Bydlení pod střechou. Jaké jsou klady a zápory?

2. říj 2024

Holky, prosím vás, bydlí někdo z vás v paneláku pod střechou, úplně nahoře v posledním patře?
Máme možnost se od listopadu nastěhovat do takového bytu, v osmém patře, ale známí mě zrazují, že tam bude v létě strašné vedro. Pronajímatel zas opáčil, že je tam nová střecha, nějaká izolace a že to hodně pomáhá....ale já nevím, chce to samozřejmě pronajmout, tak zápory by
nám zapřel.
Tak to zkouším tady, jestli máte někdo zkušenosti.... vlastní, nebo i od známých, rodiny,....
Jaké jsou celkově klady/ zápory bydlení v posledním patře pod střechou?
Moc vám dopředu děkuji, strašně by mi to pomohlo v rozhodování....jestli to přijmout nebo hledat něco jiného.

flyhigh
2. říj 2024

My takhle deset let bydleli, v posledním osmém patře pod střechou. Ano,v létě když byla vedra,tak tam bylo vedro taky, ale dalo se to. Obrovskou výhodou bylo, že nad námi už nebyl nikdo,kdo by nám mohl dělat hluk nad hlavou. Celkově jsme byli spokojeni.

snahnah
2. říj 2024

Bydlela jsem v 16. Patře pod střechou. Zaleží taky jak jsou orientovaná okna. V místnostech s okny na jich bylo vedro (v zimě za slunečných dní zas fajně teplo 😉), ale v pokoji s oknem na západ, které částečně ještě stínil vedlejší dům bylo příjemněji.

barumrallyebum
3. říj 2024

Prinejhorsim si muzete koupit mobilni klimatizaci, otazka 15 tisic..

zuzkasim
3. říj 2024

Bydlíme pod střechou, ta je zaizolovaná. V létě opravdu vedro, ale úplně stejné vedro mají všichni sousedi, možná v přízemí je to lepší, stíní jim keře. Nejvíc tepla jde kolem oken a z rozpálených panelů, a to i přes zateplení, pokud jsou vedra, tak panel teplo dobře vede a dlouho trvá, než vychladne. Zateplení pomohlo, ale není všespásné. Máme velkou část bytu na jih. Na druhou stranu v zimě topíme minimálně. Nikdo nám nedupe nad hlavou, to považuji za velkou výhodu. V předchozím bytě jsme nebyli v posledním patře, takže tohle je pro mě příjemná změna. Kdybych mohla, volím to znovu.

konidana
3. říj 2024

My jsme v 5.pod strechou. V lete fakt strasny vedro, ale i proto, ze mame jen 2 okna a obe jen na vychod, takze tam pere od pul 6.rano slunce. Dalsi vec je, ze podle letosni revize strechy, je ta strecha strasne zbastlena a osezene vse co slo. Takze zatim za tech 20 let neulitla, ale misty tam tece (nastesti ne u nas) a izolace nula nula nic. Vyhody jsou, ze uz tam nikdo neprochazi, jsme na konci. To ocenuju, protoze vyuzivam spolecny chodbovy balkon, protoze nas byt balkon nema. Jo a muzu v klidu nechat otevreny okna(ventilacky) nonstop. Zavirame je jen v zime pres den. Jinak si rikam ze by byla pohoda byt v prizemi, no ale kazdy ma svoje...

konidana
3. říj 2024

Hluk zeshora neni, o to vic jsem musela krotit deti. Ale na hluk od nas si nekdo stezoval snad jen 1x max.2. Ale jeden rok pod nama bydlel asi mlady par, a ti byli velmi hlucni... hadky, rev, bouchani do stropu kdyz mi v noci brecelo mimino s rymou🙄. Takze hluk od sousedu nemusi byt jen zvrchu.

marketa1218
3. říj 2024

Asi je to trošku něco jiného, ale jako malá jsem měla podkrovní pokoj a v létě se tam nedalo existovat. Těžko říct, no.

areh
3. říj 2024

Bydlela jsem tam skoro 25 let. Úplně bez problémů. Nikdo kolem bytu pořád necoural, z venku nekoukali do oken. Nebyl problém mít otevřený balkon dokořán 😄 my kntomu navíc měli krásný výhled. Teď jsem v přízemí a nemůžu si zvyknout. Se střechou nikdy problém nebyl. Teplo stejné jako v ostatních bytech, co jsme chodili na návštěvy...

mishka87
3. říj 2024

Kamarádka bydlí pod střechou a v létě tedy šílený vedro. Pak je taky důležité, zjistit si jak je to se sousedama. Kamarádka nejdřív měla pod sebou bábu, co neustále tahala nějakou veteš domů a z toho lezly štěnice. Teď má pod sebou mladý pár s dítětem a neustále snad co 10 minut leze chlap na balkón a hulí trávu. Fakt děsný smrad. Sama jsem toho byla svědkem. No a taky jim více než půl roku nejezdil výtah. Což je super v osmém patře, když máš malé dítě.

martulka88
3. říj 2024

Ségra bydlí v paneláku v posledním patře. Jako já vidím více negativ, než pozitiv. V létě vedro a pokud je blbě situovaný byt, nevyvětráš to tam. Když nejede výtah, vše ručně vynosit (ať už nákupy či malé děti). Ikdyž je pár let nová střecha, tak jim tam zatéká - zrovna o "povodních" přímo nad pojistkami. Veškerý smrad jde stoupačkama do bytu - ať už to jsou cigarety nebo třeba smažené věci. Voda má také menší tah, než ve spodních patrech (moji rodiče bydlí na stejném sídlišti, jen ve 2.patře a nedá se to srovnávat). Díky sítím, se jim to již nestalo, ale měli tam i netopýra (moje smrt).
Plus vidím v tom, že nikdo není nad nimi, ale sousedi vedle jsou občas za trest taky (vedle pokoje dětí mají balkon a kouří tam, mají tam obývák a to taky není skvělý).

pampeliska1313
3. říj 2024

Mela sem kdysi přítele kterej měl byt uplne nahoře. Velky okna. V létě jsme spali v koupelně, protoze se to jinak nedalo.) ale nemel klimosku, vetrak nic a okna byly fakt ohromný a jeste staveny tak, ze slunce pařilo snad co vykouklo.:D

klaari
5. říj 2024

Lekari doporučuji pravidelné chození do schodu ale 8. Patro je moc. Izolace střechy je důlezita. A pak zda jde v byte udelat pruvan.

ada22
5. říj 2024

Kamarádka bydlí v paneláku pod střechou a říká, že po zaizolování se situace s vedrem zlepšila. Taky hodně záleží jak jde v bytě udělat průvan a na jakou stranu jsou orientovaná okna.

vladi88
5. říj 2024

Už třetím rokem bydlíme v paneláku, který je trošku atypicky řešený - jen 4 patra (bez výtahu), zato dlouhatánské chodby a tím pádem 8 bytů na patře. Jsme v tom nejvyšším, plus máme mezonet a nahoře ložnici. Celý byt je situovaný na jihozápad, takže od odpoledne až do západu slunce tam paří slunko. Poslední roky ty vedra opravdu stojí za to 🤔 nahoře máme kvalitní zatemňovací rolety a klimu, takže se to dá 😊 dole v bytě musíš v létě kolem té 15h všude zavřít okna, jinak shoříš, ale stejná bolest je to i ve spodních patrech na druhé straně chodby, tam mají pařák od rána do těch cca 15h. Takže já bych určitě neměnila, nikdo nad tebou nedupe, nehaleká a když máš navíc rohový byt (jako třeba my), tak dcera má dole v pokoji naprostý klid, protože nesousedí s žádným bytem a je to paráda.
Doma jsme se dohodli, že pokud budou do budoucna taková vedra už klasikou, investujeme do klimy i dole a budeme mít příjemně celý den 😊 za mě rozhodně ano!

urtica
6. říj 2024

My jsme tedy v cihlovém domě, ale bez zaizolované střechy...bez klimatizace bychom to nedali. Jinak je super, že je tu ticho a klid. My ale máme extrémně špatné zkušenosti se sousedy, kteří bydleli nad námi, jednou nám do bytu dokonce začala sáknout mrtvola z patra nad námi...

chlapecektehu
9. říj 2024

My jsme bydleli 3 roky v 4 poschoďovém domě a byli jsme v bytě přímo pod střechou a nad námi byl ještě jeden byt a v létě to byla teda pořádná jízda. Měli jsme doma i 35 stupňů a nedalo se ani vyvětrat. Tak že za sebe už bych do toho nešla.