Klimatizace?

sorboni30
25. kvě 2024

Prosím, pořebovali bychom radu..obracím se zde na koníka, tady se vždy dobře poradí 😊
S dcerou (2 roky) spíme v ložnici, kde celý den svítí sluníčko. Nepomůžou ani zatáhlé rolety. Teplota když jsme tam tři vyleze kolem 26 stupňů.
Malá špatně spí, manžel utíká spát do malého pokoje, protože je tam strašné horko.. malá se budí úplně mokrá.
Uvažujeme o nějaké klimatizací nebo ochlazovači do ložnice.
Co doma používáte vy? Máte nějaké tipy?
Vrtat do zdi, fasády nechceme..
Děkuju 🙏🌹

azanka
25. kvě 2024

My máme v ložnici klasickou pojízdnou klimačku. Trubka do okna, nádoba na vodu. Je to Daistsu, chladí dobře. Stála před pár rokama asi 10 tisíc.

janule0123
25. kvě 2024

Jeslti nechcete vrtat do zdi, tak mobilní klimatizace… a šup trubku z okna.. akorát me štve ze téma mezerami sem tam něco prolitne.. a je to velkej kram .. ale super

badyr
25. kvě 2024

@sorboni30 v rámci rekonstrukce bytu jsme nechali udělat klimatizaci, v ložnici (dosah do obýváku) a v dětském pokoji (chodba a lehce kuchyně). Rodiče měli před "100" lety tu pojízdnou a bylo to na nic a ještě to dělalo hluk. Ale dnes už jsou asi jiné. Jinak rodiče mají také klasickou zabudovanou klimatizaci. Jsou to hodně dobře investované peníze.

moudivlacek
25. kvě 2024

a to máte takové ty venkovní rolety, my je máme a bez problémů a to máme okna na jih, chce to v létě zatáhnout už ráno no, s klimou zkušenosti nemám

emillyhk
25. kvě 2024

Syn má pokojíček na jih, letos jsme pořídili blackout rolety, tak jsem na to zvědavá 🤷‍♀️

zanett
25. kvě 2024

Souhlasim s @moudivlacek; venkovni rolety jsou super, protoze zasadni je nepustit to teplo dovnitr (tzn. vnitrni rolety nemaji moc smysl, protoze sice cloni, ale teplo ze slunce uz je uvnitr pres sklo). Na venkovni rolety nedam dopustit, nejenom, ze se daji zatahnout tak, ze je v mistnosti uplna tma (coz mi zlepsilo spanek), ale chrani i pred sluncem a mistnost je tak prijemne vychlazena (v lete).

Ja osobne klimatizaci nesnasim. Pro zdravi je to peklo. Staci mi, ze mame klimosku v praci, kdyz odmyslim to, ze jsem z ni casto nachlazena, tak je to uplny peklo pro plet a vlasy. Pracovni dobu mame hybridni, tzn. cast tydne pracuji z domu a cast z kancelare. V ty dny, kdy jsem v kanclu, je moje plet vysusenejsi, ale zaroven se i vic masti, vlasy jsou zplihejsi. Celkove se v klimatizovanem prostredi citim takova upatlanejsi, nebo jak to rict. Je to totez jako napr. v letadle. Do letadla nastupuju jako hvezda; s perfektnim makeupem a hezkymi vlasy, ale uz po hodine letu mam makeup roztekly, mastnou plet, na ktere se ale delaji suche supinky, silene splihle/zmastene vlasy. Doma bych ji rozhodne nechtela, protoze zit v tom nehodlam.

martulka88
25. kvě 2024

@emillyhk Pomůže, ale v těch vedrech už ne - máme je doma. Důležité je vyvětrat ještě v noci a nad ránem zavřít okna a zatáhnout. Ale jakmile budou hice aj v noci, nepomůže nic.

anonymous_ka
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
sorboni30
autor
25. kvě 2024

@moudivlacek ano venkovní rolety. Máme zataženo celý den..nepomáhá..

sorboni30
autor
25. kvě 2024

@zanett tak chceme vychladit místnost a spát v ní. Ne pouštět klímu během spaní. Jinak nám klimatizací jako všem v rodině nevadí. Mám tři děti a v autě jezdíme i v létě a v pohodě. Rolety máme venkovní a nepomáhají, jsou zatáhlé nonstop. Větráme hodinu před spaním. Hodinu je dobrý vzduch..pak jak jsme tam tři začne horko..Když otevřeme okno, bydlíme u hlavní silnice, je to tu jak na dálnici..což jsme si zvykli..ale musíme zavírat kolem 5hod ráno. Jak vstávají sousedi, bydlí hned vedle nás.. tak strašné hulakaji, triskaji dverma..tak jsme vzbuzení. Klima by snad vyřešila aspoň ten chládek ať se vyspime. Když se člověk nevyspí..je to vyčerpávající

moudivlacek
25. kvě 2024

@sorboni30 a nemel by nekdo tu pojizdnou na vyzkouseni? je otazka, zda vam to pomuze, pokud zapnete pred spanim, pamatuju, ze takto jsme meli klimu v Italii, oni tam meli i takove ty drevene okenice a i kdyz vecer bylo chladno, tim ze ta loznice byla mensi a spali jsme tam 3, do rana ten chladny vzduch proste nevydrzi ani po vecernim vyklimovani

kamino
25. kvě 2024

Miluju klimošku, tím, že máme FTV a podkrovní byt, tak to byla jasná volba. Přes léto jede pořád. Před stálou jsem měli asi 10 let mobilní, svojí práci také udělala, ale jak bylo psáno, trochu mě štvalo to, že musela být hadice z okna, občas zavítal nějaký komár. nebo jiný návštěvník.. toto prý je fajn, ale nezkoušeli jsme - https://www.alza.cz/rohnson-r-8800-d5574001.htm

fyii
25. kvě 2024

@sorboni30 nech si udelat klimosku. Ja mam dbe stresni okna na jih a nepomohlo vubec nic ani vnitrni, venkovni zaluzie. Az klimatizace a ani ji nemam v pokoji, ale na chodbe, staci otevrene dvere a konecme se tady da v lete zit... Mam nejakou dualni LG a byla to velmi dobra investice.. bratranec ma tu mobilni, jako taky to nejak trosku funguje, ale urcite to nechladi jak ta nase a je to bic hlucny a ma vetsi spotrebu. Nase "zere" jak lednice a umi i topit...

blondynka400
25. kvě 2024

@sorboni30 za mne určitě klimatizace. Máme dům hodně dobře udělaný, víc než 25 stupňů jsem nahoře ještě asi neviděla, ale i přes to je to pro mne na spaní prostě moc. Takže klimatizaci máme v celém vršku. Rozhodně jí nepouštíme každý den, obvykle je to spíš párkrát do měsíce, jen když to z venku nevyvětráš.
Tu mobilní nedoporučuji, žere hodně energie a výsledek nic moc (měli jsme jí kdysi v práci). Proč nechcete vrtat do zdi? Je to tenká dírka. Záleží tedy jestli můžeš dát externí jednotku hned zvenku a nebo jednu centrální někam, kam se to svede (to je pak už víc práce). Já tedy na klimatizaci myslela už při stavbě, takže jsem měla za pár korun udělané rozvody po celém domě. Klimatizaci jsem nechala nainstalovat asi po 6 letech 😂 Vždy jsem si říkala, že jí vlastně nepotřebujeme, pak přišlo vedro, ale klimatizace nebyly skladem a na podzim už jsem si zase říkala, že přeci kvůli těm pár dnům.... Každopádně teď už si to bez nedokážu představit.

blondynka400
25. kvě 2024

@zanett klimatizace se musí umět používat a často jí čistit. Což je problém ve velké části kancelářských prostor.
A problémy co popisuješ z letadla nejsou tak úplně klimatizací .-)
Každopádně souhlas, že pobývat celou dobu jenom v klimatizovaném prostředí není dobře, ale když umíš klimatizaci používat, tak jednou za čas se nic nestane a rozhodně je lepší se vyspat než se celé noci převalovat.

sorboni30
autor
25. kvě 2024

@blondynka400 tenká dirka? A jakou máte vy? No já nevím vlastně proč nechci vrtat do zdi. Možná proto, že je hodně drahá, nevím koho shánět aby to namontoval, kdyby se pokazila a nesla opravit tak zase někoho volat a když už bude úplně k.o tak zbydou díry? 😊
Asi hledám levnější alternativu..jako pokud to bude stát za houby a vedra nesnesitelný.. asi fakt za zainvestujeme do té vestavěné..ale nemám zkušenosti, nemám kdo by poradil atd..✌️ Hledám, zjišťuju

blondynka400
25. kvě 2024

@sorboni30 no mne to tak přišlo 😀 Ve zdi jsou myslím 3 tenké kabely, na to je to pověšené a to je vše. Nepřijde mi to žádná hrůza. Ale jak jsem psala, my to měli udělané už při stavbě, takže to bylo easy. Dodělávané je to větší problém, ale znám řadu lidí, co to udělali a nelituje nikdo. Ono kde fakt o to, kam dáš tu venkovní jednotku a podle toho se odvíjí náročnost a i cena. My máme jednu venkovní centrální jednotku a vevnitř 4 slim jednotky (v každém pokoji je jiná podle potřebného výkonu).
Nevím, kolik chceš úplně investovat ale na tomto bych být tebou nešetřila. Opravdu se to vyplatí.
Já mám od této firmy: https://www.pointec.cz/klimatizace. Za mne jsou fakt super. Nech si to nacenit a uvidíš. A i ti fakt poradí, jak to nejlépe vyřešit. I jsem nakonec na jejich doporučení změnila značku, co jsem chtěla a ušetřila víc než 50 tis. Jestli jsi z jiného kraje, zkus pohledat, těchto firem musí být celkem hodně.

emillyhk
25. kvě 2024

@martulka88 S tím počítáme. Přes den v pokojíčku stejně nebýváme. Budeme buď v přízemí, kde je klimatizace, nebo na zahradě. Větrat ráno jsme zvyklí, větráme průvanem přes ložnici s okny na sever, potom hned zatáhnout žaluzie a teď nově i rolety. V předchozích letech bylo v pokojíčku max 26-27°, pokud roleta sníží teplotu i jenom o tři stupně, tak budeme spokojení 🤷‍♀️