Jsme fakt taková prasata?

13. kvě 2024

Cau, prosim vas. V CEM perete? A je to vase obleceni vypratelne? Nebo mate cistotne deti? Ja kupuju snad ten nejvykonejsi praci prasek co existuje na ceskem trhu - Ariel formula pro plus, ktery by mel byt pro profesionalni pradelny a ani tak si neporadi s nasi spinou!!
Bahno, trava, jidlo. Neco vypere, neco ne! Nejhur jsou na tom ponozky a trika. Ponozky mivaji decka jako prase. Ano, jsou to prasatka a ja jsem lina matka, co je nechce furt komandovat. Nechavam je, at si spontanne hraji. Coz ma samozrejme tu stinnou stranku - nejde to dokonale vyprat. Na tmavem obleceni je to cajk, ale na tom svetlem, obzvlast ponozky, tak tam to proste videt je...
ja jsem taky rozdvojena osobnost - na jednu stranu je mi burt, ze se jsou od hlavy az k pate od blata, na stranu druhou vyzaduji dokonale vyprane pradlo...
pouzivate k tomu treba jeste wanish? Nebo neco jineho?
Pracka stara 2 roky, pravidelne cistena, pravidelne "odkamenovava". Pradlo tridim vzdy dle barev (svetle/spinave/barevne) a dle materialu, casto pouzivam predepirku... uz fakt nevim.
Co muzu udelat vic/jinak? 🙏🏻
Prave sedim frustrovane nad totalne zasvinenou hromadou a uz predem vim, ze tam ty fleky zustanou 😬

rikatoka
13. kvě 2024

Určitě prát na 60° a když vím, že to je něco, co se normálně nevypere, tak přidávám od Eurony aktivní kyslík (Agent se tomu říká). Zatím vždy vyprano vše, tedy kromě bublifuku... a v létě pověsit ven na slunce, to taky spoustu fleku "vytahne".

tereza0111
13. kvě 2024

no, a na kolik peres? Deti mam prasatka, vecne blato, trava na dennim poradku a pro nevypratelne skrvny jsem vyhazovala par kousicku obleceni, naopak vsechno prestalo dedicne vsechny 3 deti
Peru teda vsechno kde to jen trochu jde na 60, co nejde prat na 60 a je svetle doma nechci 😅

krisstina93
13. kvě 2024

Nekupuju světle oblečení :D bílá u nás neexistuje :D jinak asi problém nemám, sem tam je nějaké flek na něčem svetlejsim, třeba od rajské ze školky apod :D ponožky jsou špatně vyprane jen, když je děti sundaji na ruby a pere se to tou špinavou části zevnitř, jinak ne. Používám obyc gely na prani, z dm nebo třeba z Německa (weiberriese). Naopak ten ariel mi přišel, ze pral nic moc, byl akorat strašně prevoneny a fleky moc nebral. Jinak když náhodou zůstal nějaký flek, tak sem nechávala sahnout na slunicku, klidně několikrát namočit a zad vrátit na sluníčko a ono ty fleky vytahne :D

eviicka
13. kvě 2024

Já teda nic moc nehrotím, bydlíme v RD, takže děti každou chvíli po zahradě v ponožkách. Peru obyčejným Jelenem a všechno v pohodě. Ale děti nenosí nic bílého no 😀.

ai30
13. kvě 2024

Barevne ponozky, barevne obleceni a je po problemu. Peru v pracim mydle+soda+perkarbonat na 40° nebo ecover na 30° a obleceni je ciste, ale prave proto abych nemusela kazdy flek hlidat maji obleceni barevne, tam se to ztrati.

autor
13. kvě 2024

Na 40 peru 🧐 se bojim, ze to znicim a vytaha se/srazi ...

eviicka
13. kvě 2024

A jinak souhlasím, na fleky sluníčko.

autor
13. kvě 2024

@eviicka no presne - po zahrade v ponozkach 🥸😬😅

candat
13. kvě 2024

A nemáte i tvrdou vodu? Zkusit k praní přidávat i nějaký změkčovač vody, pokud ji máte tvrdou. Jinak světlé, bílé prát na 60.

eviicka
13. kvě 2024

Já se přiznám, že když je sucho, je nechávám, na boso být odmítají, tak ať mají zdravé nohy 🙂 mají ponožkoboty a skinnersky - ale to je pro ně děsně zdlouhavé oblékání, tak jen když už tam pobýváme víc jak těch 15 minut, to je pak na ně dostanu.

autor
13. kvě 2024

@candat mame strasne tvrdou vodu ☝🏼

fyii
13. kvě 2024

rozdel pradlo na svetly a ponozky, kup perkabonat sodny dej to do nejaky nadoby namocit musi mit vic jak 30 stupnu a nech to tam, pak to dej cely vyprat na vic nez 30 stupnu, pridej klidne zase ten perkarbonat a prasek, pokud muzes poves na slunicko a mas to jak novy. Ponozky syna vypadaji, ze pracku v zivote nevidely, zasadne chodi vsude bos jen v ponozkach...jo a ten perkarbonat stoji kilo asi 50kc, takze pohoda

candat
13. kvě 2024

A to je problém. Měli jsme taky tvrdou studniční vodu. Tenkrát jsem přidávala k praní žabku, je na změkčení vody.

konidana
13. kvě 2024

Kupovat ponozky v tmavych barvach, maximalne treba sv.sede. Spinave ponozky a kolena nevypere zadna pracka, jde to mechanicky v ruce a nebo kartacem (kazdou fusekli zvlast😅 ) a vetsinou ani to neni uplbe dokonale ciste.

tehulinka91
13. kvě 2024

Já peru jen v gelech od Eurony a prádlo mám čisté, na horší fleky použiju agenta (dáš do kýble prádlo, přidáš odměrku agenta a zaliješ horkou vodou, necháš působit a pak to vypereš). A sušení na slunci pomáhá taky.

zuzkasim
13. kvě 2024

Jen doplním, jak tu holky píší o Agentovi, je to obyčejný perkarbonát sodný🙂

fyii
13. kvě 2024

@zuzkasim presne tak, predrazeny perkarbonat🙂

eldoradoh
13. kvě 2024

Nečetla jsem komentáře, ale na skvrny je skvělé žlučové mýdlo z DMky za 40 Kč.

ajja87
13. kvě 2024

Ja se ti pripichnu,ale chtela jsem se zeptat,uz jsem v nějaké diskusi cetla o tom prekarbonatu...ale ten je jen čistě na bílé prádlo že?na barevné ho dat nemůžu?

adelisss
13. kvě 2024

Se žlučovým mýdlem mám taky dobré zkušenosti. Nemydlím s ním nejhorší skvrny, promnu v ruce, přeperu v umývadle a pak do pračky. Na špinavé prádlo občas dávám i předpírku.

veronicka89
13. kvě 2024

Peru na 40 vse krom rucniku ... peru v nejlevnrjsich pracich prostredcich - vetsinou eko ... decka si delaji co chcou ... a co nevyberu je bolonska omacka a řepa ( ani se zlucovym mydlem) ... jinak pokud to neni nic extra typu cervene vino nebo malina , tak proste hazu do pracky a vytahuju ciste ...

Decka se vali kdekoliv chcou ...

veronicka89
13. kvě 2024

Jo a nepouzivam avivaz a deti nenosi cistě bile tricka, nebo kalhoty...

escapee
13. kvě 2024

Mě se nejvíc osvědčil sprej na skvrny FeelEco - mají dva druhy, jeden je Baby pro citlivější pokožku...oba fungujou skvěle! Já kupuju v DM, ale mají určitě i jinde. Skvrny od jídla, trávy, bahna - nastříkám, nechám chvilku působit a vyperu. Když to nevyperu s tímhle sprejem, což se stalo možná dvakrát, jde flek na sluníčko a když ani to nepomůže, tak lázeň v perkarbonátu.

kkkt
13. kvě 2024

Na fleky jedine totot! Zaprana mastnota, trava, miminkovska 💩

konidana
13. kvě 2024

@kkkt obavam se ze na ponotky by to nefungovalo. Uz je vsechny rozlozit a postrikat😅 peru jich vzdy tak 20 paru, ale davno jsem rezignovala, proste jsou zaprany

hojda
13. kvě 2024

A NAMO jsi zkoušela? Dřív se prádlo namáčelo, změkčuje to vodu. https://prasky-prani.heureka.cz/namo-na-namacen... bsah balíčku postačí k přípravě max. 370 l roztoku pro namáčení. Vyšší dávka není na škodu, nebot' špína se rychleji rozpouští. Potřebné množství Namo vysypte zvolna za stálého míchání do vlažné vody. Utvoří-li se hrudky, pečlivě je rozmačkejte, aby se snáze rozpustily. Do takto upravené lázně namáčejte bílé a stálobarevné prádlo nejlépe přes noc. Po namáčení prádlo vymáchejte, vyždímejte a perte obvyklým způsobem. 1-2 polévkové lžíce na 10 l vody = 15-30 g

jasminek2012
13. kvě 2024

Na bílé ponožky mi nefunguje nic. Jak se to jednou zašpiní, tak hotovo. Jinak ostatní peru na 40 a používám obyčejný gel z dm ten jejich denkmit. Na bílé denkmit sypký. Moje máma tvrdí, že nejlíp pere sypký Ariel na bílé prádlo. Ale já už jsem otupená a nějaká skvrna mě nemůže po těch letech rozházet.

veru181
13. kvě 2024

@zuzkasim Může se prosím perkarbonát i na barevné prádlo? A na miminkovské?

zuzkasim
13. kvě 2024

@veru181 Na miminkovské určitě ano. Já dávám i na barevné, ale vlastně vždy jen to, co vydrží praní na vysokou teplotu - ručníky, utěrky, hadry na nádobí. Na jiné jsem nezkoušela.

ai30
13. kvě 2024

@veru181 Perkarbonat muze na vsechno, ale samotny ucinkuje az od 60° a vys. Kdyz chces prat na nizsi teplotu, musis pridat TAED, ten zpusobi, ze perkarbonat ucinkuje i pri nizsich teplotach. Vsechno kupuju ve Ficheme.