobra firma, tak bych se toho mozna taky nebala. Ale skeppshult jsou super. 👍
@zuzkasim
@odula Litinu jsem zavrhla, jak píšu, vaříme téměř všichni, děcka mi s ní třísknou do varné desky a mám vystaráno... Je to blbé, ale nikdo u nás nebude čistit ani měděné nádobí speciální pastou. Máme normální provoz pětičlenné domácnosti, dospělí chodí do práce, děti do školy a kroužků, ve všední den se na večeři dost často ani nesejdem a jsem vcelku vděčná, že si hoši umí jednoduché jídlo udělat či ohřát sami, jinak bych se od plotny nehnula (navíc s jejich žravostí). Musím volit nějaký kompromis, jinak to nejde☹ Ale i tak děkuju za snahu, pročetla jsem si to a zas jsem o něco chytřejší.
@zuzkasim fungovat bude, ale povede špatně teplo, protože ohřev probíhá pouze v místech kde se pánev dotýká desky, pouze tam indukční cívka rozechvívá atomy. Takže v místě kde se budou dotýkat bude horká a na zbytku spíš vlažná