Zrušení PP ve zkušební době. Mohu dát, když jsem na nemocenské?

21. zář 2021

Pěkný den, prosím mohu dat zrušení PP ve zkušební době když jsem na nemocenské? Je tam nějaká ochrana lhůta nebo něco. Vím že zaměstnavatel nemůže dat zrušení prvních 14 dnů ale jak je to když chci já, a prosím ještě když mi nemocenska potrvá třeba další týden například můžou mi poslat kontrolu nebo tak? Protože mam nějaké pohovory tak abych se nemusela bát, děkuji

j.a.n.i
21. zář 2021

Tak pokud si nemocná, tak se máš léčit a ne courat po pohovorech. A jinak ano, můžeš zrušit pracovní poměr i při nemocenské a ano, mohou ti tam nechat poslat kontrolu.

drep
21. zář 2021

@j.a.n.i akorát po dvou týdnech už kontrola chodil z ossz. Jinak primárně samozřejmě souhlasím (kdo je práce neschopný, tak je snad nemocný a nemá co kde trajdat), ale zase se práce schopnost posuzuje i ve vztahu k zaměstnání - já byla po komplikované zlomenině ruky v práci po pěti týdnech, pacienti s manuálně náročnou prací bývají doma třeba půl roku. Takže si umím představit, že pokud má bolesti zad a dělá skladnici, tak může žádat o místo operátorky v call centru a první práce schopná není, druhé je. Ale nic to nemění na tom, že si holt musí pohovory naplánovat tak, aby se vešla do vycházek
Zároveň ukončení zaměstnání je povinna hlásit lékaři, je avízo, že ossz po těhle “neschopenkách” s ukončeným pracovním poměrem půjde.

lachtanice86
21. zář 2021

@drep no ale tak potom by mela pn končit s pracovním poměrem ne? Pokud by se vztahovala na práci. Kdyz ma pn, ma chodit ven jen kdyz ma vycházky

drep
21. zář 2021

@lachtanice86 to by měla, ale doktor to na té eneschopence nevidí, že už je neaktivní práce. Resp. Jde to zjistit, ale je to docela zdlouhavé, není to povinnost lékaře, ale naopak pacienta na to upozornit. Já bych koukala jen tam, kde bych měla podezření. A samozřejmě s vycházkami máš pravdu, psala jsem to výš.