Horkovzdušné vytápění. Jaký máte názor, zkušenosti?

martina995
15. led 2020

Dobrý večer,
hledám informace, zkušenosti s horkovzdušny vytapěnim rodinného dobu. Začali jsme rekonstrukci domu, který jsme koupily. Nynější topení nestalo za nic. Teď se s manželem dohadujeme do čeho půjdeme. Mu se zalíbil právě ten horkovzduch, že je to i levnější na pořízení, vypadá to dobře, že nikde nezavazeji radiátory apod. Já spíše preferuji klasiku s radiátory, byť je to dražší, ale myslím, že osvědčené. Jsme financně omezení proto hledáme různé varianty. Budu ráda za každý vás postřeh. Šli by jste do toho znova/nikdy více.

uzivatelkapetra
15. led 2020

Úplně nevím, co si pod horkovzdušným topením představit. Jak se tomu jinak říká?

uzivatelkapetra
15. led 2020

Pokud myslíš rozvod teplého vzduchu od krbu, tak nevím jak s přízemními místnostmi, znám pár lidí, co takto vytápí patro. Teplý vzduch stoupá tak nevím jak ho nutit vytápět přízemí, ale třeba už se to nějak dělá.
My máme klasicky radiátory a ve sklepě automat na uhlí a spokojenost veliká. Když vzpomenu ještě pár let zpět, jak jsme topili ve starém kotli, po noční jsme měli v ložnici třeba jen 14 stupňů, tp jsme si užili 🙂

martina995
autor
15. led 2020

@uzivatelkapetra ano přesně to myslím. Ještě se dá najít pod teplovzdušným vytápěním. Co jsme dočetli lze vytápět prizemi, trubky vedou těsně pod stropem. Je k tomu ventilátor který rozhraní teplý vzduch do všech místností. Já mám strach že od země bude zima, pokud nezavedeme ještě podlažni vytápění nebo že to rychle vychladne a budeme mít zimu jako třeba vy. Já bojuju za klasiku-kotel+radiátory.

mariegroth
16. led 2020

Googlovala jsem si to a z toho popisku je to presne to, jak se topi v USA. Mame to taky. Ten “kotel” (furnace) mame na propan. A teplo rozhodne je 🙂 Vubec bych nerekla, ze podlahy jsou studene. A to nemame vubec koberce az na jednu mistnost. Pak v lete se to prepne a misto tepleho vzduchu je klimatizace.

sahrazad1
16. led 2020

@martina995 ne. Ze zdravotniho hlediska. V roure cirkuluje prach, bordel, filtry nic neresi, pak to, co je uvnitr dychas. Teplovodni je lepsi.

martina995
autor
17. led 2020

@sahrazad1 děkuji pročtu si