Eko drogerie. Jaké máte zkušenosti? Doporučíte značku?

ivybee
3. srp 2021

Dámy,
jaké máte zkušenosti s eko drogerii? Konkrétně s čisticími prostředky - praní, úklid, nádobí,..? Doporučíte nějakou značku? A jak jste spojený s výsledkem, konzistenci, vůní,..? 🙂🙏
Dekuji 🙂🌷

lenka421
3. srp 2021

@ivybee Ja se tu upichnu 🙂 pred casem jsem experimentovala s eko pranim, Tierra verde, hodne jsem si toho nacetla, prosla veskere jejich stranky, zjistila tvrdost vody, pripravila se psychicky na to jak budu predpirat detsky pradlo od skvrn a buhvi co... Jedna z prvnich pracek - lozni pradlo, prane na 60 stupnu (takze vysoka teplota coz je pro ucinnost eko prasku lepsi) mi jejich zmekcovac vody a praci gel udelali na veskerem povleceni takove ulepene cucky, ze jsem musela napred oplachovat ve vane a pak jeste dat dalsi dve kola machani nez jsem to z toho dostala. Takze timto jsem s eko pranim skoncila.
Na druhou stranu na myti nadobi pouzivam od Tierra verde jejich gel a jsem moc spokojena, do mycky tablety od Ecoveru a ty zatim taky normalne fungujou. Ten gel voni tak uzasne citronove ze mam vzdycky pri myti nadobi chut ho vypit 😀
Koupelnu myju uz dlouho s FeelEco - nejsem si ale jista jestli to je uplne 100% eko vyrobce, mozna tu nekdo bude vedet? Ale ucinnost je taky suprova.

veritanas
3. srp 2021

@ivybee ahoj, už jedu 5 rok eco..🙂 je hodně firem a je těžké se v nich orientovat. Že 100 eco jsou firmy ecover, sonett, Tierra verde, potom jsou takové značky jako napůl to je třeba FeelEco, Sevent generation nebo třeba Frosch.. Všeobecně jsou ty eco dražší a někdy ta účinnost není taková, jak bychom asi představovaly( nebo to neumím 😁😁😁). Největší problém mám s pranim a tabletami do myčky. Tablety do myčky kupuju v DM ty jejich nature, jsou v nich sice fosfáty, mikroplasty a enzymy, ale bohužel jiné tablety mi nemyly a dělaly skvrny na skleničkách. Místo leštidla obyčejný ocet. Na odstraňování vodního kamene též používám ocet nebo kyselinu citronovou. A to praní, někdo používá mýdlový sliz, což je směs práci sody a mýdla, ale mně se to neosvědčilo. Po několika cyklech mi to zatuchlo a nevypralo se, tak používám Ecover. Jinak na mytí koupelny ten ocet, jedlou sodu a univerzální čistič Tierra verde a na kuchyň odmastovac Tierra verde sprej pomeranč a jsem nadšená...

veritanas
3. srp 2021

Jo a ještě to praní. Rozlučte se 30, minimálně 40 nebo 60. A praní bílého prádla je trochu oříšek, protože šedne a to vážně rychle. Do praní se musí přidávat bělidlo Puer, je to soda obohacená kyslíkem, ale bělí až při 60, takže to na nějakou hezkou bluzku není..☹️

marimanta
3. srp 2021

Z kupovanych mi asi nevyhovuje nic. Takže na praní mám mydlovy sliz z vlastního mýdla (na praní jen kokosový olej a hydroxid sodný) nebo perkarbonat sodný (příp. s TAED, který perkarbonat aktivuje při nižší teplotě). Kromě slizu (jde použít na cokoli), perkarbonatu (myju s ním i WC...) si vystacim se sodou, octem a kyselinou citronovou. Jo a myčka: dvě lžičky perkarbonatu a lžička kys. citrónové. Plus v pohotovosti mám tablety do myčky z DM a úplně obyč prací prášek denkmit. Víc doma asi nemám 😉

veritanas
3. srp 2021

@marimanta ahoj, můžu se zeptat bělí Puer s Taed i na 40? Mně to vždycky všechno zašedne ..☹️
Díky za tip s myčkou, určitě zkusím.🙂

mamikry
3. srp 2021

Pouzivam Frosch na nadobi, uklid i prani a jsem s nim spokojena. Vetsi skvrny na obleceni tedy beru nejdriv zlucovym mydlem a pak teprve peru, ale jinak bych rekla, ze pere dobre i na 30. Pripravky, ktere perou jen na 40 a vic, uz trosku ztraci svuj eco smysl. 🙂 Jinak pouzivam na vodni kamen kyselinu citronovou, pripadne ocet.

marimanta
3. srp 2021

@veritanas no úplně 100% bílý to po čase není, ale mám pocit, že mi časem zašedlo i s běžným práškem. Na druhou stranu skoro nic čistě bílého nemáme, tak mě to tak netrápí. 🙂

veunka17
3. srp 2021

Já osobně jsem spokojená s Euronou 🌿😊 krásně voní a funguje... Zda se dražší, ale používá se jí velmi malé množství, takže ve finále vyjde ještě levněji. 😊 dnes jsem takto narychlo čistila troubu. 😊
Klidně napište zprávu, pošlu vám další fotky nebo můžete na fb navštívit mou skupinu "Úklid šetrný k dětem i přírodě"

zelenaesmolda
3. srp 2021

@ivybee na prani jsou super mydlove orechy a na uklid je super obycejny ocet

katule1990
3. srp 2021

@ivybee Na praní používám žlutý Sonett, místo aviváže dávám ocet nebo kys. citronovou, na nádobí FeelEco (ten pak používám i na podlahy, omývání kuchyňské linky nebo ovoce), kosmetiku (sprchový gel, šampon, kondicioner, denní a noční krém, maska...) je skvělá Natura Siberica.

marimanta
3. srp 2021

@veunka17 eurona si ale na eko jen hraje... Možná používá nějaké odbouratelné složky, ale do ekologické drogerie/kosmetiky má daleko.

ivybee
autor
3. srp 2021

Dekuju moc! 😊 Muzu se ještě zeptat, jak přesně používáte tu kys. citronovou a ten ocet? Naředí se to do rozprasovace? A jak se to používá pro prani? A nesmrdi to pak všechno octem? 🤔
Já teda peru v podstatě všechno na 60 (kromě jemnýho prádla a tak) a peru jen s pracím gelem bez avivaze. Dávám ho rovnou do bubnu. 🙂

ivybee
autor
3. srp 2021

Eurona je eko? To jsem netušila 🤔

katule1990
3. srp 2021

@ivybee Ocet na praní používám tak, že naleju tak půl deci do přihrádky na aviváž. Přidávám ještě pár kapek esenciálního oleje pro vůni. Octem to ale nesmrdí ani bez toho, jen když to vyndáš z pračky, tak je to trošku cítit, ale během sušení to z prádla úplně vyprchá. Kyselinu citronovou na praní používám tak, že si jí naředím s převařenou vodou 1:10 do litrové lahve, přidám pár kapek esenciálního oleje a pak už jen leju zase do přihrádky na aviváž 🙂.
Eurona eko není. 100% eko je třeba ten Sonett.

slunea
3. srp 2021

@veritanas mám za to, že nebělí. Protože to šedé jsou usazeniny eko prášku ve vláknech, s tím si perkarbonát úplně neporadí. Peru v konvenčním neeko prášku a bílé prádlo mám bílé. Co mám poděděné zašedlé, tak se velmi pomaličku vypírá a nejrychleji místa, která se při tom praní nejvíc šoupou.

slunea
3. srp 2021

@veritanas ale skvrny od ovoce na těch 40 vybělí. Někdy namáčím jen v teplé z kohoutku (ta má pod 40), s perkarbonátem a taedem a funguje. Puer a taed taky bude fungovat. Puer je v podstatě perkarbonát.

veunka17
3. srp 2021

@marimanta
@ivybee

Půjčila jsem si od kolegyně, tady je vysvětlení:

Rok 2003- 2017
🔸️ Zkuste zavzpomínat na období kolem roku 2003. Pokud byste vyslovili slovo MLM a drogerie, většina lidí si vás spojí s firmou Amway. Někdo v dobrém a někdo se špatnými zkušenostmi. Nešlo o výrobky, ty jsou kvalitní, ale o způsob nabízení, nucení a nepříjemného přesvědčování ze strany těchto poradců. Spousta lidí si řeklo, že už s MLM nechce mít nic společného. Jednoduše, bylo a dodnes to je o lidech, kteří v tom figurují.
A i přesto se pan Černý rozhodl, že čistě český model MLM převezme jako prodejní nástroj a vlak se začal rozjíždět.

🔸️ S očekáváním se oslovují první vlaštovky a zájemci o spolupráci. Podařilo se a obchodní sítě pomalu rostou. Názvy aviváží-Almond milk, Blue, Milk honey, Dark blue, Orange, Cedar/sandal wood, Violet, Blue a Green byly ve své době natolik jiné, že se opravdu podařilo vlak rozhýbat. Dnes, kromě parfemace Green není ani jedna z vůní v nabídce.

🔸️ Největší výhodou tenkrát, ale i dnes je, že Eurona umí rychle reagovat na požadavky svých zákazníků a vyzývá je, aby dávali podněty na výrobky, které jim v portfoliu chybí. Tato cesta se ukázala jako "Cesta k úspěchu". Firma i zákazníci jsou spokojeni a byznys roste.

🔸️ V roce 2011Eurona získává 2. místo v soutěži Firma roku Královéhradeckého kraje. Přesvědčila porotu, že je firmou rentabilní, rostoucí neustále v zisku a odlišuje se svoji filozofií od ostatních firem. Ale to není jediné ocenění v tomto roce. Společnost Eurona získala od týmu nezávislých odborníků prestižní ocenění Nejlepší podnikatel manažer firma ČR a je držitelem TOP CZECH QUALITY. Zde se odborníci zabývali kvalitou výrobků a cíli v ekologické sféře

🔸️ Tím, jak jde Euronu čím dál víc vidět se konkurenci nelíbí. Pod zástěrkou ekologie se ozývají různé eko spolky, které se snaží firmu pošpinit a veřejně píšou články o "Hře Eurony na ekologii"... atd. Posílají zboží na Českou inspekci k přezkoumání a napadají Euronu, že ve svých materiálech a složení neuvádí pravdivé informace. Kontroly na firmě se stávají pravidlem. Nutno říct, že Eurona vždy a ze všeho vyšla s čistým štítem.

🔸️ Rok 2017- Síla sociálních sítí, kde si každý může říct svůj nepodložený názor nabírá na síle. Pan Černý se rozhodl, že bez jakékoliv technologické úpravy a změny složení podstoupí některé výrobky k certifikaci EU Ecolabel a Ekologicky šetrný prostředek. Jistě víte, že tyto certifikáty jsou velmi nákladné v řádu stovek tisíc korun. Ale vyplatilo se. Díky čistotě a špičkové kvalitě výrobků si přímo pan Lukáš Černý jede 28. listopadu 2017 na Pražský hrad, kde přebírá cenu Národní kvalita. Cenu uděluje Ministerstvo průmyslu a obchodu a Ministerstvo životního prostředí. Celá akce je pod záštitou prezidenta republiky.

❓️ Ještě stále pochybujete, že je Eurona opravdu uznávaná a spolehlivá česká firma?

slunea
3. srp 2021

@veunka17 A? To, že má Eurona pár výrobků s ecolabel naznamená, že je všechno od eurony eko. Taky můžeme polemizovat o tom, co pro koho znamená pojem “eko”. Někomu stačí ecolabel, někdo by rád non toxic. Tabletky do myčky z dm mají taky ecolabel a jsou v nich prý fosfáty.

ai30
3. srp 2021

@veunka17 Nepochybuju, ze je to spolehliva ceska firma, jenom neni ekologicka. I v tom 'certifikatu z hradu' je vypsano jen asi 5 vyrobku, ktere jsou certifikovane a cistic na troubu mezi nimi kupodivu neni... Nehlede na to, co neobsahuje toxicke slouceniny a co je ekologicke dle certifikatu Ecolabel jsou dve rozdilne veci.

veritanas
3. srp 2021

@slunea díky..🙂 taky mám dojem, že to moc nefunguje..tak zas nebudu kupovat bílé...a jinak se ztotožňují s tvým názorem..🙂 eko není vždycky eko a eurona dle mě rozhodně eko není, ale je pravda, že mnoho výrobků má certifikát ecolabel, ale ve své podstatě to nic neřeší...a zase máš pravdu tablety z dm obsahují fosfaz, sice v menším množství než konvenční tablety, ale jsou tam..

sarkasv80
5. srp 2021

EkoFeel,Frosch anebo GreenEko 😊

dibli
5. srp 2021

Eurona lepší jak domestos a jiné, to rozhodně, ale stačí se podívat na složení a rozebrat si to, složky jsou lehko dohledatelne. Univerzál, čističe na skvrny, koupelny, kuchyně, většina aviváží... Prostě tam jsou chemické a škodlivé věci, většina Eurony prostě není ok, ale věřím že časem se vylepší.

Narazila jsem nedávno na Greenway, ten už je na tom líp, rozšiřuje se. Akorát praní prádla je s ním drahé. A jejich prášek je jen drahá prací soda a perkarbonát. Čistící pasta je ale dobrá (na pripaleniny a čištění všeho moznyho). Jinak na prádlo si smíchám 2 kg prací sody a 300g jadroveho mýdla, 2 lžíce dávám do pracky. Na bílé k tomu dávám ještě 2 lžíce perkarbonátu s TEADem. Tead není potřeba když se pere nad 40 stupňů. Suroviny nakupuju na ekokoza.cz. Aviváž: 2 lžíce octa a případně esenciální olej. Do myčky bych se musela podívat do knížky,ted si přesně nevybavuju. Jinak ten Greenway má teď prášek do myčky, je dobrý,

katule1990
6. srp 2021

@dibli Ekokoza je super, taky tam nakupuju. Mají tam perkarbonát a ty esenciální oleje za fajn ceny a není drahý poštovný 🙂. Jen jsou ty stránky teda extrémně nepřehledný.