Muj manzel s byvalou partnerkou zacali stavet dum. V prubehu stavby se ale rozesli a manzel dodelal barak sam, ze svych poslednich uspor. Kdyz jsme se vzali, tak jsem svoje rezervy vrazila do domu, takze je relativne hotovo. Co je ale uplne netknute, je obrovska zahrada. Ani jeden tomu vubec nerozumime, nebavi nas to a momentalne na to ani nemame penize, protoze jsem na rodicaku. Ale ta velika prazdna zahrada me strasne rozciluje. Myslela jsem, ze si udelam zatim alespon par zahonu, ale puda je tu strasna, trikrat jsem do ni kopla a zlomila si motycku. Kazdy, kdo to tu videl, tak rekl, ze je potreba navezt zeminu a srovnat teren. To je ale investice za desetitisice, ktere si ted nemuzeme dovolit. Jak jsem psala, vubec tomu nerozumim, ale nechce se mi verit, kdyz si kazda babicka na zahrade vykope zahon kde se ji zlibi, ze ja k tomu musim mit bagr, jinak nic. Je mi uplne jedno, co na te zahrade budu mit, hlavne ze tam alespon neco bude. Nemate tip pro blbec, co bych mohla vymyslet? Ja bych snad obsypala zahradu kvetinacema, kdyby nebyla tak velika a nerovna.
Kompost je dobrá rada, ale klidně doporučuju větší. My měli na zahradě zakopané sutiny, z jedné strany pak jíl a část je podmáčená, takže lahůdka. Ale záhony mám právě z kompostu. Doporučuji si první nastudovat, jak se kompost zakládá a co do něj patří (takové základní info; na to stačí 10 min.). Pak začít sázet stromy, protože ty potřebují hodně času. Nejlépe nějaké užitné - ovocné; pokud chcete bez práce - bez, jeřabiny. To je investice v řádech stokorun. Jestli máte rádi zvířata - tak vyrobit/koupit ptačí budku, hmyzí domeček, suchou zítku, starý pařez pro světlušky atd. Když by se mi s tím nechtělo moc manuálně dělat, tak si na den pronajmu minibagřík a za jeden den vyřeším záhony, díry pro stromy i cestičky. 🙂
A taky to chce pořádné nářadí - rýč, hrábě, krumpáč. Taková svatá trojice na divokou zahradu.
Ahoj, začni postupně a jak @1pomnenka s tou raselinou a kompostem je to super nápad!
My se předloni nastěhovali do domku s malou zahradou, záhony jsme zakládali nově. My máme půdu dobrou, ale i tak jsem zeminu michala s kupovanou a domácím kompostem (z chaty).
Začni postupně... vsak na rajcata a okurky Ti staci 2x2m. Do čeho bych investovala, tak je do dobré sekacky na trávu. Taky se mrkni po nejake pujcovne nářadí: muzou mit na pujceni kultivartor a zauradu si muzete upravit sami - i tak je to makacka, ale furt je to levnejsi nez firma. Na podzim se pak sází některé rostliny: maliny (ty jsou celkem pleveliodni), některé bylinky, ovocné stromy. Z části zahrady můžeš udělat "les" - v zahradnictví mívají výprodeje dřevin, tak smrky, borovice. Můžeš na podzim koupit za pár korun naockovanou pšenici a budeš mít na druhý rok svoje houby... třeba jahody mám truhlicich, protože je to skoro bezúdržbový.
Dělej to, co Te aspoň trochu baví.
No a pokud máte domek se zahradou u velkého města, tak můžete část zahrady pronajmout. V okolí Prahy a ve Středočeském kraji je pro lidi z paneláku zahrada pokladem.
Kompost je super, tím začni. Pak zkus poptat v nějaké skupine, třeba FB bezplatná výměna rostlin, jestli někdo nemá odkopky ze své zahrady a je blízko tebe. Některé rostliny jsou nenáročné na pudu a zvládnou lecos. Jinak já si dělám své hnojivo, stačí voda a koprivy. Včera jsem tam nasypala i koblizky, co jsem našla na procházce kolem stáji. Kdybys byla poblíž, klidně se poděliim o nějaké rostliny, ať mas do začátku a mas co rozmnožovat.
Nechceš vložit fotku? Jak velká zahrada? Můžete upravovat postupně... víte, kde co cca v budoucnu chcete mít? Trávník někde u domu? Ovocné stromy, keře...? Záhony postupně, vyvýšené jen prkna, palety... nevím, co máš k dispozici, případně jen "hromádky hlíny", posekanou trávu... Hodně jde sehnat zdarma od lidí - maliny, ostružiny, jahody.. případně i papriky, rajčata...
Kytky lze taky poshánět různě odkopky..
Jen to chce zhruba vědět, kde co bude... Problém bude i to, že tě to nebaví... ale když nejsou peníze, hodně se dá udělat svépomocí levně, ale asi to musí bavit no
My jsme měli na pozemku dříve obrovský dům se stodolou a chlívem. Takže spousty a spousty suti se odvozilo, ale mraky suti se samozřejmě zakopalo po zahradě. Někdy bych nejradši tou motyčkou vzala i chlapa, protože zahradničení je díky tomu ráj... 😆 Motyčky zničené a s krumpáčem už se oháním jako dělník u výkopu. 🙃 A já sázím zejména bylinky. Ty se dají třeba i u Vietnamců koupit celkem dobře, jsou velice odolné, nepotřebují žádnou speciální péči jako hnojení nebo extra zalévání, to jim spíš škodí, nádherně kvetou, lákají včelky, dobře se rozrůstají, množí a ještě jsou k užitku. ❤️ Super plevelné, nenáročné a užitkové rostliny jsou pak zimolez kamčatský, rakytník, lískové ořechy (já mám fialový a je to i krásná okrasa). Rakytník se velmi často nabízí i na fb za odvoz nebo výkopání, rozrůstá se jako ďas. A máta je milion druhů i barev a taky levný plevel, co roste světelnou rychlostí a nakrmí spoustu hmyzu. 🥰
Máme jílovitou zahradu a hodně se mi tu daří držet a rychle množit pivoňky - rozchodníky - ty podle názvu rozchodi snad všechno...mnozí se uloupnutim stonku a zasazením jinde...takže každoročně loupu z namnozenych a sázim 🙂 pak taky echinacea třapatka🙂 někam umístit maliny a třeba ostružiny, ty se množí samy....kompost, hmyzí domeček....do starého velikého skopku jsem koupila solární fontánku a jaká je to paráda 🙂 Taky se snažím za pár korun hodně muziky
Se zahradou taky bojuju … máme sice malinkou.. ale o to větší problém to vymyslet .. se zeminoujak radi holky. A obecně vetsi zahrada není hned … takže bych začala tím plankem kde co chceš a jela postupně … protože jinak dopadnes jak my … pořad tam něco děláš a nikde nic Horovo.. pac to nemá hlavu ani patu 🤣a nevíš co kde … kupa lidi vyhazuje ty odkopky ať se to nerozliza, takže můžeš pak pohledat dost věci relativně zadarmiko … akorát vědět na jaký podmínky to je .. začala bych u domu, ať to chytne trosku optimisticejsi ráz a chytnes trosku i motivaci …
Jinak co se tyče odolných rostlin, které tu ještě nepadly, tak kyprej, zvonek, barvinek, astra, orlíček… vše se pekne mnozí a dostaneš to určitě i zadarmo.
Na Fb jsou skupiny, třeba Ze zahrady do zahrady - lidi si tam nabízejí výkopky a přebytky rostlin 👍
No, jílovitá půda je skoro všude v čr, a myslim si, že to ještě není nutně nejhorší varianta...🙂 jíl zase docela dobře drží vláhu, a říká se, že je poměrně úrodnej.
A skoro všude když něco sázíš, musíš prostě vykopat díru, a aspon do tý díry dát zeminu lepší....namíchat kompost, překatrovanou hlínu a třeba písek proodlehčení, nebo nějakej substrát s kokosovým vláknem na odlehčení i držení vláhy atd....
čím bych určitě začla je: založit kompost....trvá, než se vytvoří. bude se ti pak hodit právě pro záhony a sázení čehokoliv.
a pak, doporučuju postupně vytvářet ostrůvky, kde už nebude volný trávový prostranství, který budete sekat... a tam dáš prostě pár keřů dohromady, co se ti budou k sobě hodit, a pak zase uděláš jinde ostrůvek...
nebo nejdřív podél plotu, a pak až ostrůvky.
hezká je bylinková spirála - ale pokud na to nejste, asi bych se a to vykašlala.
záhony můžeš samozřejmě udělat i vyvýšený, tím pádem nemusíš vykopávat díru a měnit hlínu v zemi. ale zase to spolyká strašně moc další hlíny, nevydrží to úplně sto let, musíš ho vyrobit a tak..ale zas je to hezký, no.... a praktický, že se nemusíš ohejbat k zemi.
no..když vás to nebaví, tak to je těžký... ale je dobrý myslet i na nějakou jakous takous snahu o soběstačnost. třeba mít několik jabloní je třeba pro mě úplná nutnost, nemůžu si představit, že bych byla se vším závislá na obchodech... stromy zasadíš jednou, a pak leta sklízíš, a dá to celkem dost málo práce na údržbu. zelenina je teda mnohem pracnější.....
co se týče rozmístění věcí na pozemku, to se spíš s někým poraď naživo, s nějakou kamarádkou, příbuznejma... zjistit světový strany, můžeš vysledovat i odkud fouká atd, pozorovat, a zatím rozmejšlet... většina věcí potřebuje slunce. můžeš si pozemek dokola orámovat keřema, jedlejma i nejedlejma, můžeš chtít třeba někde větrolam, pokud tam víc fouká...to prostě záleží, co chcete.
nebo si to taky můžete nechat zaplatit...nechat navrhnout. ale když do toho nechcete investovat, tak se asi budete muset hluboce zamyslet, procházet to furt dokola a představovat si🙂
a co se týče tý nákladovosti..ono to jde udělat i docela levně... přidej se do nějaký fb skupiny rostlinný swap/green swap, kde vyměníš trvalky, keře, přebytky sazenic, semínka..... semínkovna ti poskytne semínka zdarma za to, že je vrátíš na příští sezónu zpátky z rostlin, který si díky nim vypěstovala. něco ti podarujou sousedi, příbuzný.
kompost doporučuju sehnat nějakej obecní dobrej, než si kupovat pytle, to je šíleně drahý. hnoje třeba na přimíchávání do kompostu se lidi většinou zbavujou za odvoz.
nejlepší je začínat od velkejch věcí.... nejdřív naplánovat pozemek z hlediska stromů. kde je chci, jesti chci řady, nebo nějakej tvar, do kterýho jsou vysázený, nebo jestli to chcete nepravidelně, a kolem tvořit nějaký další ostrůvky... musíte zohlednit jejich velikost, (jestli chcete zákrsky - to nedoporučuju, čtvrtkmeny, polokmeny - to doporučuju aspoň, pokud máte velkej pozemek, nebo vysokokmeny - podle toho bude výsledná velikost, stín, co budou vrhat atd) po stromech se plánujou keře, keřový ostrůvky, zástěny (větrolam), pak teprv trvalkový záhony, který se samozřejmě můžou i kombinvoat s nějakým tím keřem nebo stromkem, a taky plochy, kde budete chtít případně pěstovat...záhony, alei skleník/pařeniště. to jsou velký plochy, který ti to nějak rozčísnou, a zbytek už sám vyplyne..... to tě prostě napadne. že vypadá hezky trvalkovej záhon podél chodníku např., nebo podél plotu do ulice, a keře trošku větší spíš u plotu nebo v prostoru jako skupina různejch keřů.
no je to asi na milion let povídání.🙂
doporučuju třeba i sledovat různý kanály, dneska toho je hafo. napadá mě hned Permakulturní oáza, kde tvůrci momentálně budou prej zakládat další zahradu, a maj přímo kurz k založení zahrady. Další fajn jsou Život v souladu, Charles Dowding (najdeš na youtube, fb)... A taky Jaroslav Svoboda - Ekozahrady. To je nejlevnější varianta... Sehnat si jeho knížku o ekozahradách - a nejde primárně o to, jestli chceš nebo nechceš ekozahradu, ale on tam právě popisuje to, jak založit zahradu, jak si to rozvrhnout, a dává tam docela dost dobrý rady, přitom to není nic dlouhýho nebo nezáživnýho. Tuhle knížku najdeš v každý slušný knihovně, ale kdybys moooc chtěla pdf hned, napiš mi. Záleží prostě, jaký máte představy, životní styl, co od toho chcete.... relaxační zóna, čumění na kytky a kochání se zvířátkama, zásobu plodů na přímej konzum (jabka, maliny, rybíz.................) nebo na zpracování (kdoule, švestky na povidla........), jak moc se o to chceš starat (jak jsem psala, stromy jsou třeba poměrně nenáročný k tomu výnosu. záhony se zeleninou jsou daleko náročnější. různý ovokeře jsou taky dost poměrně nenáročný.) úplně konkrétně si představ, co bys teda s tou zahradou chtěla, když už ji máte.... aby tam děti měly kde si hrát, kopat si s balónem, aby tam měly malý hřiště a pískoviště, bazén, trampošku, - to všecko taky zabere dost místo, takže to rozmejšlet nejdřív. pak jestli chceš jabka na štrůdl a přesnídávky a svačiny, nebo tě ovo stromy nezajímaj, a radši si tam dáš nějakej okrasnej strom jen tak pro rozčísnutí velkej lánů.
nakonec úplně konkrétně při plánování záhonů nebo ostrůvků keřů je dobrý pracovat s:
- ne/náročností na vláhu, humus
- podmínkama toho místa - slunce/stín, vlhko/sucho, vítr/závětrno, viděj to lidi z ulice/neviděj...
- jestli chcete, aby to bylo stále zelený celej rok, nebo vám u toho nevadí, když to v zimě bude zatáhlý nebo jen větvičkatý (třeba větrolam nebo záclonu od sousedů případně doporučuju ze stálezelenejch dřevin)
- různejma velikostma - kombinovat menší a vyšší věci
- různejma barvama - kontrasty svěží zelený, tmavý zelený, vínový u keřů, dožluta nebo dobíla - třeba panašovaný listy, a s barvama květů
Nenáročnejch keřů a kytek je moře... Ale to bych teď fakt neřešila. Teď je spíš nutný to naplánovat jako celek, a pak se pustit do dílčích věcí...
A nakonec - zahrada je úžasná věc. Važ si toho, moc! Spousta lidí pro to nemá možnost, i když by chtěla. Je to skvělý pro rodinnej život, je to skvělej relax, zdravá tělocvična, tvůrčí kreativní činnost. Vytváříš krásu a rozdáváš radost. A kromě toho třeba i chutě a vůně, a taky zdraví, z nestříkanejch plodin. Teď se mi chce věřit, že spíš než "absolutně nás to nebaví" je to spíš nechuť z toho, že se to zdá na začátku prostě moc složitý. Zvlášť když ty metry máte velký. Ale je to ve skutečnosti obrovskej dar🙂 Tak moc držim palce, a když se ozvi, můžu poslat i nějaký jiný konkrétnosti ohledně zahrady a pěstování.
@normalnimatka wow, to bylo krásný počtení.... neskutecne inspirativní. Taky řeším zahradu, moc na to vlohy teda nemám, zatím to je sice pokus-omyl, ale tohle se hrozně hezky četlo!
@mmichaella tak to jsem ráda🙂 jinak jako úplně prvotní inspirace, když vůbec nemám představu, je fajn si dát třeba jen google obrázky, nebo duckduckgo obrázky, nebo pinterest a zadat si heslo...třeba trvalkový záhon atp.
a pak je dobrý si sednout k papíru a psát..ty představy... třeba "chci mít v zahradě motýly" (to vyřeší komule davidova kupř., relativně nenáročnej hezkej keř, kterej se dá jakkoliv stříhat, klidně se sejme i 15cm nad zemí a zas vyroste novej, když už je to moc velký), nebo "chci pěkný místo pro svobodnou hru dětí" - na to se daj sehnat různý materiály, který jsou pak v zahradě živý, přemisťujou se... stavění bunkrů, stavění z kamenů cokoliv, z přírodnin se dá taky slušně tvořit, třeba i mandaly, skřítčí domečky,.... "chci, aby měly děti co pozorovat" - hmyzí domky, kousek skalky, kde rády žijou ještěrky atp... a tak různě. 🙂
@mmichaella někde jsem četla takový hezký pořekadlo... jakože když si pořizuješ zahradu, tak si pořizuješ dítě na celej život🙂 tak asi tak... při malejch dětech je to o to větší výzva, ale zase si to užijou s váma taky, a to je moc dobře.
@mmichaella večer napíšu zprávu ještě
@normalnimatka tak s tím dítětem souhlasím🙂)) každopádně ty pusobis jako vášnivá zahradnice, napiš něco o své zahradě. Jaké to tam máš? 🙂
@mmichaella Zatím právě dost v plenkách🙂 I když už takovejch... batolecích:D
ja bych zacala proste ostruvkama postupne.. po malych kouskach... jestli chces dat nejake ovocne stromy, kere tak to je nejlepsi na jare nebo na podzim, ted uz jsou dost vedra.. ty treba ja mam podel plotu.. treba jsou fajn boruvky, ale tem musim udelat diru a dat raselinu pak plodi jak blazen.. pece minimalni obcas zalit... kazdopadne pokud mate teren nejak neupraveny, tak sami to tezko date s timhle tvrdym povrchem.. to chce trakturek.. ja si taky myslela buhvi jak to neni drahy tak jsem poptala tady obycejnyho zahradnika a srovnani zahrady stalo cca deset tisic.. meli to za pul dne hotove... my navazeli hlinu x mesicu... pak jsem zasela travu a prave uz jsem mela tak nejak nakresleno kam si co vytvorim.. vsude teda mam tu cernou folii, do ni diry a v tom rostliny a kura nebo kaminky.. pac nejsem otrok zahrady. vypada to hezky a zase tolik pece to nepotrebuje. Zahradni architekt stoji balik to je pravda, ale chce se poptat po mistnim zahradnikovi a to neni tak desny.. nakoupil nam i nejake stromky za velkoobchodni ceny a tak.. nehazej flintu do zita, ono te to treba jeste chytne🙂 az uvidis jak se to zacina zvelebovat
Někde v rohu zahrady si založ kompost, stačí ze 4 palet, abys měla lepší zeminu na další roky. Udělej si ze 4 prken vyvýšené záhony, opravdu stačí jen 4 prkna, nepotřebuješ je půl metru vysoké. Pod záhonem sundej drny trávníku. Pokud máte někde poblíž prodejnu Rašelina, tak si tam dojeď s vlekem pro substrát, je daleko levnější než balený a pro začátek budeš mít co dát do záhonů. Máme to na zahradě úplně stejně, někdy si připadám jako na hřbitově, všude samý jíl. Stojím na rýči a on se ani nezaboří, vykopat můžeme, jen když dlouho pršelo. Nechtěj zahradu hned, jako když ji navrhne architekt, ty zahrady jsou všechny stejné a za 10 let přerostlé. Tvoř si zahradu podle sebe, postupně, hlavně žádné thuje a tisy ( je to děsně hřbitovní ), pak by ti nešly ovocné stromy. Na zobání doporučuji indiánskou borůvku Prince William, krásný keř, na podzim se pěkně vybarví. Namaluj si na papír zahradu a začni plánovat.