Bydlení v přízemí bytového domu. Máte zkušenost?

kesinka89
1. říj 2024

Ahojte,

máte prosím, někdo zkušenosti s bydlením v přízemí ve velkém bytovém domě? Máme možnost se do takového bytu nastěhovat, ale je hned u vchodu u schránek. V domě je cca 70 bytů, všechny generace, romové.. mám z toho dost obavy, každý nám bude šmatlat kolem dveří, budou tam chlupy od psů, kouř z cigaret, třískaní vchodových dveří.. na druhou stranu se vážně přestěhovat musíme, máme malý byt, 2 děti, teče nám tady při deštích a v zimě plesniví..

Díky 😊

palja
1. říj 2024

@kesinka89 my bydlíme v přízemí naproti dveří, je to náš byt a chtěli jsme tady bydlet. Když tady byly ještě staré dveře, tak tady byla v zimě zima, profukovalo to až do dětského pokoje. Šlo slyšet všechno, co se mihne na chodbě, kdo přišel, dveře jak pořád bouchají, dokonce jsme slyšeli všechno, co si kdo na chodbě povídá.
Takže hned po zimě jsme si koupili silné bezpečnostní dveře a teď neslyšíme vůbec nic a je nám tady hezky teplo.
Chlupy a bordel tady nemáme, něco se zachytí na rohožce, tu vždycky vysaju a stejně je tady 1x za týden úklid společných prostor.
Takže za mě ty dveře dělají hodně. Bydlíme tady už 10 let.

krisstina93
1. říj 2024

Za mě v pohodě, bydlela sem v přízemí a teď bydlíme naopak ve střešním bytě a přízemí bylo lepší 😅 dveře se daji izolovat, aby ste neslyšeli všechno co se bude v baráku dít. Kouřit snad v baráku nikdo nebude 🤷‍♀️ holt se tam bude muset třeba trochu častěji vytírat chodba akorat no. Zas pro mě je velká výhoda přízemní byt, když má člověk malé děti, nikomu nebudou dupat nad hlavou, netahas se s milionem věcí do schodů apod…

anpineapple
1. říj 2024

Bydlíme ve zvýšeném přízemí a to je super. Netahat věci, děti, kočárek nikam vysoko. Když jsme byt kupovali, měla jsem s tím problém, mám rada výhled z okna z vyšších pater 😁 ale rozhodnutí do toho jít zachránilo to, ze to neni úplné přízemí, tam bych nešla. Takhle zpetne by mi nevadilo ani to, ale v malé bytovce jako máme teď, ne ve velkém paneláku nebo na sídlišti.

alubif
1. říj 2024

Nikdy!!! Parkuju u velkého paneláku když jdu pro dítě do školy proto přízemním bytům a to jsou tam normální lidé. Všichni ti koukají do oken, milion lidí projde vchodem, furt někdo postava venku, parkuje. Bála bych se tam otevřít okno dokořán. Nemáš kde sušit věci venku. Navíc by mi chyběl balkon.

patypresdevaty
1. říj 2024

Další věc je, že může být mnohem větší zima od země... V činžáku, kde jsme bydleli, si na to sousedka z přízemí neustále stěžovala - že může topit jak blázen a stejně tam má pořád zimu. My ve 4. patře netopili v tom samém domě skoro vůbec

anpineapple
1. říj 2024

@patypresdevaty to je pravda. U nás to tedy není takový extrém, ale začala jsem nosit v zimě pantofle a to jsem nikdy dřív nemusela 🤭 takže ty podlahy jsou opravdu studenější. Na druhou stranu v létě máme opravdu příjemně, všichni se pečou a u nás je krásně 😁
Bydlela jsem i v podkroví a to se nedalo vytopit ani za nic, protože všechno uteklo střechou, plus v létě na padnuti 🤦🏼‍♀️

j.a.n.i
1. říj 2024

@patypresdevaty To musíš mít takové přízemí jako měli naši 😁 pod náma ve sklepě byla výměníková stanice dálkového vytápění... Radiátory v bytě jsme pustili akorát když bylo -10 a víc.

kesinka89
autor
1. říj 2024

Holky díky, jen doplním, je tam balkon, okna do silnice, ale ne zas tak moc frekventované, na sídlišti. Je to vyvýšené přízemí. Ale právě pod těmi balkony bydlí i bezďáci. Z té zimy mám trochu strach, děcka se furt válí po zemi😀je to byt od města, takže tam nějaké úpravy asi nebudou úplně možné (výměna dveří). Jako koukáme už dlouho co bychom koupili, ale často dávají prodejci přednost investorům. Bohužel, v tomto státě nikoho moc rodiny s dětmi nezajímají 😏

anpineapple
1. říj 2024

@kesinka89 tu zimu od podlahy vyřešis - my máme koberecky, kde si malá hraje. Mívali jsme tu velkou podložku na hraní, v tom problém nebyl. Ale my bydlíme v klidné čtvrti, žádné sídliště, malá silnička. Na sídlišti s bezdaky bych do toho tedy nesla 😖 na druhou stranu... jak jsi psala, ze do tohohle bytu vám teče a plesnivy vám to tam, to by mozna pro mě byl daleko zásadnější problém, hlavně kvůli těm dětem 😏. Napsat si tedy pro a proti. A pokud nic lepšího už dlouho na obzoru není 🤷🏼‍♀️

michaela666
1. říj 2024

Bydlíme ve zvýšeném přízemí menší bytovky a neměnila bych. Pod námi je náš sklep a měla jsme hodně strach ze zimy, protože dcera litá i v zimě neustále bez ponožek. Úplně v pohodě, nepřijde mi větší chladno od nohou než jsme měli ve 2 nebo 8 patře. Jako velkou výhodu vidím to, že nemusím umravňovat dítě když tancuje, skáče nebo si hraje s kostkama na koberci, protože tím neobtěžuje žádné sousedy.
Několikrát do roka máme vytopený sklep kvůli špatným trubkám ve zdi na jejichž opravu barák nemá peníze a plíseň nemáme žádnou - ani ve sklepě a ani v bytě. Prostě vždy sklep pořádně vyvětráme a zeď nastříkám vhodným přípravkem.
To, že nám kolem dveří chodí sousedí vůbec nevnímám a to mám hned za vchodovýma dveřma do bytu kuchyni, nikoli chodbu. Hodně jezdíme pryč a často to vypadá, že se stěhujeme a jsme šťastní, že ty věci nemusíme nosit nikam daleko. V předchozím bytě to bylo 8 páteř bez výtahu, všechno v rukách.

dandaa
1. říj 2024

Raději přízemí než vyšší patro . Můj první byt byl v přízemí do vnitrobloku a měla jsem tam božský klid.

j.a.n.i
1. říj 2024

@kesinka89 Upřímně, pokud prodávám být, tak mě zajímá, jak rychle a kolik mi dotyčný zaplatí a ne kolik má dětí, to je čistě jeho věc a moje zbytečná starost.

martt
1. říj 2024

Bydlíme ve vyvýšeném přízemí. Má to svoje plusy i mínusy. Ale neměnila bych. Okno od ložnice máme hned u vchodových dveří za ty roky už ani nevnímáme, že v noci někdo chodí. Občas je problém z druhé strany kam chodí kouřit sousedi , kteří nemají balkon přímo pod naše okno , kde spi děti. Ale není to naštěstí moc často. Máme zateplené sklepy , takže chlad od země moc není. A za mne jelikož jsem s dětmi byla často sama doma, když byli malé tak to bylo pro mne ulehčení, že jsem nemusela nákupy apod..tahat do vyšších pater.

console
1. říj 2024

Mam jeden byt v prizemi. Je to tedy novostavba, ale prijde mi to super. Me spis desi vyssi patra a to jsem vyrostla v panelaku v osmem. Dneska uz bych to nedala.
Takze prizemi ano, ale jit do domu s Romy? Toho bych se bala dost

lv
1. říj 2024

Má to plusy a mínusy, bydleli jsme tak 10 let, za nás jako výhoda - netahani věci výtahem, včetně kol, kočárku, stěhování atp. Děti mohly dupat, nevýhodou zima od podlahy.

teryem
1. říj 2024

Výhoda- nošení věcí, stěhování..🤔 to je ale vše.. měla jsem byt v přízemí, u vchodu u schránek jak píšeš a děs.. nešlo tedy ani o vchod ani o schránky.. a to jsme bydleli na vesnici, cca 14 bytů .. všechno se odehrávalo před našima oknama, každej tam cucel, otevřít si dokořán okna těžko.. já už bych všeobecně do bytu nechtěla, rozhodně ne do panelákového, ale jestli něco, tak ne přízemí.. ale někomu vecnej rej nevadí, někdo to vyhledává

jijulka
1. říj 2024

jsme ve zvýšeném přízemí v bytovce a sice studená podlaha.. nic co by nevyřešil koberec.. ale jinak ok. Ale my jsme malá bytovka a okna máme do zahrady

janule0123
1. říj 2024

@kesinka89 bála bych se vetrat na plno a odejít pryč - spát … .. ať nemám návštěvu 🤣asi největší minus .. případně ze me někdo celkem jednoduše vleze venkem domu … jinak slysim poprvé ze by dal někdo přednost s prodejem investorovi ored rodinou s detma ..u pronajmu bych chápala, kdyby tam byl drahý designový interiér .. ale jinak snad kdo platí a má zájem jako první 😀🙃

j.a.n.i
2. říj 2024

@janule0123 No, vždyť jo, investor mívá prachy cash, kdežto rodina s dětmi povětšinou teprve začíná řešit hypotéku... To, že má někdo pocit, že to bylo kvůli dětem už je jen jeho pocit.

lovemusicsun
2. říj 2024

Bydlíme v přízemí a za mě super. Pod námi jsou rozvody teplé vody, je to jak podlahové topení zdarma. Přes zimu vůbec netopíme. Všechno je blízko, žádné dlouhé schody ani výtah. Nikdo pod námi není, takže děti mohou dupat jak chtějí. A jednu z největších výhod vidím v tom, že nám nikdo nekouří do oken. Na obou stranách domu je trávník, tak tam nikdo nepostává. Za to nad námi na balkoně celý den někdo kouří a bydlet nad nimi, tak se asi zblázním.
Jedinou nevýhodou je, že jak se setmí, tak zatahujeme rolety, jinak je do části bytu vidět.

kesinka89
autor
2. říj 2024

@j.a.n.i ja ale nikde nepíšu, že je to kvůli dětem. Ale třeba já kdybych prodávala, tak bych asi prihledla k tomu, kdo jsou zájemci. Investor zaplatí hned, ale obratem pronajme za 15 tis, možná víc. Kdoví kolik takových bytů má a jen na tom rejšuje.. jo, je to jeho věc, ale pak bohužel mladé rodiny nemají co koupit..

petaov
2. říj 2024

Bydleli jsme v přízemí, hned nad vchodem. Lidi se tam zastavovali hned u dveří, kouřili nám do oken a slyšeli jsme každé slovo. V noci jsem se bála nechávat okno otevřené, aby nám tam nikdo nevlezl. Jednou se stalo, že nám tam vylezl nějaký opilec, takže od té doby jsme měli okno jen na ventylačku. V kuchyni byla zima od podlahy, ta byla hned nad schránkami. Jinak se to dalo, nejvíc mi tedy vadilo, že nemůžu pořádně vyvětrat, aby nám tam v noci nikdo nevlezl. Ráda spím u okna dokořán.

veronicka89
2. říj 2024

Panelák ? Nikdy...

ester_ka
2. říj 2024

@kesinka89 v přízemí nás vykradli,rozbili okno... slyšíš všechny sousedy,co Ti projdou kolem dveří

lilian2111
2. říj 2024

Ježiš přízemí, ani vyvýšené nikdy. 😁

j.a.n.i
2. říj 2024

@kesinka89 Jasně, nikde to nepíšeš, jen ty kecy, jak rodiny s dětmi nikoho nezajímají, že.

dohnalovic
2. říj 2024

My bydlíme už 6 let ve vyvysenem přízemí. Není to panelák ale větší barák o 5ti patrech. Máme všude plovoucku, lino a dlažbu. Děti mají v pokojicku plovoucku tak mají v prostred daný koberec na hraní aby jim v zime nebyla zima a paráda. Když někdo jde z výtahu dolu tak slyšíme když se baví, ale nejde slyšet co. Žádná hrůza. Dobre plus v tom, ze máme věcně v háji výtah a vždy lituji lidi když musí třeba až do 5ho patra tahat nakup po schodech.

kesinka89
autor
3. říj 2024

@j.a.n.i hele a ty umíš číst? A dotaz jsi pochopila? Nevím o co ti jde 😃buď napiš odpověď nebo jdi dál, nechápu proč se tady zdržuješ 😉

j.a.n.i
3. říj 2024

@kesinka89 Já číst právě umím 🙂 a jinak k tématu si mohu psát co chci a že se to tobě nelíbí, není můj problém.