Kamenný dům. Bydlí někdo v takovém? Jaké máte zkušenosti?

tez83
14. zář 2022

Holky,jdeme se podívat na dům...cenove vychází moc dobře,dispozičně také,vlastně dle fotek jsem se do něj zamilovala.Ovsem,je kamenný,částečně cihly a asi i kombinace. Tak si říkám,že by to možná mohl být velký problém...nebo ne?Znáte někdo,bydlíte v kamenném domě,prosím podělte se o pozitivní i negativní zkušenosti,ať vím,na co se při prohlídce zeptat/zaměřit.

escapelle
14. zář 2022

Proč problém?máme kamenný dům,přes metr zdi a kromě toho,ze je v místnostech kam nesvítí slunce prostě zima i v létě,v kamenu žádné nevýhody nevidim☺️
A samozřejmě zase opačně -když se topí,tak kámen teplo vstreba a pak to z něj sala i když se netopi.

tez83
autor
14. zář 2022

@escapelle no,přítel mi argumentuje vlhkosti a plísněmi (tu vlhkost na chalupě,která je také kamenná vcelku máme),ale jak píšeš,v létě je tam krásně!!!
Nebo jsem teď četla,že by u kamenných domu neměla být plastová okna,která na domě jsou,podle fotek (také prý podporují plíseň).

escapelle
14. zář 2022

@tez83 plíseň nemáme nikde,ani vlhko.ale barák je podriznutej.plastova okna máme.ale jinak tomu vůbec nerozumím,co a jak je třeba ☺️

hojda
14. zář 2022

a čím se tam topí? napadá mě taky vlhkost a ta zima, ale v létě to zase musí být fajn, všechno má své výhody a nevýhody.

cilkat
14. zář 2022

Máme chalupu částečně kamennou... problém s vlhkostí je jen na západní stěně, ketrá je do svahu a u studny. Tam ale není kámen s maltou, jako u zbylých podezdívek, ale kámen s betonem. Možná v tom dělá rotiku právě ten beton. Nebo je to tzv "tlaková" voda ... (Ale barák ej taky podříznutý... okna dřevěná... topí se v kamnech. Je to 400 let starý... zhruba).

tez83
autor
14. zář 2022

@hojda je psáno kotel ve stavbě,na fotkách je vidět topení,zaveden plyn a elektrika.

hojda
14. zář 2022

@tez83 tím vytápěním taky ovlivníš tu vlhkost. já bych na to vzala asi nějakého odborníka, aby to to mrknul.

tez83
autor
14. zář 2022

@hojda hele,takhle,pokud bychom se rozhodli pro koupi (což si nejsem úplně jistá),tak ho mám v plánu zaplatit,ale spíš mi teď jde o to,abych si vygenerovala nějaké otázky na pátek,kdy se jdeme mrknout.

leilinka1234
14. zář 2022

Taťka bydlí v kamenném domě. Plísně nemá, v zimě to krásně vytopí a v létě nepotřebuje klima, je tam chladno 🙂

elfka21
14. zář 2022

@tez83 bydlela jsem v kamenném dřív i teď. Výhoda je v létě - je tam chládek. 😉 Teď jsme si udělali podlahové topení, takže v zimě v pohodě, před tím trochu chladněji na nohy. A plísně… když jsou plastová okna, tak je asi potřeba fakt hodně větrat, což lidi z paneláku často nejsou zvyklí. My máme zrenovovaná dřevěná, ta tolik netěsní a plíseň není.

anetka1701
14. zář 2022

Miluji náš kamenný dum 🤩 neměnila bych. Ano, chce to větrat. Ano, nemůžeš mít masivní skříň přes celou zeď protože by za ní byla plíseň... Ano, musí se trošku přemýšlet... Ale v létě je boží, v zimě se da vytopit a atmosféra je jedinečná...

biedronka10
14. zář 2022

Máme zatím kamenný dům, Resp. Směs. 200 let starý, metrové zdi. Kalsicke cihly, vepřovice , kámen, na půdě dokonce hlína. No takhle co se týče tepelných vlastností, je paradoxně docela příjemný, v létě chládek, v zimě drží teplo, ale problém s plísněmi určitě. Teď teda po výměně a instalace plastových oken už je po plisnich, ale s dřevěnými to byl boj. Jinak asi co by mohl být další problém, no pohlídat si jestli ten dům mám vůbec základy, jak je starý. Jemné domy dost často nemají základy (náš také ne, zjištěno až po koupi při dělání hydroizolace) Také samozřejmě vrtání do zdi, počítat s tím že tam není úplně jednoduché dělat masivní vrátní a instalaci na zdi nějakých věci.

tez83
autor
14. zář 2022

@anetka1701 aha...takže ani vestavěnou skříň?

tez83
autor
14. zář 2022

@biedronka10 hele,díky...ale jak je starý mi asi makléřka neřekne,co?

mon_88017
14. zář 2022

Máme 250 let starou kamennou ratejnu (dole kámen, část půdy už cihla). Má to svoje výhody a nevýhody- rekonstrukce byla náročná, nikde pravej úhel a sekat šlice na kabely do kamene bylo taky humorný. Ale- v létě chládek, aspoň teda v kamenný části a v zimě si člověk zacvičí při přemisťování dřeva z hromady A na hromadu B, což je pro lidi se sedavým zaměstnáním příjemná vzpruha 😀
S plísní problém nemáme- a to nám sklepem protéká potok.

anetka1701
14. zář 2022

@tez83 musí to dýchat... mám 2 velké skříně v ložnici a jsou 10-15cm od zdi a mám tam v rohu pohlcovače vlhkosti - a pliseň není. Každé ráno vyluftuju celej barák, v zimě musím i večer. Nesmí se to zateplit jinak je to fakt problém... Ale ty metrový stěny izolují dostatečně 😅 u prohlídky doporucuju odtahnout menší nábytek, kouknout na nepřístupné rohy a čuchnout si k vodě... jestli tam je krb, máte vyhráno.

biedronka10
14. zář 2022

@tez83 zeptat se můžeš, já se na prohlídkách vždy ptala, když nebyla/ nebyl schopna (y) odpovědět, většinou jsem vycouvala. Je dobré si vzít osobě třeba aspoň zedníka, nebo statika. Někoho kdo rozumí starým stavba a řekne vám kolik byste do toho museli ještě nasypat. Nás u koupi našeho domu v pár věcech realitka hrube nachytala, no u dalších prohlídek se člověk aspoň už nenechal. Ptala jsem se i na takové blbosti, jaká je podlaha, důležitý kouknout pod koberce atd, když tam bude plíseň, vlhko. Zkouknout trámy, stropy...bývá dost často rákos. Komín zda není popraskaný. Pokud to není čistý kamen l, ale je tam i smíšené zdivo, prohlídek si jestli tam nejsou praskliny horizontální, to bývá průšvih, protože si cihly sedají na Ken a tím pádem se zeď bortí, ano děje se to i u čisté cihelných, ale u smíšených je to oříšek. Ono rekonstrukce kamenného baráku je trošku náročnější, než ostatních materiálů. Dá se pak vyjednat sleva. Myslím si že žně prodávajících snad už konečně skončily.

tez83
autor
14. zář 2022

@mon_88017 sklepem protéká potok??? 😱🤨🤣

tez83
autor
14. zář 2022

@anetka1701 krb není...a už z fotek je patrné,že tam je minimum nábytku,takže stěny se prohlédnou lehko...jestli nebude nové vymalováno,aby to bylo skryto.

tez83
autor
14. zář 2022

@biedronka10 jeee,díky za tipy!!!!

atraps
14. zář 2022

@escapelle presne tak....

atraps
14. zář 2022

@tez83 ak ma dom pudu, skouknete tramy jestli jsou v poradku, obcas jsou napadene drevomorkou, coz uz bych o dum zajem nemela...

biedronka10
14. zář 2022

@tez83 to není pravda s těma oknama. My až po nasazení plastaku máme klid od plísní. Jde o to to že při dřevěných oknech, pokud začnou hůře těsnit, dochází ke změnám teplot v místnosti, prostě ruzne proudy buď teplého nebo studeného vzduchu, tim to začne dělat rosne body. V kamenným baráku se musí prostě držet ucrita teplota, ano drzi teplotu lépe, než třeba dřevostavba, která vymrza rychleji, ale když tam dojde k výkyvům teplot, začne tam být problém s rosnymi body, to se nam třeba stávalo v místě, kde bylo zdivo slabší, takže v rozích oken. I to je další problém, ve smíšených Zdibech bývají vzduchové kapsy, které toto často mají na svědomí. Co se týče větrání, my to vyřešili rekuperackou, ale tu jsme pořídili az nedavno.

biedronka10
14. zář 2022

Ano dřevomorka jak tu někdo zmínil. Ta často je nahoře, u hřebenu no a červotoč

biedronka10
14. zář 2022

Jo a ještě jedna dobrá rada. Fakt si zjistit ale to už nesouvisí úplně jako s barákem jako takovým, ale s kanalizací, septikem....poslední tečka, kdy realitacia byla zralá na tečku, že prodávala za 4,5 melounu barabiznu se zahradou, která se nedala použít ani tam být, protože se do ní vsakovaly sousedovi fekaly a teklo to tam jako potůček. U dalšího baráku se zase tvářili, že je tam jímka...opět se to vsakovalo někde pod barákem a nebyli schopný mi říct , kudy co teče a kde je odvod. U starých baráku je STRASNY a velice častý proboem kanalizace, jinak, spetik, vůbec odpadní potrubí... Prosla jsem toho hodně, mám docela už zážitky i zkušenosti.

tez83
autor
14. zář 2022

@atraps a jak to poznám? Jsou tam třeba malé dírky nebo tak?Má v horním patře myslim trámy na fotkách.

tez83
autor
14. zář 2022

@biedronka10 a co to je,ta rekuperacka?

tez83
autor
14. zář 2022

@biedronka10 díky...dobrá rada nad zlato!!!Jediný co se bojím,je aby mi prostě nezalhali,když se na něco zeptat...

biedronka10
14. zář 2022

@tez83 to je prostě výměna vzduchu. Takové zařízení, které se instaluje v bytové jednotce a provádí cirkulaci vzduchu. Prostě nasává z venku čistý vzduch a odvádí z budovy"špatný" vzduch. Nemusí se pak otevírat moc okno. Ale je potřeba zvolit idelalní rekuperacku na potřebnou řekněme velikost budovy. S tím by vám měl pomoci správný odborník. Používá se to dost často v obchoďákach, nebo v nemocnicích.

biedronka10
14. zář 2022

@tez83 to muzpu. On je problém a co jsem tak zjistila, že starý baráky jsou fakt lístek do loterie. A tam problémy na tebe nevysloví hned, jen některé, často vylézají postupně. Já bych mohla vyprávět. Je potřeba se naučit realitaky nachytat, já se.to naučila, většinou mi pak řekli všechno, aniž by chtěli a ještě se u toho zpotili. Já mam na některé averzi, protože s naším barákem nás natáhli hrube a tak jsem si pak už nebrala servítky. Co se týče zamlcenych vad, prodávajíci se snaží často vady zamaskovat. Ale pokud se projeví v čase užívání skrytá hrubá vada, máš 5 let na to to reklamovat a požadovat slevu z kupní ceny, nebo odstoupit od sml. Je to náročné ale moje známá to udělala. Tam si ale pak pohlídat co podepisuje s, protože realitky nejsou hloupé a samozřejmě si tam dávají různé klauzule.